Trage Tocht Oosthuizen-Edam

Etersheimerbraak, IJsselmeer en Zeevang

Trage Tocht Oosthuizen-Edam
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  17 km

 • Startplaats:

  Oosthuizen

 • Startadres:

  bushalte Dorp, Oosthuizen
  Provinciale weg
  Oosthuizen

 • Coördinaten:

  52°34’42” N   4°59’54” E

De Trage Tocht van Oosthuizen naar Edam is een route voor doordouwers: je volgt maar liefst 10 kilometer de kustlijn van het IJsselmeer. Buiten het dorp Oosthuizen steken we de spoorlijn over en vlak voor Warder stappen we de weilanden in. We volgen de grillige slootkant richting Molen De Breek, die al vanuit de verte zichtbaar is. Onderweg zorgen twee touwpontjes voor extra vermaak. De Etersheimerbraak is echt een bijzondere plek. Hier is niet alleen de veenpolder drooggemalen, maar ook het binnenmeertje dat bij een dijkdoorbraak is ontstaan. Kijk eens hoe diep de polder achter de molen is: - 6,2m N.A.P. We lopen om de diepe polder heen naar het dorpje Etersheim, waar de onderwijzer C.J. Kieviet zich liet inspireren tot de verhalen van Dik Trom. Op de voormalige Zuiderzeedijk maken we eerst een ommetje door buitenpolder De Oosterkoog, tegenwoordig een schitterend natuurgebied, favoriet bij grutto's wulpen en kievieten. Dan volgt de grasdijk naar Edam. Je zult verbaasd staan van de vele details op het water, in polder De Zeevang en dichtbij op de dijk. Talloze vlinders fladderen voor je uit. Onderweg passeren we enkele schelpenstrandjes met nonnetjes en strandgapers, een warme herinnering aan de Zuiderzee. Over het sluitstuk Edam hoeft niet veel te worden gezegd, gewoon prachtig.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt.

Reacties op wandelingen

Route nagelopen en goed begaanbaar

Rutger Burgers, 22-06-2020

Vandaag d.d. 22-6-2020 deze Trage Tocht nagelopen. De route is over het algemeen goed begaanbaar. Op kleine stukjes grasdijk staan hoge brandnetels en distels, die kun je prima ontwijken door even af te dalen naar de weg. Grote stukken grasdijk zijn gemaaid en goed begaanbaar. Het is een ware belevenis om de Markermeerdijk bijna 10 km te volgen. Vanaf augustus is de dijk waarschijnlijk over de volle lengte kort gemaaid/begraasd.

TT Oosthuizen - Edam

JDS Smits, 30-07-2019

Deze tocht liep ik op 23 juli 2019. Het stuk tussen Oosthuizen en de oever van het IJsselmeer levert weinig problemen op zij het dat je rekening moet met kuddes koeien op de weiden waar je over heen wandelt en die aanvankelijk schichtig en daarna voorzichtig nieuwsgierig reageren op voorbijgangers. Het traject van iets ten zuiden van Schardam over de Noorder IJ- en Zeedijk naar Edam is een ander paar mouwen. Het boekje van Wim Huijser & Rob Wolfs wijst doordouwers als doelgroep ervan aan. En om de betekenis van die waarschuwing te verduidelijken geef ik mijn ervaringen met deze tocht. Grote stukken van de route zijn verwilderd. De dijk is dan overwoekerd met struikgewas, distels, brandnetels, koren en wilde grassen. En vooral die laatsten 'ontstrikken' de veters van mijn schoenen om de haverklap. Met het oog op de distels en de brandnetels is het dragen van een lange broek of andere beenbescherming aangeraden. En voor grote delen delen van de wandeling over de dijk is geen pad te ontwaren. Het enige spoor erover is gevormd door schapen die op zoek naar voedsel over de dijk trekken. De tocht op de dijk krijgt her en der door het vee dat er wordt geweid en klein wild een beetje het karakter van een expeditie. En de hekken die deze weigebieden afbakenen zijn vaak moeilijk te passeren omdat ze verwaarloosd en gammel zijn of vervangen door hekwerk zonder 'overstapjes'. Bovendien is een stuk dijk afgezet voor werkzaamheden (zie www.markermeerdijken.nl). Bij al die obstakels is er de mogelijkheid uit te wijken naar de asfaltweg die aan de landzijde parallel aan de dijk loopt. Maar een en ander vertraagt behoorlijk. De weidsheid van het IJsselmeer vanaf de hoge dijk maakt deze tocht groots. En de aankomst in het verstilde Edam vormt een fraaie bekroning daarvan. Steven Smits

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling
Wandelen in de geest van Jac. P. Thijsse

Je vindt deze wandeling in de wandelgids
Wandelen in de geest van Jac. P. Thijsse

Horeca

Bezoekerscentrum De Breek

Etersheimer Braakweg 5

1474 MV Oosthuizen

Strandbad Paviljoen Edam

Zeevangsezeedijk 7b

1135 PZ Edam

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info