Trage Tocht Maarheeze

Hugterheide en Weerterbos

Trage Tocht Maarheeze
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  18 km

 • Startplaats:

  Maarheeze

 • Startadres:

  station Maarheeze
  Driebos
  6026 AA Maarheeze

 • Coördinaten:

  51°18’14” N   5°37’51” E

We maken - met dank aan gebiedskenner Harrie Vossen voor routeadviezen - een prachtige, stevige wandeling op de grens van Brabant en Limburg. Hou er rekening mee dat de route deels over flink ruige en soms smalle struinpaden langs water gaat. Vanaf station Maarheeze lopen we langs het spoor naar de droge bossen van de Hugterheide. Om het stuifzand te beteugelen werd hier een eeuw geleden alles beplant met naaldbomen. Nu probeert het Brabants Landschap de bossen weer minder monotoon te maken. We vervolgen onze tocht langs een mooie bosbeek, de Oude Graaf, door het Weerterbos. Het is een mooi gevarieerd vochtig bos met verspreid diverse vennen. Bij fiets- en wandelcafé de Daatjeshoeve is het goed rusten. We slingeren langs de vennen en door het bos over smalle, ruige paadjes langs slootjes, die hier lossing heten. In de open plekken en de randen van de bossen komt de zeldzame vlinder het spiegeldikkopje voor. Op het laatste deel van de wandeling komen we langs het omrasterde deel van het Weerterbos waar zo’n 30 edelherten leven. We passeren een oude grenskerk en een uitkijktoren over een gebied met nieuwe natte natuur. Via de Hugterheide keren we weer terug naar station Maarheeze.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Reactie op Stef

Rob Wolfs, 06-05-2020

Bedankt voor je reactie Stef. De paaltjes met oranje bandje en de pijl op de eik werden altijd onderhouden door een vrijwilliger. Die is er waarschijnlijk mee gestopt. Ik heb de tekst aangepast. Wandelaars moeten hier nu écht gebruik maken van de kaart(en).

Wandeling

Stef, 05-05-2020

Mooie wandeling op 5 mei 2020. Onder punt 6 zijn de beide orange bandjes niet zichtbaar. Gewoon goed opletten en dan lukt het wel. Onder punt 7 is de rode pijl niet waargenomen. De berkenstammetjes zijn inmiddels niet meer dan een verlaging naar het pad naar rechts. Geen opmerkingen over de horeca want die was anno mei 2020 allemaal gesloten.

Wandeling

Bram van Vliet, 28-12-2017

Mooie wandeling, aangenaam restaurant (Daatsehoeve). Houd rekening met veel modderige paden (december).

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling
Lopen door landelijk Limburg

Je vindt deze wandeling in de wandelgids
Lopen door landelijk Limburg

Horeca

Wandelcafé De Daatjeshoeve

Heugterbroekdijk 34

6031 LE Nederweert

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info