Trage Tocht Wassenaar

Koninklijk landgoed De Horsten

Trage Tocht Wassenaar
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  9 km

 • Startplaats:

  Wassenaar

 • Startadres:

  landgoed De Horsten
  Papeweg 36
  2245 AG Wassenaar

 • Coördinaten:

  52°8’8” N   4°24’45” E

Bij de ingang van het domein staat een granietstenen zuil met opschrijft 'Eigen Jagt van ZKH Prins Frederik'. Het is deze tweede zoon van Koning Willem I die de landgoederen Ter Horst, Raephorst en De Pauw in 1838 kocht en er één koninklijk jachtdomein van maakte. De prins ging met zijn gezin wonen in het landhuis op De Pauw, aan de overzijde van de N44. Want van het immense kasteel Raephorst was al lang niets meer over. Bij de jachtzuil van Prins Frederik betreden we koninklijk bezit: de landgoederen zijn via Wilhelmina en Juliana overgegaan op Koningin Beatrix. Raaphorst is aangelegd in Engelse landschapsstijl. Langgerekte vijvers en groene weiden worden doorsneden door slingerpaden, omgeven door kolossale beuken. De uitzichttoren op de Seringenberg maakt het plaatje af. We passeren Eikenhorst, de voormalige woonstee van Willem-Alexander en Maxima, en kiezen voor een prachtig weidepad als doorsteek naar landgoed Ter Horst. De tuinen hier hebben een strakkere inrichting. Ter afwisseling kiezen we voor een aantal paadjes aan de rand van het bos, met zicht op Voorschoten in de verte. In het begin van de tocht lopen we langs het prachtige Theepaviljoen De Horsten, voormalig schiethuis van de prins. Ook op de terugweg is een bezoekje makkelijk in te passen.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Corona!

Dick Duineveld, 25-05-2020

Vandaag deze wandeling willen lopen. Echter, bij 3: ...'Even voorbij een bank met een prullenbak rechtsaf, bospad met blauwe route': dit pad is i.v.m. de corona-crisis afgesloten (reden: het pad is té smal om elkaar verantwoord te kunnen passeren). Wij besloten op dit punt de route te laten voor wat ie is en hebben heerlijk gedwaald over het landgoed, het is er prachtig momenteel.

De Horsten

Ellen van O., 15-02-2020

Prachtige wandeling in alle seizoenen. Lekker veel onverhard, hier en daar een omgevallen boom van de laatste storm, kleine paadjes, blubber. En aan het eind het theepaviljoen. Heel fijne wandeling. De info over deze wandeling is wat gedateerd, want het Koninklijk Paar woont niet meer op de Eikenhorst, maar in Den Haag. De routebeschrijving is perfect.

Vroeg dicht

Maurice, 04-10-2019

Mooie wandeling langs heel veel kleine en iets grotere watergangen, ook in het bos. Het gebied is wel beperkt toegankelijk: 1 april - 1 oktober: dagelijks van 9.00-19.30 uur 1 oktober - 1 april: dinsdag tot en met zondag van 9.00-17.00 uur

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Theepaviljoen De Horsten

Raaphorst 6

2245 BA Wassenaar

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info