Trage Tocht Veenendaal West

Amerongse Berg, landgoederen De Laan en Prattenburg

Trage Tocht Veenendaal West
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  15 km

 • Startplaats:

  Veenendaal

 • Startadres:

  station Veenendaal West
  `t Overslag 32
  3906 AC Veenendaal

 • Coördinaten:

  52°1’45” N   5°31’49” E

We maken een onvervalste bos- en heidewandeling over de Utrechtse Heuvelrug. Vanaf station Veenendaal West lopen we langs parken en water de wijk uit. De route kruist de Slaperdijk en vervolgt door de bossen van Boswachterij Amerongse Berg. We komen al snel langs een mooi heuvelachtig heideveld en steken verderop de hei dwars over. Daarna passeren we nog een langgerekt heideveld van landgoed De Laan. We klimmen de Amerongse Berg op naar de wagenwielvormige Manege met de fraaie solitaire eik in het midden. Hier kon de adellijke familie een rondje paardrijden met uitzicht op kasteel Amerongen beneden. Langzaamaan daalt de route af naar de rand van de Heuvelrug met uitzicht op de achterkant van Elst. We passeren diverse grafheuvels en klimmen weer naar de Elsterberg op 62,5 meter hoogte. Boven op de berg hebben we bij helder weer een fantastisch uitzicht. Hier nemen we een prachtig smal voetpaadje dwars over het heideveld naar beneden. Het laatste stuk door de glooiende bossen van landgoed Prattenburg staat borg voor mooie beuken- en eikenlanen. We komen bij kasteel Prattenburg op de rand van bos en boerenland en wandelen door de groene wijk terug naar het station.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Herfstkleuren

Rita troost, 09-11-2018

Gisteren met een groepje enthousiaste wandelaars deze schitterende, afwisselende wandeling gemaakt. Een aanrader, zeker met de felle herfstkleuren en het mooie weer. Het nodigt ook uit om in andere jaargetijden nogmaals deze tocht te lopen. Helaas, het Wapen van Elst voor de broodnodige koffie is afgebrand, maar desondanks enorm genoten.

Wandelen

Elly barten, 27-01-2018

Vandaag heerlijk gewandeld route is nog perfect . Wel veel gevallen bomen daar moet nog wel wat aangedaan worden. Gr Elly

Mooi, zelfs bij mist...

Frank van der Meer, 08-12-2017

Mooie wandeling over de Utrechtse Heuvelrug die het zelfs bij dichte mist goed doet. Onze wereld wordt klein en sfeervol - en als je aanleg hebt zelfs romantisch. Boswachterij Amerongse Berg biedt behalve gevarieerd bos ook hei plus de nodige heuvels. Op het uiterste randje van de Heuvelrug kijk je uit richting Nederrijn. Maar nu even niet. Aanrader! Mistige foto's en glashelder verslagje bekijken? Ga naar Frankwandelt.nl/ttveenendaal

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info