Trage Tocht Quatre Bras

Treekerpunt, Pyramide van Austerlitz, Koeheuvels

Trage Tocht Quatre Bras
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  15 km

 • Startplaats:

  Maarn

 • Startadres:

  station Maarn
  Tuindorpweg 57A
  3951 BE Maarn

 • Coördinaten:

  52°3’51” N   5°22’14” E

De Franse naam Quatre Bras danken we aan de Napoleontische tijd. Al in die tijd was er midden op de Utrechtse Heuvelrug een kruispunt van doorgaande wegen, met daaraan een herberg die de welluidende naam droeg. De provinciale wegen over de heuvelrug zijn er nog steeds en dat merken we tijdens het wandelen van deze Trage Tocht. Onderweg moeten we helaas vier keer een drukke weg oversteken! Maar daartussen wandelen we in prachtige brokken natuur. We kunnen genieten van mooie bomenlanen en glooiende velden op landgoed Den Treek Henschoten. Ook het grote heideveld bij de Treekerpunt is bij wandelaars zeer geliefd. Voorbij pannenkoekenhuis Bergzicht zoeken we de Oude Utrechtseweg op. Dit onverharde pad stijgt geleidelijk naar het hoogste punt op de heuvelrug: de Marmontberg ( 49,2m NAP) met de Pyramide van Austerlitz. De grassige piramide steekt nog eens 36 meter boven het maaiveld uit. Generaal Marmont, bevelhebber in het Franse leger, liet dit indrukwekkende monument bouwen uit bewondering voor de Egyptische piramide van Gizeh. Een groot deel van de 18.000 soldaten die in de legerkampen op de heuvelrug verbleven heeft aan de Pyramide bijgedragen, want de bouw was al in 27 dagen voltooid. We laten de toeristendrukte achter ons en dalen geleidelijk af via de landerijen van De Laagt en De Hoogt. We zien mooie akkers en weiden midden in het bos. Nog één keer steken we een drukke weg over en dan komen we bij de Koeheuvels. Dit stuifzand- en heidegebied is een kleine verrassing vlak voor het einde van de wandeling.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Route weer op orde

Rutger Burgers, 29-05-2020

Vandaag is Trage Tocht Quatre Bras aangepast. We vermijden landgoed Peppel Enk en gaan met een extra lusje rechtstreeks van De Hoogt naar de Koeheuvels. De route is hiermee weer op orde.

PEPPEL ENK AFGESLOTEN

Rutger Burgers, 05-05-2020

Veel reacties op deze route, ook via mail en sociale media. Uit diverse berichten maken we op dat het landgoed is afgesloten, omdat de eigenaren veel overlast ervaren van loslopende honden, die al verschillende schapen hebben aangevallen. Er wordt gezocht naar een oplossing. Ik begrijp uit de lokale pers dat de eigenaren bekijken hoe er beter kan worden gehandhaafd op het hondenaanlijngebod. De LAW is inderdaad omgeleid langs de provinciale weg. Voorlopig is dit de oplossing, volg de markeringen. Zodra de coronamaatregelen zijn opgeheven gaan we ter plaatse bekijken hoe de route (voorlopig) kan worden omgeleid.

Peppel Enk

Els Karel, 05-05-2020

Kennelijk heeft de LAW de wandeling al aangepast. De suggestie hieronder lijkt me uitstekend. Wel jammer dat paden op deze manier plotseling deels kunnen worden afgesloten en wij, als wandelaars, hiertegen niet of nauwelijks een vuist kunnen maken. In Engeland zou dat toch meer acties oproepen.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Big Bread Kitchen

Raadhuislaan 16

3951 CH Maarn

Café-restaurant De Pyramide

Zeisterweg 98

3931 MG Woudenberg

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info