Trage Tocht Helenaveen

Mariaveen, Mariapeel en Helenavaart

Trage Tocht Helenaveen
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  16 km

 • Startplaats:

  Helenaveen

 • Startadres:

  parkeerplaats Mariapeel
  Koolweg 36a
  5759 PX Helenaveen

 • Coördinaten:

  51°24’8” N   5°54’53” E

We maken een prachtige, afwisselende wandeling op de rand van Limburg en Noord-Brabant. Het grootste deel van de tocht gaat door het Mariaveen en de Mariapeel, restanten van een voormalig hoogveengebied. Veel van het veen is tijdens de turfwinning afgegraven en afgevoerd. Het gebied bestaat nu uit uitgestrekte vergraste heidevelden met berkenbomen, kleine en grote plassen, vaarten en stukjes moerasbos. De veenmoerassen zijn niet alleen van groot belang voor de plantenwereld, maar ook voor de vele vogels die hier voorkomen. We komen al snel langs een oude schaapskooi, Paul?'s Kooije, waar nu een kudde landgeiten rondloopt. De geiten helpen mee om het landschap open te houden. Komen we in het Mariaveen nog routes en wandelaars tegen, in het noordelijker gelegen Mariapeel is het pas ?cht stil. Na de wandeling door de Peel maken we nog een rondje om en door de veenkolonie Helenaveen. De route gaat door een stukje bos, tussen de velden over een fraai bomendijkje op de oude Concessiegrens, door het centrum van Helenaveen en weer terug langs de lange Helenavaart, die werd gegraven voor de afvoer van turf.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

TT Helenaveen

Rob Wolfs, 23-01-2020

Deze route is weer terug in z'n oude staat. Behalve dat er in het broedseizoen vanaf punt 3 een inkorting is gemaakt. Met dank aan Lourens Vellinga voor de check! Tekst en kaarten zijn nu weer actueel.

TT Helenaveen omleiding

Rob Wolfs, 08-01-2020

Na punt 3 is aan de overkant van het kanaal een pad afgesloten. Ik heb een tijdelijke omleiding over de weg in tekst en op kaart aangegeven. Tot de route weer aangepast is.

Pad niet begaanbaar en foutje

Mirjam Kleinjan, 27-10-2019

Prachtige tocht! Echter bij punt 3, nadat je over het hek bent geklommen en na smal paadje links moet: dit pad is echt niet meer begaanbaar, helemaal dicht gegroeid met bramen en varens. Dus terug gelopen en een stuk langs de weg. Bij punt 4 staat sloot aan je linkerhand, maar dit moet rechterhand zijn.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info