Trage Tocht Stevensweert

Biltplas, Dilkensweerd en Hompesche Molen

Trage Tocht Stevensweert
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  15 km

 • Startplaats:

  Stevensweert

 • Startadres:

  Markt, Stevensweert
  Markt
  6107 AT Stevensweert

 • Coördinaten:

  51°7’52” N   5°50’45” E

In het hart van de oude vesting van Stevensweert beginnen we deze Trage Tocht met een ommetje naar de Maas en onderlangs de gerestaureerde vestingmuren. Dan verlaten we de vesting en lopen we echt op het 'eiland'. Tussen Ohé en Stevensweert had de Maas eeuwenlang twee rivierlopen. Op oude kaarten is goed te zien dat de dorpen altijd al op een soort eiland lagen. De oostelijke loop is verzand en mondt nu uit in de Molenplas. Het is bijna onvoorstelbaar hoe het Maaslandschap hier in vijftig jaar tijd door de grindwinning is veranderd. Bij hoogwater komt de rivier tot aan de kades en zijn de Maasplassen ineens twee keer zo groot. Door het jaar heen zijn de oevers van de plassen en de Maas een oase van groen. Eenmaal buiten de bebouwde kom verlaten we het asfalt en lopen we vrijwel continu over graspaden en -dijkjes langs jong ooibos. Vogels als zaagbekken en brilduikers scheren 's winters over de plas. We delen de nieuwe natuur met kuddes konikpaarden en galloways. Voorbij de jachthaven van Ohé en Laak leidt een smal paadje naar de hoge oever van de Maas. Met een ruime bocht volg je het struinpad langs de rivier stroomafwaarts, tot voorbij het pontje naar België. We wandelen daarna over onverharde weggetjes naar de indrukwekkende Hompesche Molen. Terug naar Stevensweert volgt nog een leuk onverharde paadje door de uiterwaard.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Het gezellige oude Stevensweert

Dave, 23-08-2020

Leuke wandeling vanaf het gezellige oude Stevensweert. Onderweg soms mooie verre uitzichten over het water. Afwisseling genoeg. Beeldverslag is hier te zien: https://photos.app.goo.gl/Yzpjeq1cTPxM2hkw5

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info