Trage Tocht Houthem

Geuldal, Bemelen en Koeberg

Trage Tocht Houthem
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  17 km

 • Startplaats:

  Houthem

 • Startadres:

  station Houthem-St. Gerlach
  Caldenborghsweg 4
  6301 JK St. Gerlach

 • Coördinaten:

  50°52’24” N   5°47’44” E

We maken een mooie wandeling in het heuvelland van Zuid-Limburg. Vanaf station Houthem-St Gerlach gaat de route al snel door de grasladen van het Geuldal. We klimmen door het bos langs een voormalige mergelgroeve omhoog naar Berg. Op het volgende traject lopen we hoog tussen de laagstamboomgaarden en hebben we mooi zicht op Maastricht in de verte. Bij de Bemelerberg komen we langs de eerste mergelgroeven. We zien hier steile hellingen met grasland, struweel en hellingbos. Tussen Bemelen en Cadier en Keer gaat de tocht langs de rand van hellingbossen met zicht op de glooiende velden. We passeren de groeve aan de Koeberg en de Julianagroeve, een open mergelgroeve met een enkele tientallen meters hoge wand, en we klimmen door het hellingbos omhoog. Op het tweede deel van de wandeling lopen we voornamelijk over veldwegen tussen heggetjes over het plateau. We komen via Klein Elsden, Wolfshuis en langs de rand van Terblijt weer terug in Berg. Na een korte passage door de bebouwing bereiken we de Geulhemermolen en via het Geuldal wandelen we naar het station.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Prachtige route

Jacqueline van Veldhoven, 24-12-2019

Ik heb het grootste gedeelte van deze tocht gisteren gelopen (Ik had een hotel langs de route en heb het stukje naar het station van Houthem niet gelopen). Ik vond het een erg mooie route, die waarschijnlijk nog mooier is als het weer wat groener wordt. Een paar klimmetjes erin, lekker door de natuur. De korte stukken langs behuizing waren lekker rustig en sfeervol, dus dat was ook prima. Wel iets om aan te denken: in de wintermaanden is de meeste horeca langs deze route overdag dicht. In ieder geval doordeweeks, ik geloof dat het in het weekend beter is.

TT Houthem

Rob Wolfs, 23-09-2019

Deze wandeling is nagelopen en gecontroleerd op routebeschrijving. Een paar kleine aanscherpingen en de tekst is nu weer actueel. Met dank aan Fred den Hartog!

De moeite waard

Wendy, 28-01-2018

Ik ben vanochtend begonnen aan deze wandeling, maar helaas heb ik door de vele bloeiende hazelaars te veel last gekregen van mijn longen dus ik heb de route ingekort. Sommige gedeeltes waren enorm modderig, maar als het straks weer wat beter weer wordt ga ik hem nog een keer proberen denk ik.

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Café 't Witte Paerd

Sint Gerlachstraat 10

6301 JP Vakenburg aan de Geul

Café De Baskuul

Oude Akerstraat 53A

6268 NC Bemelen

Café De Holle Eik

Baron de Selysstraat 4

6301 JZ Houthem

Herberg De Bonte Haan

Lindenstraat 62

6325 PB Terblijt

Herberg Houthem

Vroenhof 148

6301 KJ Valkenburg

Restaurant De Geulhemermolen

Geulhemmerweg 49

6325 PJ Berg en Terblijt

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info