Trage Tocht IJmuiden

Heerenduinen, Hubertuspad en Kennemermeer

Trage Tocht IJmuiden
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  15 km

 • Startplaats:

  IJmuiden

 • Startadres:

  bushalte Zeewijkplein, IJmuiden
  Zeewijkplein
  1974 PA IJmuiden

 • Coördinaten:

  52°26’57” N   4°35’42” E

In dit wat minder bekende deel van Nationaal Park Zuid-Kennemerland kun je genieten van een op en top duinlandschap. Trage Tocht IJmuiden is één grote brok natuur, maar bedenk wel dat de menselijke bedrijvigheid nooit ver weg is. Zo nu en dan valt het oog op de flats aan de rand van de stad, op kolossale zeeschepen in de haven en op de pijpen van de hoogovens. Juist de contrasten maken deze wandeling zo leuk. We beginnen de tocht op het Zeewijkplein en klimmen pal achter het winkelcentrum een hoog duin op. Na dit voorproefje steken we de Heerenduinweg over en betreden we het Nationaal Park via een achteringang. Het eerste deel gaat door gemengd binnenduinbos. Onderweg in de Heerenduinen zien we resten uit de oorlogstijd: een paar betonnen bunkertjes en een brede gracht. De tankgracht moest het oprukken van de vijand bemoeilijken. Een pareltje in de route is het smalle pad door de Hubertusvallei. Je struint en slingert door deze brede vallei achter de zeereep. Twee kilometer strand is net genoeg om de zee te beleven, daarna steken we door naar het Kennemermeer. Deze afgesnoerde strandvlakte heeft zich ontwikkeld tot een mooie duinvallei, waar dankzij het kalkrijke kwelwater orchideeën en unieke plantjes als parnassia kunnen groeien. Even later sta je bovenop de zeereep tussen een rijtje Duitse bunkers. Neem op deze plek even de tijd om het bizarre uitzicht op je in te laten werken en wandel dan over exclusieve duinpaadjes terug naar het Zeewijkplein.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt.

Reacties op wandelingen

Nieuwjaarsdag 2021

Aad van Nieuwkerk, 03-01-2021

Met weer dat veel beter uitpakte dan was voorspeld deze prachtige en zeer afwisselende wandeling gelopen. Het laatste stukje vóór de duinovergang naar het strand is door de hoge waterstand niet begaanbaar (en deels ontoegankelijk gemaakt met een hek) maar als je het geasfalteerd fietspad volgt wijst het zich vanzelf. Verrassend hoe je ook op het allerlaatste stuk door IJmuiden nog door een groen gebied loopt!

Schitterende tocht

Rita Troost, 18-12-2020

Opgroeien aan de kust, dat blijft trekken en nodigt uit om uit de net nieuwe gids 'Wandelen in Groot Amsterdam' als eerste deze wandeling te kiezen. Een parel van een tocht, smalle zandpaadjes tussen de duindoorns door, een ongekend duingebied en banjeren langs het strand. Een perfecte beschrijving met veel afwisseling. Wel iets meer gelopen, daar nodigt het strand je wel voor uit. Enorm genoten en deze tocht komt zeker regelmatig op mijn agenda. Gelukkig staan er nog meer uitnodigende tochten in het boekje.

Prachtige tocht!

Ben Bakker, 14-12-2020

Vandaag deze tocht gedaan. Echt prachtig en afwisselend. Makkelijk parkeren aan het begin en je komt langs schitterende plekjes.

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Beach Inn

Mantelmeeuwpad 2

1976 GB IJmuiden

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info