Trage Tocht Het Twiske

De Twiske en het Luyendijkje

Trage Tocht Het Twiske
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  15 km

 • Startplaats:

  Den Ilp

 • Startadres:

  parkeerterrein Polderweg, Den Ilp
  Polderweg
  1127 PH Den Ilp

 • Coördinaten:

  52°27’6” N   4°54’20” E

De tocht door dit recreatiegebied net ten noorden van Amsterdam brengt je in een wonderlijk landschap. Zoals je in een recreatiegebied kunt verwachten is er ruim baan voor de fietser, de zwemmer en de zonaanbidder. En toch doet het gebied heel natuurlijk aan, alsof het altijd zo geweest is. Ontelbaar veel sloten verdelen de weitjes en de rietlanden. Bruggen en vlonders verbinden de talrijke onverharde paden. Hier kun je als wandelaar uitstekend uit de voeten. We wandelen vanaf de Polderweg bij Den Ilp in zuidelijke richting over weidepaden naar zorgboerderij De Marsen. Op de biologische boerderij worden varkens van klassieke rassen en 'brandrode' koeien gehouden. Vanuit de weilanden gaat de route verder door een mooi bebost terrein waar schotse hooglanders het huishouden doen. We steken de Twiske over, de oude veenrivier die ooit afwaterde op het IJ. De tocht gaat langs de haven en het Twiske Paviljoen om de Stooterplas heen. De diepe plas is ontstaan door zandwinning voor de Coentunnel. Dan komen we in een oorspronkelijk veenlandschap, met legakkers en petgaten. Waarschijnlijk zie je de smienten en slobeenden op het water en wie weet een baardmannetje of een roerdomp tussen het riet. Helemaal in het noorden betreden we het Luyendijkje. Dit was ooit een achterdijk langs de Twiskerivier, ter bescherming van de polders bij Den Ilp. Het noord-zuid gerichte dijkje is nooit meer geweest dan een verhoogd pad, een 'luie' dijk. Tot slot wandelen we door een half bebost rietland. De kleine hoogteverschillen verraden dat we te maken hebben met een oude vuilstort, waar nu nachtegalen en spechten zich thuis voelen.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt.

Reacties op wandelingen

Anders dan anders

Wandelmeisje1975, 25-01-2021

Heerlijke wandeling. Nu eens geen bossen, duinen, heide of polders. Urenlang dwalen zonder dat je nog enig idee hebt waar je bent. Let wel op. Als je polderweg den ilp in Google maps invoert dan stuurt hij je naar de polderweg in purmurend. Dan is het zoeken naar het beginpunt :-). Begin- en eindpunt GPX liggen overigens niet aan de polderweg, maar in het Twiske zelf bij het paviljoen. Daar kun je ook starten, maar dan betaal je wel 6 euro parkeergeld. Even opletten dus.

Het Twiske omleiding

Gijs van de Lagemaat, 26-12-2020

Vanwege corona is de zorgboerderij De Marsen alleen vanaf de hoofdingang toegankelijk, je kunt niet het erf oversteken. Loop bij punt 2 iets verder door en ga dan pas rechtsaf over/langs het fietspad, zodat je links om de boerderij heen loopt. Verder schitterende wandeling, heel knap aangelegd, verrassend 'woeste' natuur. De hardhouten bruggen waren allemaal spekglad, voorzichtig!

Het Twiske

Annemarie Lootsma, 15-10-2017

Prachtige wandeling, aanrader! Echter niet met grote honden. Hoewel honden aangelijnd zijn toegestaan en her en der ook los mogen, zijn we veel 'onneembare' bruggen tegenkomen. We hebben de honden er overheen moeten tillen en dat valt niet mee als ze zo groot als die van ons. Maar los van dat, is Het Twiske een mooi gebied waarin iedereen kan recreëren.

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Boederij De Marsen

Pikpotweg 1

1121 HZ Landsmeer

Twiske Haven

Noorderlaaik 4A

1511 BX Oostzaan

Paviljoen Twiske

Noorderlaaik 8

1511 BX Oostzaan

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info