Trage Tocht Vogelenzang

Panneland, Pollenberg en Leyduin

Trage Tocht Vogelenzang
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  15 km

 • Startplaats:

  Vogelenzang (NH)

 • Startadres:

  parkeerterrein tegenover restaurant De Vogelensangh
  Vogelenzangseweg 182
  2114 BD Vogelenzang

 • Coördinaten:

  52°19’52” N   4°34’45” E

In de Amsterdamse Waterleidingduinen kun je heerlijk rondstruinen, ook buiten de gebaande paden. Met dat idee hebben we een avontuurlijke Trage Tocht samengesteld waarbij je zeker 4 km over de 'steppe' van het Zwarteveld, het Middenveld en het Zandvoortervlakje struint. Je moet wel uit de voeten kunnen met een globale routebeschrijving of kunnen oriënteren met topokaart of GPS!
We beginnen met een aanloop langs de drukke Vogelenzangseweg. Bij Huis te Vogelenzang betreden we het eerste onverharde pad, een prachtige bomenlaan. Voorbij Panneland duiken we de Amsterdamse Waterleidingduinen in. Al snel verlaten we de hectiek en zoeken we de rustige duinpaden op. Heel bijzonder zijn de rechthoekige graslandjes, die herinneren aan de tijd dat boeren hier een bestaan probeerden op te bouwen. We steken het brede Nieuwe Kanaal over en komen in de open duinen, waar je tussen de eenzame bomen zo nu en dan een groepje damherten zult ontwaren. Tegen het eind van de struintocht beklimmen we de Pollenberg ( 34m NAP). Na een afdaling aan de rand van het bos verlaten we de Waterleidingduinen bij Uitspanning De Oase. We steken de provinciale weg over voor een uitstapje naar Leyduin. Op dit fraaie landgoed in de binnenduinen maken we direct kennis met de koepel op de hoge Belvedère. We passeren het landhuis dat in de 19e eeuw in bezit was van de familie Van Lennep. Geniet hier van de lieflijke duinbeekjes, de mooie weilandjes en de majestueuze beuken.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt.

Reacties op wandelingen

Leuke wandeling

Yolanda, 10-02-2021

Prachtige wandeling! Genoeg variatie tussen struinpaadjes en wandelpad. Fijn de horeca onderweg. Wij vonden de combinatie waterleidingduinen en de landgoederen erg leuk!

Prachtige wandeling

Anja Olijve, 11-01-2021

Allereerst: Stefan bedankt voor het wijzigen van het gedrag van de zoekpagina. Het werkt nu weer prettig. Dan de Trage Tocht Vogelenzang. We hebben deze route op 6 januari gelopen en hoewel het grijs weer was, hebben we een heerlijke wandeling gemaakt, met ook veel mooie foto's als resultaat vanwege de lichtval. De niet-zo-gebaande paden zijn heel leuk om te lopen en met 2 GPS-apparaatjes was er geen twijfel over de juiste route. Desondanks zijn we toch een paar keer misgelopen, maar dat was onze eigen schuld: we hadden meer oog voor de prachtige omgeving dan voor de route :-D . Het uitzicht vanaf de Pollenberg is fantastisch. We hebben de Amsterdamse Waterleiding Duinen nu al een paar keer, vanaf steeds weer een ander start-/eindpunt en op steeds weer een andere manier doorkruist, en zullen dat waarschijnlijk nog wel vaker doen, maar deze route is nu wel een favoriet.

Januari Start

Rita Troost, 08-01-2021

Beter dan een energiereep!! Vandaag een perfecte dag om energie op te doen in de duinen met deze afwisselende, prachtige tocht. We volgen de paden op en neer, banjeren door het zand en bedwingen :-)de Pollenberg. De beschrijving loodst ons probleemloos door al dit moois. Aan het eind bij punt 8 meldt de beschrijving: asfaltpad oversteken, onverhard pad terrein Vinkenberg. Het is wel het terrein van Vinkenberg, maar wanneer je de weg oversteekt staat er een bordje Buitenplaats Leyduin. Vinkenberg staat nergens en kan dan voor verwarring zorgen.

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Boshut 't Panneland

Vogelenzangseduinweg 4

2114 AS Vogelenzang

Gasterij Leyduin

Manpadslaan 1

2114 BJ Vogelenzang

Restaurant Vogelensangh

Vogelenzangseweg 182

2114 BD Vogelenzang

Buitenplaats Plantage

Vogelenzangseweg 49 B

2114 BB Vogelenzang

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info