Trage Tocht Landgoed Gerven

Coulisselandschap Gelderse Vallei

Trage Tocht Landgoed Gerven
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  16 km

 • Startplaats:

  Putten

 • Startadres:

  Donkeresteeg/Bloemendaalseweg/Deuverdenseweg
  Donkeresteeg 20
  3882 SM Putten

 • Coördinaten:

  52°13’25” N   5°31’35” E

Met openbaar vervoer kun je er niet komen, onderweg kom je geen horeca tegen, maar het is hier wel prachtig en stil. In een gebied tussen Nijkerk en Voorthuizen liggen de landgoederen Appel, Blarinckhorst, Gerven en Hell. Deze wandeling doorkruist een deel van dit waardevolle landgoederenlandschap in de Gelderse Vallei. Het is een mooi afwisselend landschap dat bestaat uit licht glooiende akkers en weilanden omzoomd door houtwallen, afgewisseld met slingerende bosbeekjes. De landgoederen kenmerken zich door een sterke verweving van landbouw en natuur. Drie landgoederen waren tot 1991 in bezit van één eigenaar: Jonkheer mr. F.J.C. Schimmelpenninck, ter plaatse bekend als 'jonker Frits'. Zijn behoudende visie 'wat mooi en goed is, behoeft geen verandering' heeft ertoe geleid dat de landgoederen nog in oorspronkelijke staat verkeren. Bij een aantal boerderijen zijn nog schaapskooien, hooibergen en bakhuizen aanwezig. We lopen regelmatig langs (soms sterk vergraste) heideveldjes. Tot de uitvinding van de kunstmest waren de heidevelden integraal onderdeel van het landbouwsysteem. De Kruishaarse Heide is deels ontgonnen voor de landbouw, maar voor een ander deel intact gebleven. Hier grazen nu schapen om de vergrassing tegen te gaan.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Reactie op Arlette Boog

Rob Wolfs, 23-07-2017

Dankjewel Arlette voor je mooie bespreking van deze wandeling. Nu maar hopen dat niet teveel mensen de lol van het landlopen gaan ontdekken. Wat betreft de toegang over het erf: dat weet ik niet, maar zolang er geen dreigende bordjes verboden toegang staan zal het wel loslopen, vermoed ik.

Heerlijk landlopen!

Arlette Boog, 23-07-2017

Wat een heerlijke echte landlopers tocht is dit. Mooi, stil, afwisselend in coulisse landschap met houtwalletjes. De ruim 18 kilometer lange tocht brengt je weer tot jezelf want veel medewandelaars kom je er niet tegen. En dat is nu juist mijn bedoeling. Een tocht zoals ik - als 'landloper' ze graag loop. Een aantal klompenpaden, zoals het Kruishaarder- en Huinerpad vlechten zich door deze schitterende wandeling heen. Op het kleine parkeerplaatsje kunnen twee auto's staan en ik denk niet dat ze veel gebruikt worden. Het parkeerplekje ligt net voor de slagboom naar de stal aan de linkerkant. Verderop tref je Rustpunt Rensselaer aan. Een prima plek met twee picknicktafels en parasol om even te zitten. Er is zelfbediening voor gekoelde frisdrank en ijs maar ook koffie en koeken. Je kunt er je handen even wassen en als de familie thuis is mag gebruik worden gemaakt van het toilet. Neem voor de versnaperingen wat kleingeld mee. De gang over het erf van boerderij Groot Boeien was wat ingewikkeld. De hekken waren gesloten en ik moest twee keer onder het schrikdraad heen kruipen en een weg langs een groepje verontruste koeien vinden. Hoewel ik niemand op het erf aantrof, voelde het wat ongemakkelijk. @Rob, zijn wandelaars op het erf nog steeds welkom? Op de route tref je een aantal picknicktafels en bankjes aan. Zo is er een idyllisch bankje verderop waar het Huinerpad de route treft. En er zijn nog een aantal zitmogelijkheden in het laatste stuk van de route op de Ridderwal. Ook bij Camping de Elzenhoeve is een Rustpunt en een klein terrasje maar de openingstijden daarvan zijn onduidelijk. Wederom waren zowel de routebeschrijving, de app en de GPS perfect. Wat een feest deze tocht!

Winterse tocht

Wim van Wijk, 17-01-2016

vandaag onder een mooi winterse zon deze prachtige wandeling gemaakt, hier en daar in het bos erg blubberig, dat mocht de pret niet drukken, Perfect beschreven!

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info