Trage Tocht Lage Mierde

Wellenseindse Heide, Landgoed De Utrecht en de Flaes

Trage Tocht Lage Mierde
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  18 km

 • Startplaats:

  Lage Mierde

 • Startadres:

  bushalte Dorpsplein, Lage Mierde
  Bernardusweg
  Lage Mierde

 • Coördinaten:

  51°24’23” N   5°9’3” E

We maken een heerlijk rustige wandeling in de Brabantse Kempen op de rand van bos en boerenland. Vanuit het dorp Lage Mierde met de imposante Sint Stephanuskerk lopen we al snel het buitengebied in. Langs de Reusel tussen de velden in de richting van de Wellenseindse Heide, nu voornamelijk bos met nog een enkel stukje heideveld zoals het Breedven. De voormalige heidevelden werden ontgonnen als saai productiebos. Maar het bos verandert en ook hier weten we de open plekken, de bosranden en de bomenlanen te vinden. De route vervolgt over het uitgestrekte Landgoed De Utrecht, waarvan de geschiedenis teruggaat tot eind 13e eeuw, met toen ook al de nederzetting Dun. In 1898 begon Levensverzekeringmaatschappij 'De Utrecht' hier een groot ontginningsproject van de heidevelden als geldbelegging. Dit is uitgegroeid tot het landgoed zoals wij het nu kennen. We wandelen over een lange eikenlaan langs boerderij Gagelhoeve met fraai gekleurde luiken. Na een korte samenloop met de kronkelende Reusel komen we bij de fameuze herberg In den Bockenreyder. 'Bockenreyders ware un sôrt van bandiete en spookfigure, die jaore geleje hier op unnen bok dur de haai reje. Tisser goed en vooral schôôn.' Na een welverdiende pauze gaat het richting De Flaes, een grote heideplas, een bijzondere, mysterieuze plek door de eilanden met de berken midden in het water en het voortdurende gesnater van watervogels. Op het laatste deel van de wandeling volgen we zandwegen door het brantse boerenland en maken we nog een ommetje door het gehucht Mispeleind.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Reactie op Vincent

Rob Wolfs, 13-07-2020

Beste Vincent bedankt voor je reactie. Duidelijk, gaan we aanpassen.

Afsluiting

Vincent vd Broek, 11-07-2020

Ik heb deze trage tocht gelopen op 27 Juni 2020, een leuke afwisselende wandeling. Ook ik liep inderdaad tegen het 'Verbodsbord' op, maar heb het gewoon genegeerd. Ik denk wel dat de afsluiting bij de twee meertjes (N51° 25.211' E5° 07.388') niet van tijdelijke aard is, het zijn namelijk twee zandwinningsputten van de Firma Donders. Een aanpassing van de route lijkt mij verstandig (het kan redelijk eenvoudig door 2 paden eerder links af te slaan)

TT Laag Mierde

Rob Wolfs, 10-06-2020

Ik hoor graag van volgende wandelaars of dit een tijdelijke situatie lijkt of niet. Een suggestie voor aanpassing van de route is ook welkom.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info