Trage Tocht Vianen-Hagestein

Pontwaard, Vianense Waard en Stuw bij Hagestein

Trage Tocht Vianen-Hagestein
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  11 km

 • Startplaats:

  Vianen (Ut)

 • Startadres:

  busstation Lekbrug West
  Viaanse Bos
  Vianen

 • Coördinaten:

  51°59’22” N   5°4’52” E

Vanaf de Lekbrug bij Vianen zie je het prachtige rivierlandschap van de Utrechtse Lek, maar er is niets leuker dan hier zelf te wandelen! Binnen vijf minuten loop je van het busstation onderaan de brug de Middelwaard in. We volgen de graskade langs de plas naar de zomerdijk aan de rivier. Dan gaat het stroomopwaarts, onder de hoge brug door. In de Pontwaard gaat de tocht pal langs de oever, zelfs even over een strandje. We komen uit bij de ophaalbrug over het Merwedekanaal, een historische scheepvaartverbinding tussen Utrecht en de Waal. Dan lopen we de Vianense Waard in, richting de Vreeswijkse kerktoren aan de overkant. Je kunt kiezen tussen de hoge grasdijk of een brede kade langs de oever. Links zie je de grote Beatrixsluizen in het Lekkanaal. Wij zetten echter koers op de zeker zo indrukwekkende Stuw bij Hagestein. Samen met de stuwen bij Driel en Amerongen zorgt deze voor een gecontroleerde watertoevoer naar het IJsselmeer. Bewonder ook even de vistrappen aan de zijkant van de stuw. De wandeling eindigt met een aardig paadje langs een voormalige zandafgraving. Tijd voor koffie of thee op het terras van De Ouwe Stal. Automobilisten parkeren bij het eindpunt in Hagestein. Tip: check de dienstregeling van de bus tussen Hagestein en Vianen!

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Geef als eerste een reactie.

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Eetcafé De Lekdijk

Lekdijk 34

4124 KC Hagestein

Hotel Vianen

Prins Bernhardstraat 75

4132 XE Vianen

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info