Trage Tocht Kockengen

Bijleveld, Groote Heicop en Veenkade

Trage Tocht Kockengen
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  14 km

 • Startplaats:

  Kockengen

 • Startadres:

  parkeerplaats Voorstraat, Kockengen
  Voorstraat 16
  3628 AH Kockengen

 • Coördinaten:

  52°8’52” N   4°56’50” E

Het oude dorp Kockengen ligt ingeklemd tussen de Bijleveld en de Groote Heicop. Deze veenstromen uit de late Middeleeuwen moesten het polderwater afvoeren richting de Hollandse Amstel en de Utrechtse Vecht. Dat de beide veenstromen elkaar bijna raken ervaar je in het dorpscentrum, eigenlijk ligt alleen het Kerkplein ertussenin. Achter de kerk betreed je gelijk de graskade van de Groote Heicop en die volg je het dorp uit. Al snel komen we uit bij de Joostendam, een plek die in de Oude Hollandse Waterlinie van groot strategisch belang was en waar als onderdeel van de linie een redoute bij de sluis werd gebouwd. Het is nu vooral een schitterende plek in het groen, waar wij als wandelaars het alleenrecht hebben. We steken vooralsnog niet met de zelfbedieningspont over, maar volgen de smalle, hoge kade van de Groote Heicop. In Oud Aa volgen we het bebouwingslint, met een aantal mooie boerderijen en knotwilgen aan de weiderand. Na een kleine 2 km stap je weer de onverharde paden op. De Veenkade is de ringkade van de Ronde Venen bij Vinkeveen. Je wandelt er onverhard tussen de weilanden door, verderop over een grasstrook langs een fietspad. Ook deze kade was samen met de Dooijersluis belangrijk in de waterlinie. De kade scheidde de inundatiekommen en met de schutsluis kon het peilverschil tussen de polders worden overbrugd.
Voorbij de Dooijersluis volgen we de graskade langs de Bijleveld. Het ziet eruit als een plaatje, met de Spengense Molen als toonbeeld. En bij de Joostendam mogen we dit keer wel met de zelfbedieningspont oversteken. De rest van de wandeling is bekend terrein, maar het blijft tot het eind genieten.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Verrassend

Wiesje dijker, 15-05-2020

Erg leuke wandeling over grasdijken en graspaden. En dan zó vlakbij de A2! Heldere beschrijving.

Mooie tocht

Jan Willem Blom, 13-05-2020

Werkelijk een prachtige tocht. Gelopen 12 mei 2020. Vooral het tweede gedeelte. Beschrijving klopt helemaal. Dank! Jan Willem Blom

Was weer genieten

Wandelmeisje, 12-01-2020

Op 10 januari 2020 deze wandeling gelopen. Omschrijving klopt als een bus en is makkelijk. Stond pal voor de bakker geparkeerd :) hier en daar wat glijden door de velen regen maar met de wandelstokken (standaard) aan de rugzak is het een eitje. In dit jaargetijde geen 'last' van fietsers gehad. Ik zou zeggen geniet ze!

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info