Trage Tocht Utrecht Noorderpark

Gagelbos en Ruigenhoek

Trage Tocht Utrecht Noorderpark
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  11 km

 • Startplaats:

  Utrecht

 • Startadres:

  parkeerplaats Gagelbos
  ter hoogte van Gageldijk 104
  3566 MH Utrecht

 • Coördinaten:

  52°7’42” N   5°6’29” E

We maken een bijzondere wandeling aan de stadsrand van Utrecht Overvecht. Tot halverwege de jaren 90 van de vorige eeuw was de Gagelpolder nog onvervalst boerenland, maar sindsdien is het uitgestrekte landbouwgebied heringericht voor recreatie en natuur. Staatsbosbeheer zwaait hier nu de scepter over het Gagelbos en de natte natuurgebieden rond Fort Ruigenhoek. De wandeling ademt op verschillende momenten het karakter van een écht stadsrandpark, maar soms ook van ruigere natuur en aan de rand ervaren we ook het traditionele weidse boerenland van het Utrechtse Groen Hart. Van speelbos tot moerassig veenweidegebied. We komen langs Fort op de Ruigenhoekse dijk en Fort de Gagel die als onderdelen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie een extra dimensie aan de route geven. Fort de Gagel is vrij toegankelijk. Bij Ruigenhoek kunnen we door een gereconstrueerde loopgraaf lopen. De bunkers, her en der verspreid in het landschap, die eigenlijk groepsschuilplaatsen moeten heten, zijn van recentere datum. De onverharde graspaden kunnen na regen soms behoorlijk soppig zijn, dus goede waterbestendige wandelschoenen zijn een pre.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Reactie op Ineke

Rob Wolfs, 05-05-2020

Beste Ineke, bedankt voor je toelichting. Dat is helder. Ik heb de tekst aangepast.

Reactie op Nol en Rob

Ineke van der Veen, 05-05-2020

Gisteren 4 mei hebben wij deze mooie wandeling gelopen.. Wij kwamen net als Nol in verwarring toen bij punt 5 het wandelkp 46 werd genoemd. Dat stond er niet. De vermelding van kp 46 moet daar vervallen. Zoals Nol vermeldt is kp 46 mogelijk van belang bij de zin 'bij metalen hek 'langs kp 46 rechtdoor.

Reactie op Nol

Rob Wolfs, 04-05-2020

Bedankt voor je reactie Nol. Het kan zijn dat er een paaltje met het wandelknooppunt verdwenen of bijgekomen is. Soms noemen we in de beschrijving een knooppunt ook bewust niet, bijvoorbeeld wanneer de situatie ter plekke zonder meer duidelijk is. Maar in principe beschrijven we zo dat de route ook zonder deze extra aanduidingen van nummers gevolgd moet kunnen worden. Ik hoor graag van volgende wandelaars hoe zij deze plekken geinterpreteerd hebben.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling
Wandelen in Utrecht

Je vindt deze wandeling in de wandelgids
Wandelen in Utrecht

Horeca

Forelvijver Ruigenhoek

St. Antoniedijk 120

3536 ME Utrecht

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info