Trage Tocht Helenaveen

Mariaveen, Mariapeel en Helenavaart

Trage Tocht Helenaveen
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  15 km

 • Startplaats:

  Helenaveen

 • Startadres:

  parkeerplaats Mariapeel
  Koolweg 36a
  5759 PX Helenaveen

 • Coördinaten:

  51°24’8” N   5°54’53” E

We maken een prachtige, afwisselende wandeling op de rand van Limburg en Noord-Brabant. Het grootste deel van de tocht gaat door het Mariaveen en de Mariapeel, restanten van een voormalig hoogveengebied. Veel van het veen is tijdens de turfwinning afgegraven en afgevoerd. Het gebied bestaat nu uit uitgestrekte vergraste heidevelden met berkenbomen, kleine en grote plassen, vaarten en stukjes moerasbos. De veenmoerassen zijn niet alleen van groot belang voor de plantenwereld, maar ook voor de vele vogels die hier voorkomen. We komen al snel langs een oude schaapskooi, Paul?'s Kooije, waar nu een kudde landgeiten rondloopt. De geiten helpen mee om het landschap open te houden. Komen we in het Mariaveen nog routes en wandelaars tegen, in het noordelijker gelegen Mariapeel is het pas ?cht stil. Na de wandeling door de Peel maken we nog een rondje om en door de veenkolonie Helenaveen. De route gaat door een stukje bos, tussen de velden over een fraai bomendijkje op de oude Concessiegrens, door het centrum van Helenaveen en weer terug langs de lange Helenavaart, die werd gegraven voor de afvoer van turf.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

TT Helenaveen

Rob Wolfs, 24-02-2020

Inmiddels is deze route voor de vierde keer aangepast na afsluiting van een ander pad. Met dank aan Henrie van Zoggel voor controle en aanpassing. Tekst en kaarten zijn nu weer actueel.

TT Helenaveen

Rob Wolfs, 06-02-2020

Bedankt Anton en bedankt Adrie. Wat jammer en vervelend dat de route nu weer op een andere plek is afgesloten, terwijl we met het oog op een herdruk van de wandelgids Landelijk Limburg de route net weer aangepast hadden. We gaan kijken wat we hier verder mee doen.

Opgeheven struinpad

Adrie Raaijmakers, 06-02-2020

Volgens een recent artikel in het Eindhovens Dagblad is het pad opgeheven omdat de ondergrond te nat zou zijn. Zie artikel https://www.ed.nl/de-peel/mogelijkheid-minder-om-de-peel-te-voelen~a5eaaa39/?referrer=https://www.google.nl/

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info