Trage Tocht Ilpendam-Watergang

Tijdelijk geslotenTrage Tocht Ilpendam-Watergang is tijdelijk niet te bewandelen in verband met werkzaamheden van het Hoogheemraadschap aan de grasdijken. Dit duurt naar verwachting tot voorjaar 2021.

Purmer, Varkensland en Polder Noordmeer

Trage Tocht Ilpendam-Watergang
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  14 km

 • Startplaats:

  Ilpendam

 • Startadres:

  bushalte Dorp, Ilpendam
  Zonneweg 5
  1452 XA Ilpendam

 • Coördinaten:

  52°27’52” N   4°56’58” E

De naam 'Badkuiproute' zou bij deze Trage Tocht van Ilpendam naar Watergang niet misstaan. De eerste kilometers wandel je hoog op de dijk boven de Purmer. Het meest zuidelijke stukje van de droogmakerij uit 1622 is niet zo rationeel verkaveld als de rest, toch is deze voormalige binnenzee ook hier -4m NAP. Via enkele boerenlandpaden steken we het Rietbroek over. Dan staan we aan de rand van een volgende droogmakerij: de kleine, diepe Noordmeerpolder uit 1865 heeft zelfs de vorm van een badkuip. We volgen de ringdijk driekwart rond en kijken uit op de slootjes tussen de veenweiden van Varkensland. Neem even de tijd om vogels te spotten op het eerste stukje kade. Kieviten, kluten en tureluurs zwieren sierlijk door de lucht. Grutto's benen op hun lange poten door de wei. Vlak voor een boerderij verlaten we de ringdijk even voor de privacy van de bewoners. Het pad door de weiden biedt een leuke afwisseling. We doen de rand van Broek in Waterland aan, maar er is reden genoeg om even het dorp in te lopen. De kleurrijke houten huizen zijn een lust voor het oog. Het pad naar Watergang is vanwege de broedende weidevogels pas vanaf 1 juli opengesteld. De met witte palen gemarkeerde route door de weilanden móet je een keer gedaan hebben!
Let op: niet toegankelijk tijdens het broedseizoen (15 maart-1 juli).

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt.

Reacties op wandelingen

Route voorlopig niet toegankelijk

Rutger Burgers, 04-09-2019

Het is spijtig, maar de Trage Tocht Ilpendam-Watergang is voorlopig niet toegankelijk vanwege werkzaamheden door het Hoogheemraadschap aan de ringdijk van de Noordmeer. De werkzaamheden duren tot december 2020.

Route deels gesloten

Foppe van der Heide, 03-09-2019

Een deel van deze route, tussen de punten (3) en (4), is niet toegankelijk vanwege werkzaamheden aan de grasdijken. Deze werkzaamheden duren van medio juli 2019 tot december 2020 (!). Wij zijn stiekem toch een eindje doorgelopen en uiteindelijk rechtdoor gestoken naar (4) Broek in Waterland vanaf (3). Dat deel van de dijk is al klaar en goed begaanbaar, maar officieel nog wel gesloten. Het rondje om de Noordmeerpolder was duidelijk niet begaanbaar vanwege de werkzaamheden.

Re Waterlandroute

Rutger Burgers, 21-07-2019

Tja, er zijn inderdaad wat obstakels op deze route, maar dat maakt het ook avontuurlijk. Wellicht toch leuk om nog een keer het Varkenslandpad tussen Broek in Waterland en Watergang te proberen. Geen onneembare hindernissen en onwaarschijnlijk mooi. Vriendelijke groet, Rutger Burgers

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Café Het Wapen van Ilpendam

Dorpsstraat 7

1452 PD Ilpendam

Restaurant Het Broeker Huis

Leeteinde 16

1151 AK Broek in Waterland

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info