Trage Tocht Vogelenzang

Panneland, Pollenberg en Leyduin

Trage Tocht Vogelenzang
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  15 km

 • Startplaats:

  Vogelenzang (NH)

 • Startadres:

  parkeerterrein tegenover restaurant De Vogelensangh
  Vogelenzangseweg 182
  2114 BD Vogelenzang

 • Coördinaten:

  52°19’52” N   4°34’45” E

In de Amsterdamse Waterleidingduinen kun je heerlijk rondstruinen, ook buiten de gebaande paden. Met dat idee hebben we een avontuurlijke Trage Tocht samengesteld waarbij je zeker 4 km over de 'steppe' van het Zwarteveld, het Middenveld en het Zandvoortervlakje struint. Je moet wel uit de voeten kunnen met een globale routebeschrijving of kunnen oriënteren met topokaart of GPS!We beginnen de wandeling met een aanloop langs de drukke Vogelenzangseweg en de Bekslaan. Bij Huis te Vogelenzang betreden we het eerste onverharde pad, een prachtige bomenlaan. Voorbij Panneland duiken we de Amsterdamse Waterleidingduinen in. Al snel verlaten we de hectiek rond de entree en zoeken we de rustige duinpaden op. Heel bijzonder zijn de rechthoekige graslandjes, die herinneren aan de tijd dat boeren hier een bestaan probeerden op te bouwen. We steken het brede Nieuwe Kanaal over en komen in de open duinen, waar je tussen de eenzame bomen zo nu en dan een groepje damherten zult ontwaren. Tegen het eind van de struintocht beklimmen we de Pollenberg ( 34m NAP). Na een afdaling aan de rand van het bos verlaten we de Waterleidingduinen bij Uitspanning De Oase. We steken de provinciale weg over voor een uitstapje naar Leyduin. Op dit fraaie landgoed in de binnenduinen maken we direct kennis met de koepel op de hoge Belvedère. We passeren het landhuis dat in de 19e eeuw in bezit was van de familie Van Lennep. Geniet hier van de lieflijke duinbeekjes, de mooie weilandjes en de majestueuze beuken.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Update routebeschrijving

Rutger Burgers, 10-05-2020

De routebeschrijving is gecontroleerd en aangepast, kenlpunt Leijduin is opgelost

Correctie

Rutger Burgers, 20-04-2020

Dank je wel voor de melding Joost. We gaan het binnenkort aanpassen.

Correctie routebeschrijving

Joost Postma, 20-04-2020

Onder punt 7 staat: 'Even verder linksaf Terrein Leyduin van Landschap Noord-Holland op en gelijk rechtsaf door wandelsluis, onverhard pad.' De wandelsluis is niet meer en het onverharde pad is afgesloten. De tekst zou m.i. moet worden: 'Even verder linksaf Terrein Leyduin van Landschap Noord-Holland. Na 200 meter rechtsaf zandpad in en na ongeveer 200 meter eerste pad linksaf. Via een houten bruggetje een gracht oversteken.... enz.' Verder een schitterende wandeling en uitstekend beschreven. Groet.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Boshut 't Panneland

Vogelenzangseduinweg 4

2114 AS Vogelenzang

De Oase

1e Leijweg 9

2114 BH Vogelenzang

Gasterij Leyduin

Manpadslaan 1

2114 BJ Vogelenzang

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info