Trage Tocht Maarn

Zanderij, Hoog Moersbergen en Huis te Maarn

Trage Tocht Maarn
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  14 km

 • Startplaats:

  Maarn

 • Startadres:

  station Maarn
  Tuindorpweg 57A
  3951 BE Maarn

 • Coördinaten:

  52°3’51” N   5°22’14” E

Hoogteverschillen geven deze Trage Tocht op de Utrechtse Heuvelrug de nodige charme. Steeds gaat het omhoog en omlaag over mooie paden en wegen op de landgoederen in het bos. Het begin van de tocht is nog wel het meest bijzonder, want aan de rand van Maarn duiken we de diepe Zanderij in en staan we bij het Zwerfsteneneiland, een unieke collectie keien uit de voorlaatste ijstijd. Voorbij dit aardkundig monument volgen we de oever van de plas. Een indrukwekkend lange trap brengt ons vanuit de zandgroeve terug op de heuvelrug. We steken via een glooiende grasvlakte over naar landgoed Hoog Moersbergen. Verwilderde taxus- en acaciastruiken herinneren aan dit buiten, dat alweer in 1935 is afgebroken. We steken de provinciale weg over en lopen richting Huis te Maarn. Een kaarsrecht, stijgend bospad brengt ons aan de rand van een eivormige landgoedweide, met rechtsboven het monumentale witte landhuis. We vervolgen de fraaie bospaden op de heuvelrug, die zo nu en dan worden onderbroken door open heide- en grasveldjes. Voordat we via de Buurtsteeg weer Maarn inlopen doen we nog even landgoed De Pol aan, een landgoedpareltje aan de rand van bebouwing en snelweg. De Zanderij is niet toegankelijk voor honden. Wandelaars-met-hond volgen het fietspad bovenlangs.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Parkeren

Maria Christina Sanberg, 28-04-2018

Wat het parkeren betreft: Er is ook een terrein voor (gratis) lang parkeren aan het Van Hemert tot Dingshofplein in Maarn. Als je Maarn binnen rijdt vanuit Amersfoort/Utrecht ligt het aan je linkerhand, 200 meter voor het station.

Parkeren

Rutger Burgers, 16-04-2018

Yolanda, dank voor je melding, die blauwe zone heb ik niet gezien. Ik zal het alternatief opnemen.

Parkeren

Yolanda, 14-04-2018

Eerst een opmerking over parkeren: op de parkeerplaats die aangegeven wordt geldt een blauwe zone. We lopen best stevig door maar 14 km in 2 uur is wat veel gevraagd. We kwamen mensen tegen die de bon hadden geriskeerd maar je kunt je auto gratis kwijt op de parkeerplaats Kapelweg/buurtsteeg. Mooie tocht, vooral het eerste stuk door de zandafgraving en de hoge trap is heel apart. Verder veel bos.

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Big Bread Kitchen

Raadhuislaan 16

3951 CH Maarn

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info