Trage Tocht Het Twiske

De Twiske en het Luyendijkje

Versiedatum: 12-03-2024

Op zoek naar de roerdompEen grijze januaridag in t TwiskeBiggenbendeOp het LuuendijkjeStooterplasLente in Het TwiskeBoerderij ijs bij De MarsenFokzeug bij Boerderij De Marsenschotse hooglanders in de De BlokkenBosje De BlokkenBruggen verbinden de legakkersweilandpad
15 KM
Start:

parkeerterrein Polderweg, Den Ilp

Details

De tocht door dit recreatiegebied net ten noorden van Amsterdam brengt je in een wonderlijk landschap. Zoals je in een recreatiegebied kunt verwachten is er ruim baan voor de fietser, de zwemmer en de zonaanbidder. En toch doet het gebied heel natuurlijk aan, alsof het altijd zo geweest is. Ontelbaar veel sloten verdelen de weitjes en de rietlanden. Bruggen en vlonders verbinden de talrijke onverharde paden. Hier kun je als wandelaar uitstekend uit de voeten. We wandelen vanaf de Polderweg bij Den Ilp in zuidelijke richting over smalle paden, door een weide en over de grasdijk. In de verte zien we zorgboerderij De Marsen. Op de biologische boerderij worden varkens van klassieke rassen en 'brandrode' koeien gehouden. De route gaat verder door een mooi bebost terrein waar schotse hooglanders het huishouden doen. We steken de Twiske over, de oude veenrivier die ooit afwaterde op het IJ. De tocht gaat langs de haven en het Twiske Paviljoen om de Stooterplas heen. De diepe plas is ontstaan door zandwinning voor de Coentunnel. Dan komen we in een oorspronkelijk veenlandschap, met legakkers en petgaten. Waarschijnlijk zie je de smienten en slobeenden op het water en wie weet een baardmannetje of een roerdomp tussen het riet. Helemaal in het noorden betreden we het Luyendijkje. Dit was ooit een achterdijk langs de Twiskerivier, ter bescherming van de polders bij Den Ilp. Het noord-zuid gerichte dijkje is nooit meer geweest dan een verhoogd pad, een 'luie' dijk. Tot slot wandelen we door een half bebost rietland. De kleine hoogteverschillen verraden dat we te maken hebben met een oude vuilstort, waar nu nachtegalen en spechten zich thuis voelen. Tijdens het broedseizoen van 15-3 tot 15-7 moet je op enkele stukjes uitwijken naar verharde voet- of fietspaden.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf en de GPX-track hebt.

Broedseizoen: tijdens het broedseizoen 15 maart - 15 juli is een deel van deze route niet toegankelijk. Het betreft de weidepolders tussen punt 3 en 4 en De Belt aan het eind, tussen punt 8 en 1. Kies dan de verharde voet- of fietspaden als alternatief.

Wandelen met je smartphone!

Deze wandeling is ook
beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Recente reacties

Geen reacties bij deze wandeling in de afgelopen 3 maanden.

In de buurt

Toon in de buurt

Je vindt deze wandeling ook in:

Gratis nieuwsbrief

Ontvang één keer per maand wandelinspiratie van WandelZoekpagina


tip

Ontdek Nederland met meer dan 3000 wandelroutes

  • Op de website en in de app WandelZapp
  • Natuur-, stads- en GPS wandelingen
  • Uitgebreide routebeschrijvingen
  • GPS tracks
  • Wandelkaarten
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info