Trage Tocht Oldenzaal (stadse tocht)

Hulsbeek, De Thij, De Essen en Tankenberg

Trage Tocht Oldenzaal (stadse tocht)
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  17 km

 • Startplaats:

  Oldenzaal

 • Startadres:

  station Oldenzaal
  Stationsplein 14
  7573 AV Oldenzaal

 • Coördinaten:

  52°18’25” N   6°56’1” E

We maken een stevige, fraaie ronde om de groene stadsranden van Oldenzaal. Met een aanloop langs de watertoren zoeken we eerst het centrum op met de monumentale St Plechelmusbasiliek en de vele horecagelegenheden aan de Markt. Recreatiegebied Hulsbeek, een vorrmalig landgoed, biedt een mooie afwisseling van smalle bospaadjes en meer gebaande paden langs de grote plas. Rond Erve Hulsbeek ligt de idyllische tuin van Springer, door de bekende landschapsarchitect aangelegd rond 1918. Op het terras van de buitenplaats is het genieten. De volgende kilometers gaan kruip-door-sluip-door langs de rafelranden van de nieuwbouwwijken De Thij, De Graven Es en De Essen. We volgen steeds zoveel mogelijk de groene gangen. Bijzonder is het pad om de bergingsvijver en regelmatig hebben we zicht op het omringende Twentse landschap. Het laatste deel van de wandeling aan de glooiende oostkant van Oldenzaal is misschien wel het mooist. We klimmen langzaam omhoog naar de Tankenberg en passeren landgoed Egheria. Volgende verrassingen zijn het pad door Elfterheurne met uitzicht op De Damink en het fraaie park van landgoed Kalheupink, eind 19e eeuw ontworpen door Wattez in Engelse landschapsstijl. Via een bos dat ook bij dit landgoed hoort keren we terug naar het station.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

TT Oldenzaal

Rob Wolfs, 14-04-2020

Beste Marijke, bedankt voor je bericht en de correcties. Ik heb de tekst vandaag aangepast en bijgewerkt.

Puntjes

Marijke Claus, 14-04-2020

Opmerking: Wat een heerlijke wandeling op zaterdag 11 april jl! Het laatste stuk was idd het toetje! Bij routebeschrijving punt 3 staat in regel 4: Q71. Dit moet Q17 zijn. Punt 5, regel 3 'tussen paaltjes door': paaltjes zijn verdwenen. Punt 7, regel 7 'metalen hek aan rechterhand': dit moet links zijn. Hartelijke groet, Marijke Marijke Claus

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info