Trage Tocht Hijkerveld

Landgoed Hooghalen, Diependal en Kortewegse Bos

Trage Tocht Hijkerveld
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  17 km

 • Startplaats:

  Hooghalen

 • Startadres:

  parkeerplaats Hijkerveld
  nabij Hijkerweg 11
  9414 VA Hooghalen

 • Coördinaten:

  52°54’38” N   6°31’19” E

We maken een prachtige wandeling in het eindeloos weidse Drentse landschap tussen Hooghalen en Smilde. We lopen over landgoed Hooghalen en het Hijkerveld. Dit heidegebied met vennen en veenrestanten geeft een goede indruk van hoe het er vroeger in heel Drenthe uitzag. Bij het infocentrum van het Drentsch Landschap in een oude hooischuur lees je meer over dit gebied. Tussen de velden vervolgt de route naar Diependal. Hier liggen de vloeivelden en het vloeimeer van de voormalige aardappelmeelfabriek Oranje. Na het sluiten van de fabriek is het vloeiveldensysteem omgevormd tot vogelreservaat. In de zomermaanden is de vogelkijkhut open. We lopen om de plassen heen en vervolgen onze tocht door het Kortewegse bos, een particulier landgoed, ook weer langs heidevelden en waterplassen. Na een korte passage langs de weg met zicht op het Drentse boerenland lopen we op het laatste deel van de route opnieuw over het Hijkerveld langs Drentse heideschapen en Schotse Hooglanders terug naar de parkeerplaats.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Afwisseling!

Ad van Alphen, 24-03-2020

Op een prachtige doordeweekse Corona-dag in maart met strakblauwe hemel deze wandeling gemaakt. Wat een afwisseling van landschappen: Drenthe in een notendop met bos, hei, water, landerijen. Mooie vergezichten. Voor een trage tocht wel veel verhard (40%) grotendeels via fietspaden, maar dat was op deze stille dag geen enkel probleem. Maar hoe is het als iedereen er op de fiets op uit trekt? Kies dus een dag dat er niet te veel drukte te verwachten is en geniet!

Bijzonder tocht, unieke vogelkijkhut

Frank van der Meer, 12-10-2019

Bijzondere tocht door het weidse Drentse landschap tussen Hooghalen en Smilde. De verre zichten geven je het gevoel dat Nederland eindeloos is. Heidevelden, vennen, veenrestanten vind je op je pad. En iets speciaals: de vloeivelden en het vloeimeer van de voormalige aardappelmeelfabriek Oranje. Mét vogelhut waarvoor je een 162 meter lange tunnel door moet. Spannend! Foto's en verslagje bekijken? Ga naar Frankwandelt.nl/tthijkerveld

Routebeschrijving

Jos Vink, 14-08-2014

Verrassende tocht. Talloze malen over Hijkerveld gefietst en ook gewandeld (route HDL) en Drenthepad. OOk vogelhut regelmatig bezocht maar nooit om de vloeivelden heengelopen en het Kortewegsbos bezocht. Hulde aan de routemaker. Een kleine opmerking over de routebeschrijving. Bij punt 1 (5 de regel) staat. Je loopt over gras het natuurgebied in. Aangezien je daar alleen een fietspad hebt en geen graspad is deze opmerking m.i. wat verwarrend.

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling
Dwalen door Drenthe

Je vindt deze wandeling in de wandelgids
Dwalen door Drenthe

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info