Trage Tocht Klarenbeek

Voorsterbeek en Veluwse Bandijk

Trage Tocht Klarenbeek
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  9 km

 • Startplaats:

  Klarenbeek

 • Startadres:

  station Klarenbeek
  Hoofdweg
  7382 BH Voorst

 • Coördinaten:

  52°10’41” N   6°5’3” E

Een wonderlijke ervaring om uit te stappen op het kleinste stationnetje in Nederland: halte Klarenbeek. Het ligt in the middle of nowhere, maar het station kreeg bestaansrecht omdat de lokale houthandel Krepel het hout per spoor wilde vervoeren. Tegenwoordig bestaat het station voornamelijk omdat het baanvak Apeldoorn-Zutphen enkelsporig is en er dus een plek moet zijn om de treinen te kunnen laten passeren. We wandelen door het bos en komen aan de rand van Klarenbeek, dat als een lang lint aan de Hoofdweg ligt. Het dorp is altijd sterk verbonden geweest met de houtindustrie van Krepel. De beek en de vijver achter Huize Klarenbeek verwijzen naar de tijd dat hier nog een kopermolen stond, die dienst deed tot 1850. We lopen over een bruggetje en zien de 'opgeleide' Klarenbeek en de vijver waar het water werd opgeslagen om het waterrad met voldoende vaart te kunnen laten draaien. We vervolgen onze wandeling door een meer open agrarisch cultuurlandschap over het graspad langs de Voorsterbeek. Over de Veluwse Bandijk lopen we weer terug naar het station. De beboste dijk loopt van Klarenbeek via Voorst naar Wilp en was ooit bedoeld om in de winter bescherming te bieden tegen het hoge water van de IJssel. De rivier werd verlegd en sindsdien is de dijk gaan slapen.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Reactie op Marijke

Rob Wolfs, 25-09-2020

Bedankt, Marijke. Ik heb de tekst onder 4 aangepast. Ja en die braamstruiken, dat is ook maar van tijdelijke aard.

Verbeterpunt 4

Marijke Claus, 15-09-2020

Het bankje bij huisnr. 10 heb ik ook niet gezien, wel de houten slagboom. Daar ga je linksaf langs de bosrand. Als je daarna rechtsaf over het houten hekwerk heengaat zoals ik, merk je dat dit pad overwoekerd is met o.a. bramenstruiken. Niet echt fijn. Even later na het bordje ''Opengesteld', vervolg van de bandijk', was het erg onduidelijk welke 2 dennenboompjes op de dijk bedoeld worden. Het is mss handiger om deze zin weg te laten en te vervolgen met 'Daar ga je 1e bospaadje schuin rechts de dijk af, dat uitkomt op een breder bospad' etc.

Update april 2020

Roeland Oudejans-Albers, 23-04-2020

Mooie wandeling, dichtbij huis. Punt 4: Wij zagen geen bankje bij huisnummer 10. Als je ter hoogte van het huis loopt zie je wel een laag, houten slagboom en het houten hekwerk Stukje verder na: 'schuin rechts de dijk af' wordt gesproken over op een driesprong linksaf en een wit huis. In mijn ogen is dit niet echt een driesprong, meer een bocht naar links of een t-splitsing. Maar je ziet het witte huis op het punt van de driesprong, dus dat maakt voor het verhaal niet veel uit.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Restaurant Pijnappel

hoofdweg 55

7382 BE Klarenbeek

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info