Trage Tocht Hollandsche Rading

Heuvelrug en veenweide

Trage Tocht Hollandsche Rading
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  16 km

 • Startplaats:

  Hollandsche Rading

 • Startadres:

  station Hollandsche Rading
  Vuurse Dreef 14
  3739 KT Hollandsche Rading

 • Coördinaten:

  52°10’41” N   5°10’45” E

Een verrassende wandeling met twee gezichten op de overgang van de droge bosgebieden van de Utrechtse Heuvelrug naar het natte veenweidegebied. Rading betekent lijn of grens en verwijst naar de grens tussen de toenmalige provincies Utrecht en Holland. We wandelen vanaf station Hollandsche Rading op de eerste helft van de wandeling door de uitgestrekte en afwisselende bossen van het Goois Natuurreservaat, de Maartensdijkse bossen en de bossen van de landgoederen Ridderoord, Eijckenstein, de Leyen en Beukenburg. Het Utrechts Landschap vormt deze bossen om naar meer natuurlijk bos met loof- en naaldbomen. De bossen worden steeds weer afgewisseld met halfopen landschappen, met zicht op graslanden en akkers. In de gevarieerde bosranden huizen veel vogels en vlinders. Vooral de majestueuze beuken- en eikenlanen op de oude landgoederen zijn pareltjes. Op het tweede deel van de route wandelen we onder de rook van de snelweg met mooie uitzichten over het halfopen boerenland rond Maartensdijk. Deze overwegend agrarische gemeente maakte vroeger deel uit van een uitgestrekt veengebied. Sporen van de ontginning zijn nog altijd zichtbaar in de langgerekte kavels.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Teveel lange, rechte stukken

Monique, 20-02-2017

Afgelopen vrijdag deze wandeling gemaakt. Wij zijn een fan van trage tochten, maar deze viel helaas tegen. Lange, rechte stukken vinden wij over het algemeen geen succes. Hadden we op de routebeschrijving al kunnen zien natuurlijk, maar niet goed op gelet. Het laatste stuk (ruim 3 km of zo?) in de routebeschrijving gaat over verharde (fietspaden), trottoirs, langs drukke wegen en viel helemaal tegen. Gelukkig hadden wij hem andersom gelopen en hadden op die manier het mooie stuk op het eind...

Mooie wandeling

Mark van der Kroft, 25-08-2016

Een lekkere wandeling op een heerlijke zomerse dag... Grote variatie in landschappen, prachtig! Kleine kanttekening is dat veel van de wandeling over en langs fietspaden loopt. Midden in de zomer geeft dat wat drukte op de route. Het was evengoed genieten!

Reactie op Jan Tukker

Rob Wolfs, 16-12-2015

Beste Jan Tukker, bedankt voor je correctie. Ik zal het aanpassen in de tekst.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling
Wandelen over de Utrechtse Heuvelrug

Je vindt deze wandeling in de wandelgids
Wandelen over de Utrechtse Heuvelrug

Horeca

Eetcafé Peet

Dorpsweg 126

3738 CJ Maartensdijk

Perron Peet

Vuurse Dreef 20

3739 KT Hollandsche Rading

Restaurant Mauritshoeve

Maartensdijkseweg 9

3723 MC Bilthoven

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info