Trage Tocht Landgoed Gerven

Coulisselandschap Gelderse Vallei

Trage Tocht Landgoed Gerven
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  16 km

 • Startplaats:

  Putten

 • Startadres:

  Donkeresteeg/Bloemendaalseweg/Deuverdenseweg
  Donkeresteeg 20
  3882 SM Putten

 • Coördinaten:

  52°13’25” N   5°31’35” E

Met openbaar vervoer kun je er niet komen, onderweg kom je geen horeca tegen, maar het is hier wel prachtig en stil. In een gebied tussen Nijkerk en Voorthuizen liggen de landgoederen Appel, Blarinckhorst, Gerven en Hell. Deze wandeling doorkruist een deel van dit waardevolle landgoederenlandschap in de Gelderse Vallei. Het is een mooi afwisselend landschap dat bestaat uit licht glooiende akkers en weilanden omzoomd door houtwallen, afgewisseld met slingerende bosbeekjes. De landgoederen kenmerken zich door een sterke verweving van landbouw en natuur. Drie landgoederen waren tot 1991 in bezit van één eigenaar: Jonkheer mr. F.J.C. Schimmelpenninck, ter plaatse bekend als 'jonker Frits'. Zijn behoudende visie 'wat mooi en goed is, behoeft geen verandering' heeft ertoe geleid dat de landgoederen nog in oorspronkelijke staat verkeren. Bij een aantal boerderijen zijn nog schaapskooien, hooibergen en bakhuizen aanwezig. We lopen regelmatig langs (soms sterk vergraste) heideveldjes. Tot de uitvinding van de kunstmest waren de heidevelden integraal onderdeel van het landbouwsysteem. De Kruishaarse Heide is deels ontgonnen voor de landbouw, maar voor een ander deel intact gebleven. Hier grazen nu schapen om de vergrassing tegen te gaan.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Verrassend fraai coulissenlandschap

Wim Wennekes, 05-11-2020

Op deze zonnige, maar frisse donderdagmiddag in november hebben wij ons laten verrassen door deze heerlijke wandeltocht in voor ons onbekend landelijk gebied tussen Nijkerk en Voorthuizen. Ik dacht dat zulke mooie verlaten onverharde boeren-weggetjes en -laantjes alleen nog in Twente gevonden konden worden..... maar hier dus ook volop. Je loopt over en langs het erf van enkele fraaie boerderijen, dus je kan een loslopende waakse hond treffen. Wij hadden dat 1x, maar daar bleef het bij, en de hond hield het bij alleen blaffen. Nergens krijg je zicht op industrie of hoor je druk verkeersgeluid in de verte. Alleen maar mooie velden, weides, bosschages, hagen en niet-intensieve veeteelt. Erg afwisselend en allemaal fraai. Een echte aanrader.

TT Landgoed Gerven

M@@ike, 21-03-2020

Een heerlijk wandeling! Veel verschillende landschappen. Lekker banjeren door de weilanden. Veel foto's gemaakt! Je moet niet bang zijn voor honden want die komen naar je toe als je over een erf van een boer loopt. Je komt sowieso veel dieren tegen van boeren, van geitjes tot alpaca's. Omdat het de laatste tijd veel geregend heeft zijn de beekjes en de slootjes lekker gevuld. Veel water dus! Ook ben ik flink wat bankjes tegengekomen om onderweg even de voetjes van de vloer te doen. Het laatst stuk vond ik minder. Lange stukken rechtdoor over een (weliswaar onverharde) weg. Deze route ga ik zeker nog eens lopen wanneer alles weer mooi groen is. Wil graag de foto's delen maar dit lukt niet met een iPhone klaarblijkelijk.

Een mooie landelijke wandeling

Fred Den Hertog, 09-08-2019

Vandaag genoten van de wonderschone Gelderse Vallei. Deze uitstekend beschreven route leidde ons over mooie lanen, avontuurlijke eenmanspaadjes en verrassende houtwallen. Je wandelt over enkele boerenerven en bij navraag bleek ons dat zij de wandelaars graag over hun terrein hebben. Wel het dringend verzoek om na het openen van hekken - ga er gewoon overheen - deze goed te sluiten.

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info