Trage Tocht Landgoed Gerven

Coulisselandschap Gelderse Vallei

Trage Tocht Landgoed Gerven
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  16 km

 • Startplaats:

  Putten

 • Startadres:

  Donkeresteeg/Bloemendaalseweg/Deuverdenseweg
  Donkeresteeg 20
  3882 SM Putten

 • Coördinaten:

  52°13’25” N   5°31’35” E

Met openbaar vervoer kun je er niet komen, onderweg kom je geen horeca tegen, maar het is hier wel prachtig en stil. In een gebied tussen Nijkerk en Voorthuizen liggen de landgoederen Appel, Blarinckhorst, Gerven en Hell. Deze wandeling doorkruist een deel van dit waardevolle landgoederenlandschap in de Gelderse Vallei. Het is een mooi afwisselend landschap dat bestaat uit licht glooiende akkers en weilanden omzoomd door houtwallen, afgewisseld met slingerende bosbeekjes. De landgoederen kenmerken zich door een sterke verweving van landbouw en natuur. Drie landgoederen waren tot 1991 in bezit van één eigenaar: Jonkheer mr. F.J.C. Schimmelpenninck, ter plaatse bekend als 'jonker Frits'. Zijn behoudende visie 'wat mooi en goed is, behoeft geen verandering' heeft ertoe geleid dat de landgoederen nog in oorspronkelijke staat verkeren. Bij een aantal boerderijen zijn nog schaapskooien, hooibergen en bakhuizen aanwezig. We lopen regelmatig langs (soms sterk vergraste) heideveldjes. Tot de uitvinding van de kunstmest waren de heidevelden integraal onderdeel van het landbouwsysteem. De Kruishaarse Heide is deels ontgonnen voor de landbouw, maar voor een ander deel intact gebleven. Hier grazen nu schapen om de vergrassing tegen te gaan.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Een mooie landelijke wandeling

Fred Den Hertog, 09-08-2019

Vandaag genoten van de wonderschone Gelderse Vallei. Deze uitstekend beschreven route leidde ons over mooie lanen, avontuurlijke eenmanspaadjes en verrassende houtwallen. Je wandelt over enkele boerenerven en bij navraag bleek ons dat zij de wandelaars graag over hun terrein hebben. Wel het dringend verzoek om na het openen van hekken - ga er gewoon overheen - deze goed te sluiten.

TT Landgoed Gerven

Rob Wolfs, 09-08-2019

Deze tocht is nagelopen en gecontroleerd. De tekst is bijgewerkt. Met dank aan Fred den Hertog!

Reactie op Arlette Boog

Rob Wolfs, 23-07-2017

Dankjewel Arlette voor je mooie bespreking van deze wandeling. Nu maar hopen dat niet teveel mensen de lol van het landlopen gaan ontdekken. Wat betreft de toegang over het erf: dat weet ik niet, maar zolang er geen dreigende bordjes verboden toegang staan zal het wel loslopen, vermoed ik.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info