Trage Tocht Utrecht Noorderpark

Gagelbos en Ruigenhoek

Trage Tocht Utrecht Noorderpark
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  11 km

 • Startplaats:

  Utrecht

 • Startadres:

  parkeerplaats Gagelbos
  ter hoogte van Gageldijk 104
  3566 MH Utrecht

 • Coördinaten:

  52°7’42” N   5°6’29” E

We maken een bijzondere wandeling aan de stadsrand van Utrecht Overvecht. Tot halverwege de jaren 90 van de vorige eeuw was de Gagelpolder nog onvervalst boerenland, maar sindsdien is het uitgestrekte landbouwgebied heringericht voor recreatie en natuur. Staatsbosbeheer zwaait hier nu de scepter over het Gagelbos en de natte natuurgebieden rond Fort Ruigenhoek. De wandeling ademt op verschillende momenten het karakter van een écht stadsrandpark, maar soms ook van ruigere natuur en aan de rand ervaren we ook het traditionele weidse boerenland van het Utrechtse Groen Hart. Van speelbos tot moerassig veenweidegebied. We komen langs Fort op de Ruigenhoekse dijk en Fort de Gagel die als onderdelen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie een extra dimensie aan de route geven. Fort de Gagel is vrij toegankelijk. Bij Ruigenhoek kunnen we door een gereconstrueerde loopgraaf lopen. De bunkers, her en der verspreid in het landschap, die eigenlijk groepsschuilplaatsen moeten heten, zijn van recentere datum. De onverharde graspaden kunnen na regen soms behoorlijk soppig zijn, dus goede waterbestendige wandelschoenen zijn een pre.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Verrassend mooi.

Heleen en Jos, 16-09-2018

Zo dicht bij huis zo'n mooie route! En uiteindelijk ook best een pittige. Sommige graspaden gemaaid, andere niet. De route goed gelezen en herlezen, zo kwamen we er wel uit. Mooi stuk natuur en voor ons nieuw. Genoten!

TT Utrecht noorderpark

Henk Bos, 01-09-2018

Het was een onverwacht mooie wandeling, die voor ons op de fiets was te bereiken. We hebben erg genoten.

TT Utrecht Noorderpark

Rob Wolfs, 01-06-2018

Deze route is gecontroleerd. Mijn excuses aan de wandelaars die met de tekst verdwaald zijn. In de routebeschrijving waren twee zinnen gaan wandelen. De tekst is nu weer actueel.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info