Trage Tocht Het Twiske

De Twiske en het Luyendijkje

Trage Tocht Het Twiske
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  15 km

 • Startplaats:

  Den Ilp

 • Startadres:

  parkeerterrein Polderweg, De Ilp
  Polderweg
  1127 PH Den Ilp

 • Coördinaten:

  52°27’6” N   4°54’20” E

De tocht door dit recreatiegebied net ten noorden van Amsterdam brengt je in een wonderlijk landschap. Zoals je in een recreatiegebied kunt verwachten is er ruim baan voor de fietser, de zwemmer en de zonaanbidder. En toch doet het gebied heel natuurlijk aan, alsof het altijd zo geweest is. Ontelbaar veel sloten verdelen de weitjes en de rietlanden. Bruggen en vlonders verbinden de talrijke onverharde paden. Hier kun je als wandelaar uitstekend uit de voeten. We wandelen vanaf de Polderweg bij Den Ilp in zuidelijke richting over weidepaden naar zorgboerderij De Marsen. Op de biologische boerderij worden varkens van klassieke rassen en 'brandrode' koeien gehouden. Vanuit de weilanden gaat de route verder door een mooi bebost terrein waar schotse hooglanders het huishouden doen. We steken de Twiske over, de oude veenrivier die ooit afwaterde op het IJ. De tocht gaat langs de haven en het Twiske Paviljoen om de Stooterplas heen. De diepe plas is ontstaan door zandwinning voor de Coentunnel. Dan komen we in een oorspronkelijk veenlandschap, met legakkers en petgaten. Waarschijnlijk zie je de smienten en slobeenden op het water en wie weet een baardmannetje of een roerdomp tussen het riet. Helemaal in het noorden betreden we het Luyendijkje. Dit was ooit een achterdijk langs de Twiskerivier, ter bescherming van de polders bij Den Ilp. Het noord-zuid gerichte dijkje is nooit meer geweest dan een verhoogd pad, een 'luie' dijk. Tot slot wandelen we door een half bebost rietland. De kleine hoogteverschillen verraden dat we te maken hebben met een oude vuilstort, waar nu nachtegalen en spechten zich thuis voelen.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Het Twiske

Annemarie Lootsma, 15-10-2017

Prachtige wandeling, aanrader! Echter niet met grote honden. Hoewel honden aangelijnd zijn toegestaan en her en der ook los mogen, zijn we veel 'onneembare' bruggen tegenkomen. We hebben de honden er overheen moeten tillen en dat valt niet mee als ze zo groot als die van ons. Maar los van dat, is Het Twiske een mooi gebied waarin iedereen kan recreëren.

Bekend??!!

Anja Trompenaars, 16-08-2017

Ik dacht het Twiske redelijk goed te kennen maar heb toch weer nieuwe paadjes ontdekt. De natuur is nu uitbundig en ik vind de wandeling erg mooi.. Het pad door het gebied waar de schotse hooglanders grazen en bijna aan het einde een graspad met begroeiing die tot mijn oren reikte vond ik beiden schitterend. En vrijwel geheel onverhard wat mijn voorkeur heeft. Kortom een geslaagde wandeling, prima beschreven. Mijn complimenten voor degene die hem heeft ontwikkeld.

Recreatie

Mark van der Kroft, 27-07-2017

Mooi gebied met veel afwisseling, maar voelt op sommige stukken ook wel erg gecultiveerd aan. Toch met alle recente geschiedenis en de diepte van het meer een zeer bijzonder gebied. Hoe dan ook, voor alle liefhebbers van een diverse flora en fauna zeer aan te bevelen!

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Boederij De Marsen

Pikpotweg 1

1121 HZ Landsmeer

Paviljoen Twiske

Noorderlaaik 8

1511 BX Oostzaan

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info