Trage Tocht Venlo

Maasveld, Steyl en Romeinenweerd

Trage Tocht Venlo
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  13 km

 • Startplaats:

  Venlo

 • Startadres:

  station Venlo
  Stationsplein 1
  5913 AA Venlo

 • Coördinaten:

  51°21’53” N   6°10’19” E

Nog niet zo lang geleden werden bijna alle gronden langs de Maas gebruikt voor landbouw of grindwinning. Tegenwoordig hebben de uiterwaarden steeds meer een functie als natuur. Ter hoogte van Tegelen wandelen we langs het Maasveld, een natuurontwikkelingsgebied dat parallel aan de gelijknamige nieuwbouwwijk ligt. Uitgangssituatie was een lang smal grasland met enkele verspreid staande wilgen. Nu loopt hier een kleine kudde Galloways om gevarieerde natuur te laten ontstaan. Halverwege de route komen we in het kloosterdorp Steyl met horeca en het Missiemuseum. Het Missiemuseum in Steyl is een museum, dat zelf een museum geworden is. Helemaal in oude stijl bewaard, kun je hier nog de sfeer proeven zoals die vroeger bestond. Sinds de opening in 1931 is er helemaal niets meer veranderd. Katholieke paters brachten voorwerpen uit alle delen van de wereld mee naar het museum. Aan de overkant van de Maas lopen we door de Romeinenweerd. Het ligt lager en is daarom ook natter. Dit gebied ontstond in 1996 door afgraving om klei te winnen. De oevers van de plassen in de uiterwaarden zijn nu begroeid met wilgen, lisdodden en andere vochtminnende planten.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt.

Reacties op wandelingen

TT Venlo

Rob Wolfs, 16-02-2017

Deze route is nagelopen. De tekst is weer geactualiseerd.

Reactie op Marjolein

Rob Wolfs, 06-05-2014

Dank voor je mooie woorden. Grubbenvorst gaat niet lukken. Aan de westkant van de Maas geen routemogelijkheden voorzover ik het kan overzien.

Prachtig!

Marjolein, 05-05-2014

De uiterwaarden leken me nu qua ondergrond nog mooi droog, dus op naar Venlo vanmorgen. Wat een mooie route, zo heerlijk weids en met een pontje, wat altijd bijdraagt aan mijn vakantiegevoel. Ik liep de heenweg (tot Steyl) ooit met het Maas-Schwalm-Nettepad, maar kwam nu tot mijn verbazing aan de overkant ook geel-rode markering tegen. De nieuwe versie van het pad (Maas-Niederrheinpad) blijkt tegenwoordig juist aan de overkant te lopen. En die is inderdaad zo mogelijk nog mooier, met vriendelijke runderen en een afwisseling van breed graspad met smalle kruipdoorpaadjes langs akkers (lange broek zeer aanbevolen), overstapjes en een paar voordes van rotsblokken voorzien. Jammer vond ik het aan het eind 'voor het klaphekje linksaf omhoog' te moeten, ik wilde wel doorlopen naar Grubbenvorst. Dat moet ook kunnen volgens mij, door de uiterwaarden en dan met het pontje daar naar de overkant en weer terug naar Venlo. Ik houd me aanbevolen, Rob...

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling
Wandelen in de geest van Jac. P. Thijsse

Je vindt deze wandeling in de wandelgids
Wandelen in de geest van Jac. P. Thijsse

Horeca

Brasserie 't Vaerhoes

Veerweg 18

5935 BK Steijl

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info