Trage Tocht Veenendaal West

Amerongse Berg, landgoederen De Laan en Prattenburg

Trage Tocht Veenendaal West
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  15 km

 • Startplaats:

  Veenendaal

 • Startadres:

  station Veenendaal West
  `t Overslag 32
  3906 AC Veenendaal

 • Coördinaten:

  52°1’45” N   5°31’49” E

We maken een onvervalste bos- en heidewandeling over de Utrechtse Heuvelrug. Vanaf station Veenendaal West lopen we langs parken en water de wijk uit. De route kruist de Slaperdijk en vervolgt door de bossen van Boswachterij Amerongse Berg. We komen al snel langs een mooi heuvelachtig heideveld en steken verderop de hei dwars over. Daarna passeren we nog een langgerekt heideveld van landgoed De Laan. We klimmen de Amerongse Berg op naar de wagenwielvormige Manege met de fraaie solitaire eik in het midden. Hier kon de adellijke familie een rondje paardrijden met uitzicht op kasteel Amerongen beneden. Langzaamaan daalt de route af naar de rand van de Heuvelrug met uitzicht op de achterkant van Elst. We passeren diverse grafheuvels en klimmen weer naar de Elsterberg op 62,5 meter hoogte. Boven op de berg hebben we bij helder weer een fantastisch uitzicht. Hier nemen we een prachtig smal voetpaadje dwars over het heideveld naar beneden. Het laatste stuk door de glooiende bossen van landgoed Prattenburg staat borg voor mooie beuken- en eikenlanen. We komen bij kasteel Prattenburg op de rand van bos en boerenland en wandelen door de groene wijk terug naar het station.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt.

Reacties op wandelingen

TT Veenendaal West

Rob Wolfs, 05-11-2019

Deze route is gecontroleerd, met dank aan Fred Den Hertog. Tekst en kaarten zijn bijgewerkt.

Weer een aanrader

Fred Den Hertog, 02-11-2019

Wandelen in je 'eigen achtertuin' en toch weer veel nieuwe paadjes ontdekken, dat is het eerste wat me te binnen schiet als ik deze wandeling moet beoordelen. Rob heeft weer hele mooie stukjes van de Heuvelrug gevonden en met ons gedeeld. Wij vinden de landgoederen Prattenburg en De Laan toch altijd weer super mooi, met oude bossen en prachtige heide velden met jeneverbessen. Als je geen zin hebt om door Veenendaal te wandelen, kies dan de start bij de Slaperdijk en wandel bij 7 als volgt: .........Nu neem je het eerste pad naar rechts. Verderop heb je aan je rechterhand grasland. Dit pad steeds volgen tot het eind. Hier ga je links Na de boerderij rechts ga je op de kruising met de brede halfverharde weg naar rechts en volg je de Slaperdijk tot de plaats waar je je auto geparkeerd hebt. Is wel enkel kilometers korter maar geheel onverhard.

Herfstkleuren

Rita troost, 09-11-2018

Gisteren met een groepje enthousiaste wandelaars deze schitterende, afwisselende wandeling gemaakt. Een aanrader, zeker met de felle herfstkleuren en het mooie weer. Het nodigt ook uit om in andere jaargetijden nogmaals deze tocht te lopen. Helaas, het Wapen van Elst voor de broodnodige koffie is afgebrand, maar desondanks enorm genoten.

Toon meer

Video

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling
Wandelen over de Utrechtse Heuvelrug

Je vindt deze wandeling in de wandelgids
Wandelen over de Utrechtse Heuvelrug

Horeca

Café Sporthal West

Veenslag 72a

3905 SL Veenendaal

Restaurant Het Berghuis

Veenseweg 28

3958 ET Amerongen

Hotel-restaurant Het wapen van Elst

Dorpsstraat 28

6661 EL Elst

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info