Trage Tocht Vaals

Schneeberg, Mamelis en Oud Lemiers

Trage Tocht Vaals
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  18 km

 • Startplaats:

  Vaals

 • Startadres:

  bushalte Maastrichterlaan/Bosstraat, Vaals
  Maastrichterlaan
  Vaals

 • Coördinaten:

  50°46’20” N   6°1’14” E

We maken een prachtige grenswandeling vanuit de drielandenplaats Vaals. Het eerste deel van de tocht loopt voornamelijk op of net over de grens met Duitsland richting Orsbach over het plateau bovenop de Schneeberg met weidse uitzichten over het legere Duitse land. Dan dalen we via een glibberig hol paadje af naar het gehucht Mamelis. We kruisen de Selzerbeek en hebben zicht op de abdij St. Benedictusberg. De route raakt aan de rand van Vijlen. Alle ingrediënten zijn hier aanwezig: holle wegen, wegkruisen, glooiend heuvelland, beekjes en af en toe een Limburgse vierkantboerderij. Van de rand van Vijlen lopen we naar de rand van Lemiers en we komen in de buurtschap Oud Lemiers. We passeren kasteel Lemiers, ook wel Gen Hoes genoemd. Het kasteel omvat een herenhuis en een kasteelboerderij. Het oudste deel van het huis is een vierkante waterburcht met een traptoren, beide uit de 15e eeuw. In de dorpsstraat zien we het mooie zaalkerkje Sint-Catharinakapel. We lopen over een grenspaadje langs de Selserbach weer naar Duits grondgebied. Over de lange, maar autovrije Schneebergweg onderlangs de Schneeberg en via een steile afdaling door het bos keren we terug naar Vaals.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

TT Vaals

Rob Wolfs, 23-09-2019

Met dank aan Fred die de wandeling heeft gecontroleerd; beschrijving is nu weer actueel.

Super wandeling

Fred Den Hertog, 22-09-2019

Een wandeling met heel veel vergezichten. Een heerlijke tocht vanuit Vaals. Een avontuurlijke Holleweg bij het Kolmonderbos. Zal bij regen een uitdaging zijn. Zo ook de gewaagde afdeling aan het eind richting Vaals. Wij zijn na een korte poging gekeerd en hebben de veilige route terug genomen. Tja we wilden nog drie wandelingen doen dus..... Waarschuwing staat er bij dus waaghalzen het is aan jullie.

Prima wandeling

Wendy, 01-06-2019

Vanuit het enorm drukke Vaals zoek je met deze wandeling de rust op. Lange stukken recht toe recht aan, maar omgeving is mooi en weer was goed dus het werd niet saai

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Grand café-restaurant Het Mo'ment

Rijksweg 122

6295 AR Lemiers

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info