Trage Tocht Herwen

Bijland, Geuzenwaard en Erfkamerlingschap

Trage Tocht Herwen
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  14 km

 • Startplaats:

  Herwen

 • Startadres:

  Sint Martinus kerk, Herwen
  Keurbeek 9
  6914 AE Herwen

 • Coördinaten:

  51°53’3” N   6°6’12” E

We maken een prachtige wandeling in het waardengebied van de Gelderse Poort en de Rijnstrangen op het Gelders Eiland tussen Herwen en Tolkamer/Lobith. Startpunt is de rooms-katholieke Sint Martinuskerk in Herwen, gebouwd begin 20e eeuw in neogotische stijl. Het eerste deel van de wandeling loopt over grasdijken en verrassende graspaadjes langs de Oude Waal en op enige afstand van de grote recreatieplas De Bijland. We lopen langs de rand van de bebouwing van Tolkamer binnen en genieten van de horeca en de uitzichten over de rivier op de kade. Buiten Tolkamer vervolgt de route door de Geuzenwaard, een voormalige Rijnstrang die opnieuw is uitgegraven en nu een mooie ruige uiterwaard waar we tussen de Schotse Hooglanders door lopen. We wandelen Lobith binnen onder het Schipperspoortje door, voormalige toegang tot de aanlegsteiger van Rijnschepen. We verlaten het dorp alweer snel en volgt een flink stuk langs Carvium Novum, een nieuw natuurgebied in ontwikkeling langs zandwinnigsplassen. Op een uitkijkheuvel hebben we weids uitzicht over de Eltense berg. Het laatste deel van de route loopt langs de Oude Rijn en de strangen van het Erfkamerlingschap aan de ene kant en de Ossenwaard met boerderijen op terpen aan de andere kant terug naar Herwen. Onderweg passeren we een Wiglo met utileg over de Houberg en een tweede uitkijkheuvel, de redoute Ossenwaard die herinnert aan een wachttoren uit de Spaanse tijd. Deze route is goed te combineren met trage tocht Pannerden.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Reactie op Josephine

Rob Wolfs, 27-05-2019

Josephine, bedankt. Ik heb het aangepast.

Wandeling De Bijland e.d.

Josephine, 26-05-2019

Heden heb ik deze tocht in een waterrijke omgeving gelopen. Bij de punt 4: 'Ook op de driesprong met De Krib naar rechts, dan Boterdijk. Dit moet RECHTDOOR zijn. Verder klopt het. Advies: trek wel een lange broek aan wegens de teken i.h.b. het hoge gras op taillehoogte bij het lange graspad langs De Bijland.

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info