Trage Tocht Schoorl

't Kleine Ganzenveld, Tjalkshoek, Baaknol

Trage Tocht Schoorl
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  15 km

 • Startplaats:

  Schoorl

 • Startadres:

  buitencentrum Schoorlse Duinen
  Oorsprongweg 1 (navigatieadres: Heereweg 62)
  1871 HA Schoorl

 • Coördinaten:

  52°42’22” N   4°41’21” E

Met de beklimming van het hoge duin achter het Buitencentrum van Staatsbosbeheer weet je gelijk wat je kunt verwachten tijdens deze pittige tocht. Op aandringen van onze Facebookvrienden hebben we de iconische trappen in de route opgenomen. Na een korte rondblik verlaten we de hectiek van het Buitencentrum en zoeken we de rust van het bos op. We trekken met een flinke slinger door het oude dennenbos op de heuvelrijke binnenduinen. Twee keer gaat de route via een zandspoor over een zandige vlakte. Over een mooi heideveld bereiken we de openheid van 't Kleine Ganzenveld. Op dit begrazingsgebied zijn honden niet welkom. We wandelen over smalle heidepaden langs het Vogelmeer en dan westwaarts over mulle paden op lage duinvlaktes. Even nemen we een paar meter betonpad voor lief om te kunnen genieten van het rondzicht op de Zwarte Blink. Dan is het tijd voor een onderbreking aan zee. Het tweede deel van de route gaat eerst door de Tjalkshoek, over mulle paden in lage duintjes met heide. Eenmaal aan de bosrand beginnen we aan de klim naar de Baaknol, de hoge zandrug die we al van verre zien. Op de bult mag het zand weer stuiven en wil Staatsbosbeheer kruiden en gewassen als het zandblauwtje en het schapengras kansen bieden. Ook hoopt men op de terugkeer van mossen als rendiermos en rode heidelucifer. Via het Blokkerspaadje bereiken we de steilrand aan de oostzijde van de duinen. Op zijn hoogst is deze maar liefst 55,4m NAP, het toppunt van Noord-Holland. Het uitzicht van het hoge platform nodigt uit tot een panoramafoto. Dan wordt het langzaamaan weer drukker op het pad en dalen we via enkele lange trappen af naar het Buitencentrum. Een Trage Tocht om niet te onderschatten!

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Fantastische, maar pittige tocht!

Dick van Voorthuizen, 02-12-2020

Het duingebied rondom Schoorl kent de hoogste duinen van Nederland. Vanaf de rand van het dorp neemt deze Trage Tocht bij Schoorl je mee door de bossen en de duinen. De diverse uitzichtpunten geven een fantastisch panorama. Deze wandeling is pittig, maar geweldig mooi om te maken. Bossen, heide, duin, het Vogelmeer en het strand maken het een wandeling vol afwisseling. Ons advies is om zeker de GPS track te downloaden. In het duingebied geeft dat extra zekerheid over de route. Ons verslag met foto's vind je op www.grijsopreis.nl/trage-tocht-bij-schoorl/

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

IJgenweis Schoorl

Oorsprongweg 1

1871 HA Schoorl

Bospaviljoen De Berenkuil

Schoorlsezeeweg 2

1871 PA Schoorl

Strandpaviljoen Paal 29

Hargerzeeweg 1

1871 GZ Schoorl

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info