Trage Tocht Sandenburg

Landgoed Sandenburg

Trage Tocht Sandenburg
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  12 km

 • Startplaats:

  Doorn

 • Startadres:

  parkeerplaats Doornse Gat
  Leersumsestraatweg 11
  3941 ML Doorn

 • Coördinaten:

  52°1’50” N   5°22’37” E

We maken een prachtige wandeling op de rand van de Utrechtse Heuvelrug en het Langbroekerweteringgebied, ook wel bekend als de Stichtse Lustwarande. Grotendeels over brede bomenlanen en over smalle, drassige weilandpaden. We beginnen de route over een stukje van de historische Postweg, waar vroeger de tram tussen Utrecht en Rhenen reed. Nu een fraaie bomenlaan met enkele stokoude beuken. Langzaam lopen we het land van de natte rivierklei in, maar wel over paden steeds omzoomd door bomen of langs bosranden. Halverwege de route doemt het witte sprookjeskasteel Sandenburg op. Tegen het eind van de 18e eeuw werd het oorspronkelijke middeleeuwse kasteel teruggebracht tot een enkele toren. Nadat de familie Van Lynden eigenaar werd in 1853, kreeg Sandenburg zijn huidige aanzien. In handen van deze familie is het landgoed uitgegroeid tot het grootste binnen de voormalige gemeente Langbroek. Op de terugweg lopen we over smalle en vaak natte paadjes langs knotwilgen over de langgerekte, smallere percelen die zo typerend zijn voor dit gebied. Stevige, hoge wandelschoenen zijn hier absoluut een must.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

TT Sandenburg

Rob Wolfs, 04-06-2020

De route is aangepast in verband met een afgesloten pad voor het kasteel langs. Tekst en kaarten zijn bijgewerkt.

TT Sandenburg

Rob Wolfs, 01-06-2020

Beste Els en Saskia, bedankt voor jullie reacties en toelichtingen. We gaan ter plekke kijken of er ook nog andere oplossingen zijn. Voorlopig kunnen wandelaars van deze route wel even met jullie aanwijzingen weer op het juiste pad komen. Wordt vervolgd.

Trage Tocht Sandenburd

Els Karel, 31-05-2020

Wij hebben deze wandeling nu tweemaal gelopen. Inderdaad is het punt 5 bij de boomhut niet helemaal duidelijk. Als het nat is, kun je het best de bocht maken aan het eind van het weiland en daarna naar rechts . Bij droge omstandigheden kun je het klompenpad rechtdoor door de greppel volgen. Het maakt eigenlijk niets uit want in beide gevallen kom je op het brede graspad uit waar je linksaf gaat.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling
Wandelen over de Utrechtse Heuvelrug

Je vindt deze wandeling in de wandelgids
Wandelen over de Utrechtse Heuvelrug

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info