Trage Tocht Nieuw-Bergen

Gemeenteheide, Reindersmeer en Bergerheide

Trage Tocht Nieuw-Bergen
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  17 km

 • Startplaats:

  Nieuw Bergen

 • Startadres:

  parkeerplaats Eendenmeer, Nieuw-Bergen
  tegenover Oude Baan 4
  5854 PJ Bergen

 • Coördinaten:

  51°36’24” N   6°3’34” E

We maken een mooie wandeling in het Nationale Park De Maasduinen. Het is een stevige tocht, puur natuur. Alleen in de omgeving van het Reindersmeer kan het wat drukker zijn. We lopen vanaf de rand van Nieuw-Bergen rondom het Eendenmeer, een prachtig waterrijk gebied dat de laatste jaren in ere hersteld is. De route vervolgt langs de rand van de flink heuvelachtige Maasduinen naar de nieuwe schaapskooi Putjesberg. Langs het Lelieven dat weer hersteld is en over de Berger heide met de Springberg naar de rand van het Reindersmeer. We lopen boven over langs de steile rand van het meer naar het trekpontje, waar we onszelf overzetten. Aan de overkant komen we al snel bij het sluizencomplex met het bezoekerscentrum en de bosbrasserie. We vervolgen de route met nog een flink stuk langs de hoge randen van het Reindersmeer. Het meer ontstond in de jaren zestig van de vorige eeuw na ontzanding voor de betonindustrie. Op het laatste deel van de wandeling komen we door de Gemeentedennen en mogen we een stukje pionieren over een nieuwe zandverstuiving op de Gemeenteheide.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Mooie afwisselende route

Jan Steman, 20-10-2018

Veel afwisseling tussen heide, vennetjes (die nu veelal droog stonden vanwege het extreem droge weer), stuifzand, bossen en waterpartijen. Je kan op de semi-verharde paden lopen, maar ook op de onverharde wegen die er naast liggen. De mulle ruiterpaden en het stuifzand zijn lekker pittig om te lopen. Restaurant hebben we overgeslagen, en we zijn over een bruggetje voor het restaurant overgestoken. Scheelt ca 700m. In verband met het trekpontje werkhandschoenen in de tas gestopt, scheelt wat natte handen en bescherming van onze gevoelige handen. Via de GPS track gelopen zonder moeilijkheden.

Mooi

Irene, 04-10-2017

Mooie wandeling. Er zijn aardig wat semi-verharde paden, en het was inderdaad vlakbij het sluizencomplex vrij druk. Maar wat wil je anders op een zonnige zondag. Het pontje is inmiddels gerepareerd.

Reactie op Marja Vissers

Rob Wolfs, 11-07-2016

Lastig dat het pontje kapot is, maar hopen dat het weer snel gerepareerd wordt. Dat bordje 'verboden toegang' is al heel oud en staat ook nergens als je het gebied ingaat.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling
Lopen door landelijk Limburg

Je vindt deze wandeling in de wandelgids
Lopen door landelijk Limburg

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info