Trage Tocht Swolgen

Schuitwater, Lottum en Broekhuizen

Trage Tocht Swolgen
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  16 km

 • Startplaats:

  Swolgen

 • Startadres:

  bushalte Wilhemina, Swolgen
  Monseigneur Aertsstraat
  Swolgen

 • Coördinaten:

  51°29’32” N   6°7’8” E

We maken een prachtige, afwisselende wandeling in Noord-Limburg tussen de dorpen Swolgen, Lottum en Broekhuizen. Vanuit Swolgen komen we al snel op de Swolgenderheide, een gebied met een heideveldje waar Schotse Hooglanders grazen en licht heuvelachtig bos op stuifduinen. De route vervolgt in het natuurgebied Schuitwater over een plankenpad door een nat elzenbroekbos en langs een langgerekte plas. Het is een oude Maasmeander. In dezelfde omgeving vinden we ook droog bos, graslanden en houtwallen. Via het gehucht Homberg komen we bij het rozendorp Lottum in het meer open gebied van het Maasdal. Langs het idyllische kasteeltje De Borggraaf bereiken we de uiterwaarden van de Maas, het Aastbroek en Broekhuizerweerd. Hier is het avontuurlijk wandelen over ongeplaveide paden. We lopen over een smalle graskade tussen de Maas en grote plassen, oude kleiputten. In Broekhuizen bij het pontveer is het goed rusten bij een van de horecagelegenheden. Op het laatste traject doorkruisen we de Pastoorswei, een parkachtig landschap met stuifduinen, een groot heideveld, vennen en enkele grote solitaire eiken. IJslandse paarden begrazen het gebied.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

TT Swolgen

Rob Wolfs, 08-05-2016

Bedankt Janny voor het melden van deze, neem ik aan, tijdelijke versperring. Op de kaart zijn diverse alternatieven te vinden. Ik hoor het graag wanneer de route hier weer te volgen is.

Afsluiting

Janny Schuil, 07-05-2016

Vandaag deze wandeling gedaan en wil even laten weten dat bij punt 3. Je neemt de eerste plankenpad naar links is afgesloten wegens te hoog water en slechte conditie bij de knuppel brug zoals ze het daar noemen voorbij het bruggetje De Wissel. Wij als eigenwijze wandelaars dachten toch te gaan, maar eenmaal voorbij het bruggetje de Wissel bleek dat het toch niet is te lopen de boomstammetjes wat voor een bruggetje dient waren veelal verrot en uit elkaar gevallen en er was inderdaad nog steeds te hoog water waar je ook met onze waterdichte en hoge schoenen niet doorheen kan. Terug gelopen en na de afsluiting plankenpad naar links gegaan daarna met de bocht mee naar links tot de voorrangsweg daar weer naar links over fietspad even verderop oversteken en pad naar rechts ruim 1 KM volgen dit is bij punt 4. Zo te zien kan het voorlopig niet worden gerepareerd vanwege de waterstand. Het pad langs de Maasoever tussen punt 6 en 7 is weer uitstekend te lopen en goed gerepareerd. Met vriendelijke groet, Janny

TT Swolgen

Rob Wolfs, 26-04-2015

Het pad direct langs de Maasoever in de Broekhuizerweerd tussen punt 6 en punt 7 is tijdelijk verboden toegang in verband met werkzaamheden. In dit geval kun je hier gewoon het asfaltweggetje blijven volgen.

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Café d'n Hook

Markt 18

5973 NR Lottum

Cafetaria-eethuis 't Pumpke

Markt 5

5973 NR Lottum

Eetcafé Harmonie

Hoofdstraat 8

5973 NE Lottum

Eetcafe Maaszicht

Veerweg 12

5872 AG Broekhuizen

Eethuis BRaM

Generaal Dempsystraat 11

5866 BM Swolgen

Restaurant Het Maaspaviljoen

Veerweg 15

5872 AE Broekhuizen

Theehuis Blue Berrie Hill

Genenberg 28

5872 AL Broekhuizen

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info