Trage Tocht Texel Den Hoorn

De Hors, Bollekamer en Boet van Lap

Versiedatum: 18-02-2023

17 KM
Start:

Hervormde Kerk, Den Hoorn

Details

Waddeneiland Texel is de afgelopen eeuwen met name in de zuidpunt flink gegroeid. Enkele 'vloedpalen' bij de Moksloot en de Mokweg markeren de hoogwaterlijn van weleer. Vanuit Den Hoorn wandelen we een prachtige ronde in zuidelijke richting door de jonge duinen van De Hors. Tijdens het verlengde broedseizoen gaat de aanloop via de duinrand, in herfst en winter kun je het fraaie pad langs de Moksloot bewandelen. Op de uitgestrekte strandvlakte van De Hors is prachtig te zien hoe jonge duintjes ontstaan. Ze vormen zich met het door de wind opgeworpen zand uit zee. De zandheuveltjes raken begroeid met biestarwegras en later met helmgras. In de lage duinen heeft de wind vrij spel. Op de kale strandvlakte broeden zeldzame vogels als de dwergstern. Via een nauwe duindoorgang komen we bij Paal 8 uit op het (naakt)strand. Drie kilometer volgen we de vloedlijn, ook langs strandpaviljoen Paal 9. Eenmaal weer over het hoge duin betreden we de Bollekamer. Deze brede duinvallei is grassig dicht bij zee, maar verder oostwaarts zie je steeds meer heide. Tussen de dopheide groeien hier plantjes als de klokjesgentiaan, die in de nazomer diepblauw kleurt. Tot slot lopen we door het boerenland naar de Boet van Lap. De familie Lap heeft deze traditionele schapenboet gerestaureerd en van een rustpunt voorzien. Vanaf de boet is het zicht op het hooggelegen dorpskerkje bijzonder fraai.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf en de GPX-track hebt.

Broedseizoen: in de maanden maart t/m augustus volg je de alternatieve route (zie beschrijving en blauwe lijn op kaart).

Wandelen met je smartphone!

Deze wandeling is ook
beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Recente reacties

In natte tijden niet helemaal te lopen

Ingrid Renirie, 12-02-2024

Op 12 feb 2024 deze mooie tocht gelopen. Er waren enkele erg natte stukken. Bijna allemaal kunnen doorkruisen of met grote bocht eromheen door de...

Lees verder

Alle reacties

In de buurt

Toon in de buurt

Gratis nieuwsbrief

Ontvang één keer per maand wandelinspiratie van WandelZoekpagina


tip

Ontdek Nederland met meer dan 3000 wandelroutes

  • Op de website en in de app WandelZapp
  • Natuur-, stads- en GPS wandelingen
  • Uitgebreide routebeschrijvingen
  • GPS tracks
  • Wandelkaarten
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info