Trage Tocht Helenaveen

Mariaveen, Mariapeel en Helenavaart

Trage Tocht Helenaveen
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  13 km

 • Startplaats:

  Helenaveen

 • Startadres:

  parkeerplaats Mariapeel
  Koolweg 36a
  5759 PX Helenaveen

 • Coördinaten:

  51°24’8” N   5°54’53” E

We maken een prachtige, afwisselende wandeling op de rand van Limburg en Noord-Brabant. Het grootste deel van de tocht gaat door het Mariaveen en de Mariapeel, restanten van een voormalig hoogveengebied. Veel van het veen is tijdens de turfwinning afgegraven en afgevoerd. Het gebied bestaat nu uit uitgestrekte vergraste heidevelden met berkenbomen, kleine en grote plassen, vaarten en stukjes moerasbos. De veenmoerassen zijn niet alleen van groot belang voor de plantenwereld, maar ook voor de vele vogels die hier voorkomen. We komen al snel langs een oude schaapskooi, Paul?'s Kooije, waar nu een kudde landgeiten rondloopt. De geiten helpen mee om het landschap open te houden. Komen we in het Mariaveen nog routes en wandelaars tegen, in het noordelijker gelegen Mariapeel is het pas écht stil. Na de wandeling door de Peel maken we nog een rondje om en door de veenkolonie Helenaveen. De route gaat door een stukje bos, tussen de velden over een fraai bomendijkje op de oude Concessiegrens, door het centrum van Helenaveen en weer terug langs de lange Helenavaart, die werd gegraven voor de afvoer van turf.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Trage Tocht Helenaveen

Rob Wolfs, 12-07-2017

Deze route is voorlopig van internet afgesloten. Paden zijn verdwenen in verband met de aanleg van nieuwe natuur.

Reactie op Florian

Rob Wolfs, 28-06-2017

Beste Florian, bedankt voor je reactie. Bart Groene Wissel had mij dit enige tijd geleden ook al doorgegeven. Tot nu toe heb ik echter geen berichten ontvangen van wandelaars die hier mee in de problemen zijn geraakt. Deze route is ook opgenomen in de wandelgids Lopen in Landelijk Limburg. Ook via de papieren gids geen bericht gekregen. Ik wacht dus even af tot er daadwerkelijk reacties komen. Dan zal ik de route afsluiten van internet en ga ik op pad.

Afgesloten dijk

Florian B., 28-06-2017

Beste Rob, Ik was van plan deze route te gaan lopen maar laat mij op dit moment tegenhouden door een routewijziging van de Groene Wissel die ook door dit gebied gaat. Deze groene wissel is door Bart op de schop genomen doordat er een wandeldijkje was verdwenen... ik heb sterk het vermoeden dat dit het dijkje bij punt 3 in de routebeschrijving is! Misschien is het een goed idee om de route even letterlijk of figuurlijk na te lopen zodat niemand hier problemen gaat krijgen! :)

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info