Trage Tocht Twekkelo

Twekkeleres, Landgoed Het Stroot en Boeldershoek.

Trage Tocht Twekkelo
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  15 km

 • Startplaats:

  Enschede

 • Startadres:

  station Enschede Kennispark
  Colosseum 65
  7521 PP Enschede

 • Coördinaten:

  52°14’7” N   6°50’16” E

We maken een bijzondere wandeling in een idyllische uithoek onder de rook van Hengelo en Enschede. Op de heenweg lopen we tussen station en Twentekanaal even in de drukte. Maar na de brug over het kanaal komen we in de rust. Twekkelo is een groene long tussen verstedelijkte gebieden, waar bossen, landgoederen, slingerende zandwegen, beekjes en boerenerven elkaar afwisselen. Actieve bewoners van de Vereniging Behoud Twekkelo hebben jaren geleden een prachtig netwerk van 'stiewelpaden' aangelegd, die nu onderdeel zijn van het wandelnetwerk Twente. Stiewel betekent laars en de paden hier zijn af en toe écht ruig, zodat laarzen of goede wandelschoenen geen overbodige luxe zijn. Paadjes langs houtwallen, beken, akkers en dwars door een weiland.. Onderweg zien we de karakteristieke zouthuisjes of 'hondenhokken' en een oude zwarte zoutboortoren die als een baken in het landschap staat. Op landgoed Het Stroot genieten we van de landschappelijke rijkdom die we te danken hebben aan de eens zo welvarende Twentse textielindustrie. Na een korte passage langs de lawaaierige snelweg volgt een al even contrastrijk traject over een voormalige vuinisberg. Het is een bizarre ervaring. Via slingerende paadjes omhoog klimmen en bovenop de berg genieten van de uitzichten over nieuwe ruige natuur, maar ook onafzienbare hoeveelheden vuilstort en industrie op de achtergrond. We slingeren verder over de Twekkelse dreven, nemen een welverdiende pauze bij rustpunt Het Plukreef en lopen terug naar het station.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Twekkelo

Frits Schipper, 12-06-2020

Het belooft een warme benauwde dag te worden vandaag, maar op de fiets naar het Station Kennispark Enschede valt het nu nog mee. Er staat alleen wel een stevige wind, waar ik in tegenin moet fietsen. Als ik de gps opgestart heb kom ik erachter dat ik vergeten ben de track erop te zetten. Ik moet het dus met de papieren routebeschrijving doen. Kijken of dat goed gaat, meestal heb ik een combinatie van beide nodig. Helemaal onbekend in Twekkelo ben ik niet, mar tijdens deze wandeling kom ik toch op veel onbekend terrein. Vooral de padjes door het bos, dwars over een akker en over het landgoed Het Stroot zijn nieuw voor mij. Het is erg rustig tijdens deze wandeling, ik kom maar weinig mensen tegen. Bijzonder is de wandeling over de voormalige vuilnisbelt. Hier zie je een bijzonder grote variëteit aan natuur. Al slingerend omhoog naar het uitkijkpunt, daar even op het bankje gezeten om te 'genieten' van de nieuwe vuilstortplaats van de Boeldershoek. Vanaf het bankje kun je ook genieten van de natuur rond om je heen. Via enkele haarspeldbochten weer naar beneden. Even bij het Rustpunt Het Plukreef gekeken en verder gelopen langs de oude zoutboortoren. Dan weer een eindje langs het Twentekanaal en dan schuin rechtsaf, een steil padje nar beneden. Ondanks de regen van de laatste paar dagen is het paadje droog, was het nat en modderig geweest dan had je grote kans dat je aan het glijden was gegaan, zo steil. Dan een mooi ruig en smal, slingerend pad. Weer op het asfalt is het nog een keer de houten brug over het Twentekanaal over en ben ik bijna weer bij het station. De gps had ik bij deze wandeling niet nodig, de routebeschrijving was perfect.

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

The Lunchbox

Forum 10A

7521 PM Enschede

Rustpunt Het Plukreef

Twekkelerweg 350

7554 SE Hengelo

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info