Trage Tocht Nijmegen Heyendaal-Dukenburg (stadse tocht)

Brakkenstein, Heumensoord, Maas-Waalkanaal en Geologenpark

Trage Tocht Nijmegen Heyendaal-Dukenburg (stadse tocht)
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  13 km

 • Startplaats:

  Nijmegen

 • Startadres:

  station Nijmegen Heyendaal
  Prof. Bellefroidstraat 5
  6525 AG Nijmegen

 • Coördinaten:

  51°49’37” N   5°52’3” E

We maken een mooie lijnwandeling van station Heyendaal naar station Dukenburg door de groene gangen van zuidelijk Nijmegen. Met dank aan Mari Smits voor de gouden tip! Eerst lopen we over het groene terrein van de Radboud Universiteit met moderne gebouwen en een bijzonder standbeeld van gestapelde genen van Marjolein Kriek. Park Brakkenstein heeft de sfeer van een oud landgoed met brede bomenlanen en kenmerken van Engelse landschapsstijl. Brackesteyn werd in 1654 voor het eerst vermeld. We lopen langs het fraaie koetshuis uit 1916, gebouwd in opdracht van Victor Jurgens en steken door naar Heumensoord. Een groene oase aan de stadsrand met afwisseling van bos en heideveldjes. Maar meest opvallend zijn hier de oude beukenlanen en de enorme rhododendrons. We volgen brede boswegen en komen dan in meer halfopen gebied van landgoed De Elshof, dat in 1950 in bezit kwam van de gemeente Heumen. Ook hier genieten we van de statige beuken- en eikenlanen. Over een grassige weg tussen de velden met de curieuze naam Brouwerijpad vervolgt de route richting Maas-Waalkanaal en Park Hatert. Dit park ligt als een groen lint met bomen en poelen tussen kanaal en rand van woonwijk. Even de kiezen op elkaar om het kanaal over te steken. Aan de overkant worden we beloond met een leuk wandelpaadje langs het lange, brede kanaal dat in de periode 1920-1927 tussen Maas en Waal werd gegraven. Het laatste deel van de wandeling gaat door het groen van Dukenburg, in de jaren zestig van de vorige eeuw aangelegd en genoemd naar een oud landgoed. De groenstrook die bij de aanleg van de wijk werd gespaard is vernoemd naar de geologen die destijds hebben gepleit voor behoud. Op het Geologenlaantje genieten we nu nog steeds van de groene stadsnatuur.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Reactie op Marjolein

Rob Wolfs, 31-08-2020

Bedankt Marjolein, dat doet me deugd!

Heerlijke lange lanen

Marjolein, 30-08-2020

Mooie stadse tocht, dit. Ik vind de Stadse tochten echt een aanwinst. Ik loop ze graag in de winter, vanwege de start bij een station, dan hoef je na afloop niet lang in de kou op een bus te wachten. Maar ook na regen vind ik ze geslaagd, omdat ze toch iets meer verhard zijn. Deze liep ik gisteren, over een uitgestorven campus en vervolgens mooie parken en landgoederen. Ook heerlijk om een keer echt heel lang dezelfde beuken- of eikenlaan te volgen, dan krijg je de omgeving zo goed mee. Als altijd duidelijk beschreven en mooi.

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info