Trage Tocht Helenaveen

Mariaveen, Mariapeel en Helenavaart

Versiedatum: 09-04-2024

13 KM
Start:

parkeerplaats Mariapeel, Helenaveen

Details

We maken een prachtige, afwisselende wandeling op de rand van Limburg en Noord-Brabant. Het grootste deel van de tocht gaat door het Mariaveen en de Mariapeel, restanten van een voormalig hoogveengebied. Veel van het veen is tijdens de turfwinning afgegraven en afgevoerd. Het gebied bestaat nu uit uitgestrekte vergraste heidevelden met berkenbomen, kleine en grote plassen, vaarten en stukjes moerasbos. De veenmoerassen zijn niet alleen van groot belang voor de plantenwereld, maar ook voor de vele vogels die hier voorkomen. We komen al snel langs een oude schaapskooi, Paul's Kooije, waar nu een kudde landgeiten rondloopt. De geiten helpen mee om het landschap open te houden. Komen we in het Mariaveen nog routes en wandelaars tegen, in het noordelijker gelegen Mariapeel is het pas écht stil. Na de wandeling door de Peel maken we nog een rondje om en door de veenkolonie Helenaveen. De route gaat door een stukje bos, tussen de velden over een fraai bomendijkje op de oude Concessiegrens, door het centrum van Helenaveen en weer terug langs de lange Helenavaart, die werd gegraven voor de afvoer van turf.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf en de GPX-track hebt.

Let op: om de jonge wilde geiten in de Mariapeel rust te geven heeft Staatsbosbeheer een deel van het gebied afgesloten. Aan het begin van de wandeling word je met bordjes via een alternatief geleid. De route wordt daardoor iets korter. De afsluiting duurt tot eind mei.

Wandelen met je smartphone!

Deze wandeling is ook
beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Recente reacties

route tijdelijk deels afgesloten

Rutger Burgers, 09-04-2024

Aan het begin van de wandeling is een stukje route tijdelijk afgesloten i.v.m. rustgebied voor jonge wilde geiten. De afsluiting duurt tot eind mei....

Lees verder

Alle reacties

In de buurt

Toon in de buurt

Je vindt deze wandeling ook in:

Gratis nieuwsbrief

Ontvang één keer per maand wandelinspiratie van WandelZoekpagina


tip

Ontdek Nederland met meer dan 3000 wandelroutes

  • Op de website en in de app WandelZapp
  • Natuur-, stads- en GPS wandelingen
  • Uitgebreide routebeschrijvingen
  • GPS tracks
  • Wandelkaarten
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info