Trage Tocht Maastricht Frontenpark (stadse tocht)

Maas, Pietersberg, Hoge en Lage Fronten

Trage Tocht Maastricht Frontenpark (stadse tocht)
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  14 km

 • Startplaats:

  Maastricht

 • Startadres:

  station Maastricht
  Stationsplein 27
  6221 BT Maastricht

 • Coördinaten:

  50°50’59” N   5°42’18” E

We maken een verrassende wandeling door de groenblauwe gangen van Maastricht, met een uitstapje naar de Sint Pietersberg. Een route met een flinke duik in de geschiedenis van kloosters en vestingstad. Op weg naar de Maas ligt in de wijk Wyck de oude stoombierbrouwerij De Keyzer, nu als industrieel erfgoed te bezichtigen. Langs de Maas hebben we zicht op de middeleeuwse Sint Servaasbrug en na het al even oude fraaie Waterpoortje steken we de rivier over. Aan de andere kant volgen we oevers van de Maas tot het voormalige dorp Sint Pieter met kasteel Huis de Torentjes en de Hoge Sint-Pieterkerk. Dan beklimmen we de berg, wandelen over kalkgraslanden langs Hoeve Zonneberg in de richting van Fort Sint Pieter, dat dateert uit begin 1700. Een prachtige plek met weids uitzicht over de stad. Volgt een wat steniger stuk, maar dan wel weer over het terrein van de voormalige kazerne Tapijn dat nog volop in ontwikkeling is. Groen is de route langs de Jeker en door het Waldeckpark, oud bastion met kazematten. Opnieuw een stedelijke passage, door een oude poort en langs een stukje oude stadsmuur naar het kloosterverleden met Gasthuis Calvarienberg, voormalig klooster Kruisherengang en de Cellebroederskapel. Dan bereiken we de Hoge Fronten, een groot en oud complex van vestingmuren waar het nu heerlijk wandelen is. De Hoge Fronten zijn de afgelopen jaren weer verbonden met de Lage Fronten, zodat we hier ongehinderd door kunnen lopen langs oude vestingmuren en grachten. We wandelen langs haven het Bassin met vele terrassen en restaurants in de werfkelders en de Maaspromenade naar de boogbrug over de Maas. Aan de overkant gaat het via de winkelstraat terug naar het station.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Maastricht Frontenpark

Wim van Wijk, 20-04-2020

Een schitterende tocht erg gevarieerd veel natuurschoon en rijke cultuurervaring voor herhaling vatbaar zondag 19-04-20

Reactie op Tika

Rob Wolfs, 27-01-2020

Dank voor je enthousiaste reactie. Dat doet me deugd!

Schoonheid op St. Pietersberg

Tika, 26-01-2020

Wat een geweldig gevarieerde wandeling. Eerst dat stuk langs de Maas, en daarna die schoonheid op de St. Pietersberg. Daarna weer afdalen naar de stad, en dan die Hoge en Lage fronten, echt heel bijzonder. Aan het bassin kun je in de zomer ook vast heerlijk op het terras zitten. Topdag gehad.

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info