Trage Tocht Helenaveen

Mariaveen, Mariapeel en Helenavaart

Trage Tocht Helenaveen
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  15 km

 • Startplaats:

  Helenaveen

 • Startadres:

  parkeerplaats Mariapeel
  Koolweg 36a
  5759 PX Helenaveen

 • Coördinaten:

  51°24’8” N   5°54’53” E

We maken een prachtige, afwisselende wandeling op de rand van Limburg en Noord-Brabant. Het grootste deel van de tocht gaat door het Mariaveen en de Mariapeel, restanten van een voormalig hoogveengebied. Veel van het veen is tijdens de turfwinning afgegraven en afgevoerd. Het gebied bestaat nu uit uitgestrekte vergraste heidevelden met berkenbomen, kleine en grote plassen, vaarten en stukjes moerasbos. De veenmoerassen zijn niet alleen van groot belang voor de plantenwereld, maar ook voor de vele vogels die hier voorkomen. We komen al snel langs een oude schaapskooi, Paul?'s Kooije, waar nu een kudde landgeiten rondloopt. De geiten helpen mee om het landschap open te houden. Komen we in het Mariaveen nog routes en wandelaars tegen, in het noordelijker gelegen Mariapeel is het pas ?cht stil. Na de wandeling door de Peel maken we nog een rondje om en door de veenkolonie Helenaveen. De route gaat door een stukje bos, tussen de velden over een fraai bomendijkje op de oude Concessiegrens, door het centrum van Helenaveen en weer terug langs de lange Helenavaart, die werd gegraven voor de afvoer van turf.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Prachtige wandeling door bijzonder gebied

Harry den Tarrel, 21-07-2020

Gisteren, 20 juli, heb ik deze wandeling gemaakt. Buitengewoon mooi, met veel variatie en bijna on-Nederlands rustig en ongerept. Met name het gedeelte dat tussen maart en half juli is afgesloten was zeer fraai maar met dichtbegroeide, overwoekerde paden of zelf de weg zoeken door hoog gras. En voor de nodige beweging over grote hekken heen klimmen. Erg leuk allemaal, maar misschien voor de minder avontuurlijke of geoefende wandelaar een beetje spannend. De routebeschrijving was duidelijk voor zover ik deze heb geraadpleegd, maar doordat vrijwel alle paden lang zijn met weinig kruispunten heb ik het grootste deel op de GPS track gelopen. Een absolute aanrader in elk geval. De laatste lus door het dorp zelf heb ik overgeslagen, ik was zo vol van al die mooie natuur dat ik geen zin had om af te sluiten met asfalt.

Parel van de Peel

Vincent vd Broek, 13-07-2020

Op 12 Juli 2020 deze afwisselende tocht gelopen en genoten van de omgeving met mooie vergezichten. Eigenlijk kan je de naam wel veranderen naar 'Parel van de Peel'. Als je hier gaat wandelen, laat deze tocht dan niet links liggen ! Omdat ik gewoonlijk met GPS wandel toch een verbeterpuntje gevonden. Een GPS vindt het nl niet fijn als de start en eind coordinaten vlak bij elkaar liggen, zeker niet als het ook nog eens bij een dubbel stuk van de route is. De GPS kan dan zomaar ineens denken dat de route compleet en en stopt dan de navigatie.

TT Helenaveen

Rob Wolfs, 24-02-2020

Inmiddels is deze route voor de vierde keer aangepast na afsluiting van een ander pad. Met dank aan Henrie van Zoggel voor controle en aanpassing. Tekst en kaarten zijn nu weer actueel.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling
Lopen door landelijk Limburg

Je vindt deze wandeling in de wandelgids
Lopen door landelijk Limburg

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info