Trage Tocht Ilpendam-Watergang

Purmer, Varkensland en Polder Noordmeer

Trage Tocht Ilpendam-Watergang
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  14 km

 • Startplaats:

  Ilpendam

 • Startadres:

  bushalte Dorp, Ilpendam
  Zonneweg 5
  1452 XA Ilpendam

 • Coördinaten:

  52°27’52” N   4°56’58” E

NIET TOEGANKELIJK TIJDENS HET BROEDSEIZOEN (15 maart-1 juli).

De naam 'Badkuiproute' zou bij deze Trage Tocht van Ilpendam naar Watergang niet misstaan. De eerste kilometers wandel je hoog op de dijk boven de Purmer. Het meest zuidelijke stukje van de droogmakerij uit 1622 is niet zo rationeel verkaveld als de rest, toch is deze voormalige binnenzee ook hier -4m NAP. Via enkele boerenlandpaden steken we het Rietbroek over. Dan staan we aan de rand van een volgende droogmakerij: de kleine, diepe Noordmeerpolder uit 1865 heeft zelfs de vorm van een badkuip. We volgen de ringdijk driekwart rond en kijken uit op de slootjes tussen de veenweiden van Varkensland. Neem even de tijd om vogels te spotten op het eerste stukje kade. Kieviten, kluten en tureluurs zwieren sierlijk door de lucht. Grutto's benen op hun lange poten door de wei. Vlak voor een boerderij verlaten we de ringdijk even voor de privacy van de bewoners. Het pad door de weiden biedt een leuke afwisseling. We doen de rand van Broek in Waterland aan, maar er is reden genoeg om even het dorp in te lopen. De kleurrijke houten huizen zijn een lust voor het oog. Het pad naar Watergang is vanwege de broedende weidevogels pas vanaf 1 juli opengesteld. De met witte palen gemarkeerde route (70% onverhard) door de weilanden móet je een keer gedaan hebben!

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Blubber

Rutger Burgers, 20-11-2017

Dag Maria, Ja, je hebt gelijk, weilandpaden kunnen heel modderig zijn. Ik zal het erbij vermelden. Vr. gr. Rutger Burgers

Blubber

Maria Koekkoek, 20-11-2017

Prachtige wandeling en Waterland deed z'n naam eer aan. Wellicht goed te vermelden dat de stukken door de weilanden erg modderig kunnen zijn.

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Café Het Wapen van Ilpendam

Dorpsstraat 7

1452 PD Ilpendam

Hotel-eetcafé Watergang

Kanaaldijk 27

1454 AA Watergang

Restaurant Het Broeker Huis

Leeteinde 16

1151 AK Broek in Waterland

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info