Trage Tocht Maarn

Zanderij, Hoog Moersbergen en Huis te Maarn

Trage Tocht Maarn
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  14 km

 • Startplaats:

  Maarn

 • Startadres:

  station Maarn
  Tuindorpweg 57A
  3951 BE Maarn

 • Coördinaten:

  52°3’51” N   5°22’14” E

Hoogteverschillen geven deze Trage Tocht op de Utrechtse Heuvelrug de nodige charme. Steeds gaat het omhoog en omlaag over mooie paden en wegen op de landgoederen in het bos. Het begin van de tocht is nog wel het meest bijzonder, want aan de rand van Maarn duiken we de diepe Zanderij in en staan we bij het Zwerfsteneneiland, een unieke collectie keien uit de voorlaatste ijstijd. Voorbij dit aardkundig monument volgen we de oever van de plas. Een indrukwekkend lange trap brengt ons vanuit de zandgroeve terug op de heuvelrug. We steken via een glooiende grasvlakte over naar landgoed Hoog Moersbergen. Verwilderde taxus- en acaciastruiken herinneren aan dit buiten, dat alweer in 1935 is afgebroken. We steken de provinciale weg over en lopen richting Huis te Maarn. Een kaarsrecht, stijgend bospad brengt ons aan de rand van een eivormige landgoedweide, met rechtsboven het monumentale witte landhuis. We vervolgen de fraaie bospaden op de heuvelrug, die zo nu en dan worden onderbroken door open heide- en grasveldjes. Voordat we via de Buurtsteeg weer Maarn inlopen doen we nog even landgoed De Pol aan, een landgoedpareltje aan de rand van bebouwing en snelweg. De Zanderij is niet toegankelijk voor honden. Wandelaars-met-hond volgen het fietspad bovenlangs.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt.

Reacties op wandelingen

Trage tocht maarn

Jan, 26-01-2021

Gisteren, samen Gerrit, deze mooie wandeling gelopen. Het was prachtig weer en een genot om in de natuur te zijn. Onderweg o.a. een aantal spechten gespot, waaronder 2 zwarte, 1 groene en een kleine bonte specht. de route is prima beschreven en inderdaad het bankje bij de vijver was er niet meer. Het was weer een topdag.

Mooie wandeling

Jos en Joke, 06-01-2021

We hebben genoten van deze mooie wandeling. De overlast die je zou hebben van de A12 het eerste en laatste stuk valt reuze mee. Bij het eerste gedeelte valt het niet op gezien de omgeving waar je dan loopt. Aan het einde werden we nog 'getrakteerd' op 3 reeën.

Heerlijke wandeling

Saskia Bangma, 05-01-2021

Vandaag deze trage tocht gelopen. Leuk afwisselend. Ik kijk er naar uit hem het voorjaar, zomer en herfst nog een keer te lopen! In het tweede deel van de wandeling, na het landhuis, wordt er momenteel flink in het bos gewerkt. Veel dennenbomen worden weggehaald zodat er meer open ruimtes gecreëerd worden. Dit alles om de levendbarende hagedis een betere woonomgeving te geven. Dat had nu in ieder geval tot gevolg dat er diepe sporen van werkverkeer getrokken waren in het bos. Maar met goede wandelschoenen aan is dat geen probleem. Kleine verandering in de route bij punt 7: Het bankje aan het einde van de vijver is ondertussen weg. Het schattige brugje aan je linker hand is echter duidelijk zichtbaar en is maar een paar stappen na de vijver.

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling
Wandelen in Utrecht

Je vindt deze wandeling in de wandelgids
Wandelen in Utrecht

Horeca

Big Bread Kitchen

Raadhuislaan 16

3951 CH Maarn

Bakkerij van der Woerd

Tuindorpweg 53

3951 BE Maarn

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info