Trage Tocht Huis Verwolde

Landgoed Verwolde, Blankenbergse Veld en Kranegoor

Trage Tocht Huis Verwolde
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  11 km

 • Startplaats:

  Laren

 • Startadres:

  parkeerplaats Huis Verwolde
  Jonker Emilelaan 4
  7245 TL Laren

 • Coördinaten:

  52°12’1” N   6°23’31” E

We maken een prachtige wandeling in het kleinschalige Achterhoekse coulissenlandschap rond Huis Verwolde. Een afwisseling van brede zandpaden, bomenlanen en smalle slingerpaadjes door bosjes, langs houtwallen, beekjes, akkers en weilanden. Het kasteelachtige huis werd in 1776 gebouwd in neoclassicistische stijl in opdracht van Frederik Willem baron van der Borch. Het ontwerp is van Philip Willem Schonck, architect van stadhouder Willem V. Rond Verwolde ligt een formele tuin, waar we aan het eind van de wandeling -als kasteel en tuin open zijn- een extra rondje maken. We wandelen langs verschillende oude karakteristieke boerderijen met gekleurde luiken, die allemaal eind 19e eeuw in dezelfde stijl zijn gebouwd. Ouderwetse hooibergen en een theetuin in een ommuurde moesgaard maken de idylle compleet. Aan het begin van de route volgen we vanaf erve Groot Bekman een oude molenbeek. Bij boerderij Blankenborg passeren we de plek waar in de 15e eeuw een versterkt huis heeft gestaan. Het rondje Kranegoor heeft een ander, ruiger en rustiger karakter. Waar het gebied vroeger onderdeel was van Verwolde, wordt het nu als zelfstandig landgoed beheerd. Opvallend is het natte bos met veel varens en rabatten. Op het tweede deel over Landgoed Verwolde staat dé dikke boom natuurlijk op het programma. De leeftijd van deze reusachtige zomereik met een omvang van 7,75 meter wordt geschat tussen de 450 en 500 jaar. Maar ook de Douglas-tweeling en het restant van 'Oom Frits', een eik die in 1791 is geplant bij de geboorte van Frederik van der Borch van Verwolde, zijn indrukwekkend.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Reactie op M. van Dijk

Rob Wolfs, 22-10-2020

Beste M. van Dijk, bedankt voor je reactie. Ik heb de tekst aangepast.

Twee aanpassingen aan routebeschrijving.

M van Dijk, 16-10-2020

Leuke tocht ! Neem wel in de herfst een helm mee, want de eiken en kastanjes zijn aardig agressief dit jaargetijde ;-) Wel twee voorstellen voor verandering in de routebeschrijving: (1) De laatste driesprong in paragraaf 1 (na de slotgracht) is toch echt een gewone viersprong / kruising. Het is zelfs op de kaart te zien. (2) De houten afsluitboom (begin van paragraaf 4) is weggehaald en vervangen door een - minstens zo duidelijk - bord 'verboden toegang'.

Op een dag waarop buien waren voorspeld

Gerrit-Jan van den Berg, 06-07-2020

is het altijd goed om een boswandeling te doen. Je hebt dan een prima paraplu boven je. Dit is een mooie wandeling door een bosrijk gebied. Prima omschreven en de diverse boerderijen en landhuis / kasteel zien er goed uit.

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info