Trage Tocht Maarn

Zanderij, Hoog Moersbergen en Huis te Maarn

Trage Tocht Maarn
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  14 km

 • Startplaats:

  Maarn

 • Startadres:

  station Maarn
  Tuindorpweg 57A
  3951 BE Maarn

 • Coördinaten:

  52°3’51” N   5°22’14” E

Hoogteverschillen geven deze Trage Tocht op de Utrechtse Heuvelrug de nodige charme. Steeds gaat het omhoog en omlaag over mooie paden en wegen op de landgoederen in het bos. Het begin van de tocht is nog wel het meest bijzonder, want aan de rand van Maarn duiken we de diepe Zanderij in en staan we bij het Zwerfsteneneiland, een unieke collectie keien uit de voorlaatste ijstijd. Voorbij dit aardkundig monument volgen we de oever van de plas. Een indrukwekkend lange trap brengt ons vanuit de zandgroeve terug op de heuvelrug. We steken via een glooiende grasvlakte over naar landgoed Hoog Moersbergen. Verwilderde taxus- en acaciastruiken herinneren aan dit buiten, dat alweer in 1935 is afgebroken. We steken de provinciale weg over en lopen richting Huis te Maarn. Een kaarsrecht, stijgend bospad brengt ons aan de rand van een eivormige landgoedweide, met rechtsboven het monumentale witte landhuis. We vervolgen de fraaie bospaden op de heuvelrug, die zo nu en dan worden onderbroken door open heide- en grasveldjes. Voordat we via de Buurtsteeg weer Maarn inlopen doen we nog even landgoed De Pol aan, een landgoedpareltje aan de rand van bebouwing en snelweg. De Zanderij is niet toegankelijk voor honden. Wandelaars-met-hond volgen het fietspad bovenlangs.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Bijzondere tocht!

Frank van der Meer, 20-02-2020

Trage Tocht door het hart van de Utrechtse Heuvelrug die ons zelfs bij somber weer weet op te vrolijken. Je wandelt door de bijzondere Zanderij met z'n Zwerfsteneneiland, natuurgebied Hoog Moersbergen met z'n verwilderde rododendrons en het verstilde Huis te Maarn. Een eindeloze trap leidt je de stuwwal uit de ijstijd op. Lekker voor je conditie! Foto's en verslagje bekijken? Ga naar Frankwandelt.nl/ttmaarn

Een pracht route door hele stille gebieden.

Fred Den Hertog, 13-09-2019

Hoewel het begin anders doet overkomen is dit een hele mooie wandeling met enkele nauwelijks bezochte gebieden. Vooral na Huis te Maarn kom je in hele rustige stukken met soms stukjes ongerepte natuur. Een wandeling in deze tijd van het jaar met paddenstoel garantie. We liepen wel tegen enkele veranderingen in het gebied aan, en hebben verbeteringsvoorstellen naar Rutger gestuurd. Een toproute, dus geniet er van!

Banjeren door de bladeren

Rita Troost, 24-11-2018

Het gebied al zo vaak vanaf de snelweg gezien maar nu de wandelschoenen aangetrokken en hier een prachtige wandeling gemaakt met een groepje mede enthousiastelingen. Het banjeren door het bladertapijt maakte dat we ons voor één dag weer kind voelden. Ook het weer maakte het een topdag met deze afwisselende tocht, een echte aanrader om in verschillende jaargetijden hier te lopen. Als toetje kwamen we midden in een kudde schapen met hun herder en hond terecht.

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling
Wandelen in Utrecht

Je vindt deze wandeling in de wandelgids
Wandelen in Utrecht

Horeca

Big Bread Kitchen

Raadhuislaan 16

3951 CH Maarn

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info