Trage Tocht Lage Mierde

Wellenseindse Heide, Landgoed De Utrecht en de Flaes

Trage Tocht Lage Mierde
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  18 km

 • Startplaats:

  Lage Mierde

 • Startadres:

  bushalte Dorpsplein, Lage Mierde
  Bernardusweg
  Lage Mierde

 • Coördinaten:

  51°24’23” N   5°9’3” E

We maken een heerlijk rustige wandeling in de Brabantse Kempen op de rand van bos en boerenland. Vanuit het dorp Lage Mierde met de imposante Sint Stephanuskerk lopen we al snel het buitengebied in. Langs de Reusel tussen de velden in de richting van de Wellenseindse Heide, nu voornamelijk bos met nog een enkel stukje heideveld zoals het Breedven. De voormalige heidevelden werden ontgonnen als saai productiebos. Maar het bos verandert en ook hier weten we de open plekken, de bosranden en de bomenlanen te vinden. De route vervolgt over het uitgestrekte Landgoed De Utrecht, waarvan de geschiedenis teruggaat tot eind 13e eeuw, met toen ook al de nederzetting Dun. In 1898 begon Levensverzekeringmaatschappij 'De Utrecht' hier een groot ontginningsproject van de heidevelden als geldbelegging. Dit is uitgegroeid tot het landgoed zoals wij het nu kennen. We wandelen over een lange eikenlaan langs boerderij Gagelhoeve met fraai gekleurde luiken. Na een korte samenloop met de kronkelende Reusel komen we bij de fameuze herberg In den Bockenreyder. 'Bockenreyders ware un sôrt van bandiete en spookfigure, die jaore geleje hier op unnen bok dur de haai reje. Tisser goed en vooral schôôn.' Na een welverdiende pauze gaat het richting De Flaes, een grote heideplas, een bijzondere, mysterieuze plek door de eilanden met de berken midden in het water en het voortdurende gesnater van watervogels. Op het laatste deel van de wandeling volgen we zandwegen door het brantse boerenland en maken we nog een ommetje door het gehucht Mispeleind.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

TT Lage Mierde

Rob Wolfs, 09-11-2020

De topokaart is ook aangepast.

TT Lage Mierde

Rob Wolfs, 04-11-2020

Deze route is aangepast, met dank aan Theo de Jongste voor de beschrijving van het alternatief bij punt 4. Tekst en gpx-track zijn aangepast. Topokaart volgt binnenkort.

Verbods gebied 2 meertjes

A De Laat, 03-11-2020

Idd betrefd dat stuk een verboden gebied . Zoals ik begreep zijn het waterputten voor brandweer en bv heli's bij bos en heide branden

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Restaurant Hof Cleyn Mierde

Dorpsplein 20

5094 GJ Lage Mierde

Herberg In Den Bockenreyder

Dunsedjk 3

5085 ND Esbeek

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info