Trage Tocht Swalmen

Swalmdal, Meerlebroek en Diergardtscher Wald

Trage Tocht Swalmen
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  15 km

 • Startplaats:

  Swalmen

 • Startadres:

  parkeerplaats Doctor Crasbornplein, Swalmen
  Doctor Crasbornplein
  6071 JX Swalmen

 • Coördinaten:

  51°13’56” N   6°2’13” E

We maken op de rand van Nederland een prachtige wandeling langs het kronkelende riviertje de Swalm, door Duitse bossen en een halfopen cultuurlandschap. Op het eerste deel van de tocht lopen we door het Kerkebroek en het Groenewoud in het Swalmdal. De Swalm is een snelstromende, grotendeels vrij meanderende beek met, in sommige bochten, afgekalfde oevers van wel enkele meters hoog. Inmiddels hebben ijsvogeltjes hier hun nesten gemaakt. Karakteristiek zijn de natte elzenbroekbossen. Wat een weelderige natuur! Bij Herberg de Bos kunnen we even bekomen van al dat moois. We lopen door het Duitse Diergardtscher Wald naar de bosrand bij de lange Prinsendijk. Op de hoek van deze grensweg zien we de oude galg het Grietjensgericht boven op een grafheuvel. Verderop lopen we langs het Meerlebroek, een moerasachtig heideterrein. Volgt een traject door het typsiche Duitse bos over brede rechte en golvende paden. Na het oversteken van de Schwalm komen we in een meer open landschap. Langs de rand van het Elmpter Wald en over een bomenlaan met zicht op de velden bereiken we opnieuw het Swalmdal. Nu langs de zuidkant 'Swalmdal De Hout' nog een paar kilometer lang genieten van de mooie paadjes langs de Swalm.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Mooi!

Clary Wijenberg, 30-12-2017

Mooie tocht! Zelfs knaagdporen van een brver gezien

3 aandachtspuntjes

Richard Kouprie, 23-10-2016

Bij punt 3 8e regel staat grenspaal nummer 427. Dit moet zijn nummer 425. Bij punt 4 5e regel de zin 'Je neemt dan alweer snel het eerste pad naar links.' vervangen door: 'Je negeert de 1e afslag naar links en gaat op de volgende kruising schuin linksaf.' Bij punt 7 in de 11e en 12e regel de zin 'Op een splitsing rechtsaf.' schrappen. Overigens een prachtige wandeling!

Aanpassing

Ton van Dijck, 07-06-2015

Bij punt 4 staat op de 5e regel: je neemt alweer snel het eerste pad naar links. Dit moet zijn: het tweede pad naar links.

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling
Lopen door landelijk Limburg

Je vindt deze wandeling in de wandelgids
Lopen door landelijk Limburg

Horeca

Café 't Kesjotje

Marktstraat 2

6071 JE Swalmen

Café Aan de Grens

Bosstraat 126

6071 PZ Swalmen

Café de Bos

Bosstraat 115

6071 PX Swalmen

Café De Bosrand

Bosstraat 100

6071 PZ Swalmen

Café De Geitesjtal

Markt 6

6071 JD Swalmen

Eetcafé de Mert

Markt 1

6071 JD Swalmen

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info