Trage Tocht IJmuiden

Heerenduinen, Hubertuspad en Kennemermeer

Trage Tocht IJmuiden
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  15 km

 • Startplaats:

  IJmuiden

 • Startadres:

  bushalte Zeewijkplein, IJmuiden
  Zeewijkplein
  1974 PA IJmuiden

 • Coördinaten:

  52°26’57” N   4°35’42” E

In dit wat minder bekende deel van Nationaal Park Zuid-Kennemerland kun je genieten van een op en top duinlandschap. Trage Tocht IJmuiden is één grote brok natuur, maar bedenk wel dat de menselijke bedrijvigheid nooit ver weg is. Zo nu en dan valt het oog op de flats aan de rand van de stad, op kolossale zeeschepen in de haven en op de pijpen van de hoogovens. Juist deze contrasten maken deze wandeling zo leuk. We beginnen de tocht op het Zeewijkplein en klimmen pal achter het winkelcentrum een hoog duin op. Na dit voorproefje steken we de Heerenduinweg over en betreden we het Nationaal Park via een achteringang. Het eerste deel gaat door gemengd binnenduinbos. Onderweg in de Heerenduinen zien we resten uit de oorlogstijd: een paar betonnen bunkertjes en een brede gracht. De tankgracht moest het oprukken van de vijand bemoeilijken. Een pareltje in de route is het smalle pad door de Hubertusvallei. Je struint en slingert door deze brede vallei achter de zeereep. Twee kilometer strand is net genoeg om de zee te beleven, daarna steken we door naar het Kennemermeer. Deze afgesnoerde strandvlakte heeft zich ontwikkeld tot een mooie duinvallei, waar dankzij het kalkrijke kwelwater orchideeën en unieke plantjes als parnassia kunnen groeien. Even later sta je bovenop de zeereep tussen een rijtje Duitse bunkers. Neem op deze plek even de tijd om het bizarre uitzicht op je in te laten werken en wandel dan over exclusieve duinpaadjes terug naar het Zeewijkplein.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

TT IJmuiden

Herman Hartsink, 10-08-2019

Op dinsdag 6-8-2019 deze trage tocht gewandeld Een prachtige tocht over duin, strand en door bos heel afwisselend Bij 5 de Klimtoren moet je door een behoorlijk dichtbegroeid pad en ook hierna nog een paar paadjes met varens en dichte begroeiing Hartelijk dank voor deze mooi uitgezette tocht ?

Reactie Frank

Rutger Burgers, 08-03-2019

Dank voor je reactie Frank. Inderdaad gaat de route een eind gelijk op met de NS-wandeling, toch beleef je het landschap heel anders door het Kennemermeer, door de contrasten met de industrie en het militair erfgoed en zoals je schrijft door dat fraaie Hubertuspad :)

Heerlijke tocht vol afwisseling

Frank van der Meer, 07-03-2019

Heerlijke door een van de mooiste duingebieden van Nederland: de Heerenduinen. De route volgt deels NS-wandeling Kennemerduinen, een klassieker. En voegt daar het schitterende Hubertuspad aan toe. Een traject naar en door IJmuiden zorgt voor flinke contrasten. Aanrader! Foto's en verslagje bekijken? Ga naar Frankwandelt.nl/ttijmuiden

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info