Trage Tocht Wassenaar

Koninklijk landgoed De Horsten

Trage Tocht Wassenaar
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  9 km

 • Startplaats:

  Wassenaar

 • Startadres:

  landgoed De Horsten
  Papeweg 36
  2245 AG Wassenaar

 • Coördinaten:

  52°8’8” N   4°24’45” E

Bij de ingang van het domein staat een granietstenen zuil met opschrift 'Eigen Jagt van ZKH Prins Frederik'. Het is deze tweede zoon van Koning Willem I die de landgoederen Ter Horst, Raephorst en De Pauw in 1838 kocht en er één koninklijk jachtdomein van maakte. De prins ging met zijn gezin wonen in het landhuis op De Pauw, aan de overzijde van de N44. Want van het immense kasteel Raephorst was al lang niets meer over. Bij de jachtzuil van Prins Frederik betreden we koninklijk bezit: de landgoederen zijn via Wilhelmina en Juliana overgegaan op Koningin Beatrix. Raaphorst is aangelegd in Engelse landschapsstijl. Langgerekte vijvers en groene weiden worden doorsneden door slingerpaden, omgeven door kolossale beuken. De uitzichttoren op de Seringenberg maakt het plaatje af. We gunnen Willem-Alexander en Maxima hun rust op Eikenhorst en kiezen voor een prachtig weidepad als doorsteek naar landgoed Ter Horst. De tuinen hier hebben een strakkere inrichting. Ter afwisseling kiezen we voor een aantal paadjes aan de rand van het bos, met zicht op Voorschoten in de verte. In het begin van de tocht lopen we langs het prachtige Theepaviljoen De Horsten, voormalig schiethuis van de prins. Ook op de terugweg is een bezoekje makkelijk in te passen. Van 1 september tot 1 april niet op maandag!

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Kaartautomaat

Dick Duineveld, 22-07-2019

Erg fraaie route met een perfecte routebeschrijving! Er is wel één ding veranderd: het is helaas niet meer mogelijk een toegangskaartje te kopen bij de automaat aan de ingang! Het is nu alleen mogelijk online kaartjes te kopen..... het was dus handig een smartphone bij ons te hebben.....;-)

Koninklijke tocht

Frans van Luit, 08-04-2018

Vandaag 8 april 2018 deze trage tocht gelopen ...en wat was het mooi ..zeker ook als fotograaf een belevenis. We komen hier zeker nog een keer terug . Groetjes Frans.

Leuke tocht

Yolanda, 02-03-2018

Vandaag, met een snijdende kou, deze tocht gelopen. Het is een leuke tocht, die we zeker het voorjaar nog een keer gaan doen. We zijn begonnen bij de andere ingang. Als je van de N44 komt, na het tunneltje meteen links je auto parkeren. (horstlaan 1 intikken op je navigatie). Dan nog 100 m richting Wassenaar zuid lopen en daar is de andere ingang. Dan heb je de horeca op de helft, wel zo fijn als het zo koud is!

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info