Trage Tocht Noordlaren

Blankenborch, Noordlaarderbos en Vijftig Bunder

Trage Tocht Noordlaren
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  13 km

 • Startplaats:

  Noordlaren

 • Startadres:

  Bartholomeuskerk
  Lageweg 8
  9479 PC Noordlaren

 • Coördinaten:

  53°7’16” N   6°40’6” E

We maken een prachtige, afwisselende wandeling onder de rook van de stad Groningen op de rand van de provincies Drenthe en Groningen, in een verrassend halfopen landschap. Het esdorp Noordlaren ligt dan wel in Groningen, maar heeft eerder het karakter van een Drents dorp, compleet met twee brinken. We starten bij de eeuwenoude Bartholomeuskerk en lopen langs eetcafé De Lanteern en de fraaie molen De Korenschoof uit 1849 alweer snel tussen de uitgestrekte velden. Over brede bomenlanen en langs hoge houtwallen vervolgen we over landgoed Blankenborch en passeren we het oude doorbraakdal Besloten Venen. Het Noordlaarderbos werd rond 1880 aangeplant als productiebos, maar is in eigendom van Natuurmonumenten een afwisselend bos geworden. Volgt een flink stuk over de Westertseweg met weids uitzicht op de vroegere madelanden in het beekdal van de Drentse Aa. In de Vijftig Bunder, een klein heidegebied omzoomd door bosjes, zien we sporen van karrensporen uit de middeleeuwen. We doorkruisen het Noordlaarderbos nog een keer in de richting van de Noordlaarderes en verbazen ons over de rijkdom van de vele fraaie boerderijen en boerderettes in deze omgeving. Aan de rand van de es ligt in een klein bosje het enige echte Groningse hunebed, dat oorspronkelijk veel groter is geweest. Als kers op de taart lopen we over een graspaadje met uitzicht op de achterkant van de kerk terug naar het beginpunt. Met dank aan Max Schurink voor het ontwerp van deze route!

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Reactie op Janny

Rob Wolfs, 07-09-2020

Janny, bedankt. Ik heb het aangepast.

Wat een mooie route!

Janny Achterkamp-Renkema, 06-09-2020

Wat een prachtige Trage Tocht! Het stukje route door de Vijftig Bunder, fantastisch mooi. Een kleine opmerking: bij nr 8 op de beschrijving staat de 'doodlopende Hoenderstraat'; dit moet zijn Boenderstraat. Verder klopte de beschrijving helemaal

Reactie op Anna

Rob Wolfs, 07-08-2020

Bedankt voor je reactie, Anna. Goed om te horen dat je van de wandeling hebt genoten. Ik heb de tekst op dit punt iets aangescherpt.

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Herberg Blankehoeve

Beslotenveenseweg 2

9479 TL Noordlaren

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info