Trage Tocht Lexmond

Rijskade, Zouweboezem, Achthovense Uiterwaarden

Trage Tocht Lexmond
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  15 km

 • Startplaats:

  Lexmond

 • Startadres:

  bushalte Nieuwe Rijksweg, Lexmond
  Driemolensweg
  4128 LS Lexmond

 • Coördinaten:

  51°57’32” N   5°2’6” E

In de uiterste oosthoek van Zuid-Holland wandelen we een mooie ronde door ultiem Hollands polderland en genieten we ruim drie kilometer van een schitterend struinpad langs de Lek. Maar let wel: het is een avontuurlijke tocht met ruige paden, waarbij je over hoge hekken en krakkemikkige overstapjes moet klimmen. Als je dit ongemak voor lief neemt heb je een heerlijke dag. Al snel loop je de onverharde Rijskade op. Het pad is getooid met fraai uitlopende wilgen. Kijk op de kaart en zie de vele smalle landjes en slootjes haaks op de kade. Dit herinnert aan de 'cope'-ontginning die we in de Hollands-Utrechtse waarden veel zien. De Zouweboezem is een mooie mix van rietvelden, grasland en water. De grootste broedkolonie purperreigers heeft hier haar domein. Maar ook moerasvogels als de zwarte stern en de snor kun je zien en horen. En niet te vergeten de bruine kiekendief. We wandelen langs eendenkooi De Zouwe en bereiken via de Boezemweg de uiterwaarden van de Lek. Het wandelen over het zomerdijkje -en naar keuze over de strandjes- is onovertroffen. Aan de overkant van de rivier zie je de kerktoren van Jaarsveld. Neem aan het eind van het struinpad even een kijkje bij Kasteel Achthoven aan het water. Een enthousiaste bouwer gaat hier uit zijn dak en bouwt er zijn droomkasteel op schaal 1:10. En na hoogwater begint hij als het moet opnieuw. Voor het vervolg van de tocht gaat je even terug de polder in. Via de Spinhovenkade en de voet van de Lekdijk bereik je tot slot de oude dorpskern van Lexmond.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt.

Reacties op wandelingen

Voorlopig even niet

Rutger Burgers, 02-02-2021

Lees de reactie van Lennert. De graspaden op deze route zijn in de wintermaanden zo modderig, dat het verstandig is om het wandelen van deze Trage Tocht even uit te stellen tot een wat drogere periode. Bovendien is het struinpad bij hoge waterstanden in de Lek niet begaanbaar.

Trage Tocht Lexmond

Lennert Zijlstra, 01-02-2021

Dat je wel van een uitdaging moet houden, dat hadden we voorafgaand aan deze tocht wel begrepen. Het klimmen over de hekjes (soms hoge) afrasteringen is best uitdagend. Dat je in natte jaargetijden deze tocht eigenlijk beter niet kan lopen, zou een passender advies zijn geweest. Allereerst; de wandeling gaat over prachtige paden, door uitgestrekte weilanden en langs spannende kronkelende weggetjes langs het water. Vaak adembenemend. Bovendien liepen we de route aan het einde van de middag terwijl er een mist optrok over de weilanden. Magisch. Toch moet eigenlijk afgeraden worden om in natte jaargetijden de route te lopen. We hebben kilometers lang enkeldiep door de blubber gebaggerd bij elk pad dat in tekst beschreven was als graspad. Bovendien waren stukken weiland onder water gelopen waardoor je soms alternatieve oplossingen moest bedenken, waardoor je dan weer tijgerend onder prikkeldraad door moet, en daarna weer wadend door een grasparceeltje moest. Al met al: mooie tocht, verkeerd moment.

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Bakkerij van Dijk

Dorpstraat 56

4128 BZ Lexmond

Huis het Bosch

Nieuwe Rijksweg

4128 BN Lexmond

Cafe & cafetaria Bommel

Dorpsstraat 85

4128 BW Lexmond

Café-pension De Gouden Leeuw

Kortenhoevenseweg 12

4128 CL Lexmond

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info