Trage Tocht Vijfhuizen

Kunstfort bij Vijfhuizen, Geniedijk en Big Spotters Hill

Trage Tocht Vijfhuizen
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  10 km

 • Startplaats:

  Vijfhuizen

 • Startadres:

  parkeerterrein bij bushalte Vijfhuizen
  Schans
  2141 MV Vijfhuizen

 • Coördinaten:

  52°20’45” N   4°40’32” E

We wandelen een bijzonder tochtje langs de Geniedijk tussen Vijfhuizen en Hoofddorp, met een paar fraaie hoogtepunten. Andersom zouden we dit verhaaltje ook kunnen beginnen met: we gaan op pad in de Haarlemmermeer vlakbij het drukke Schiphol en doorkruisen een paar recreatiegebieden zoals we die wel meer zien in Nederland. Want ook dat is waar. De jonge bosjes van Groene Weelde en het Haarlemmermeerse Bos worden omgeven door drukke wegen, de paden zijn er aangeharkt en wandelaars-met-hond zie je er in overvloed. Toch is dit 'lelijke eendje' een Trage Tocht waard. Om te beginnen met Fort bij Vijfhuizen, dat nu dienst doet als Kunstfort. Je loopt er over een wal van oude grafstenen. De Geniedijk hoort bij de Stelling van Amsterdam, die onze vijanden 150 jaar geleden van een aanval op de hoofdstad moest weerhouden. Goed wandelschoeisel kun je op de hoge grasdijk heus wel gebruiken. In de Groene Weelde wisselen we de doorgaande paden af met enkele graskades. Het Haarlemmermeerse Bos is al wat ouder, we lopen over de heuvel, langs de speelweiden en over het strand. Eenmaal op het gras van de Geniedijk is het weer op en top genieten. En niet te vergeten de beklimming van Big Spotters Hill. De 40 meter hoge bult is aangelegd voor de Floriade van 2002. Het heen-en-weertje is de inspanning meer dan waard.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Beschrijving

Rutger Burgers, 29-04-2020

Corine, we zullen de route op de lijst van na te lopen routes plaatsen.. Pakken we waarschijnlijk op na de coronacrisis, zodat we goed kunnen zien of er iets onjuist of veranderd is. Dank in ieder geval voor je reactie.

Beschrijving klopt niet

Corine, 29-04-2020

D.d. 29 april geprobeerd de wandeling te lopen. Het is op de beschreven manier niet mogelijk de brug naar de Groene Weelde te nemen; mogelijk vanwege Corona e.e.a. afgesloten, maar de vermelde trap was ook niet te vinden. Als je toch de Groene Weelde wilt ingaan moet dit vanaf de Spieringweg. Dan dus niet de Grasdijk opgaan. Verder is het begindeel van de wandeling over het Kunstfort ook niet mogelijk omdat het fort gesloten is momenteel. Met eigen aanpassingen toch een heel stuk van de wandeling gedaan; mooi gebied. Wel duidelijk hondenuitlaatgebied; veel poep helaas!

Honden

Yolanda, 06-04-2020

Deze wandeling is bijna bij ons om de hoek. Het gebied van De Groene Weelde kennen wij eigenlijk niet, een prachtig wandelgebied. Echter: er staan waarschuwingsborden dat een deel van het gebied gebruikt wordt als uitlaatgebied van hondenuitlaatservice. Je kunt grote groepen honden tegenkomen. Vandaag was dat gelukkig niet het geval! Wij vonden het stukje door Vijfhuizen wel leuk. Het rondje om het fort kon niet ivm de Corona.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Papa's Beach House

IJweg 961

2131 LV Hoofddorp

Restaurant 't Fort

Fortwachter 3

2141 EE Vijfhuizen

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info