Trage Tocht Wijk aan Zee

Dorpsduinen, Ligustervlak en De Rellen

Trage Tocht Wijk aan Zee
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  13 km

 • Startplaats:

  Wijk aan Zee

 • Startadres:

  bushalte Julianaplein, Wijk aan Zee
  Julianaplein
  1949 AT Wijk aan Zee

 • Coördinaten:

  52°29’31” N   4°35’33” E

Deze mooie Trage Tocht bestaat uit een enkele lussen vanuit het typische zeedorp Wijk aan Zee. Met enige regelmaat haalt het dorp de publiciteit vanwege de moeizame relatie met de grote industriële buur Hoogovens, tegenwoordig Tata Steel. Juist het contrast tussen natuur en zware industrie maken deze wandeling bijzonder. We klimmen vanaf het Julianaplein bij de kerk direct het 32 meter hoge Paasduin op. Aan de zuidzijde sta je oog in oog met immense gebouwen van de staalfabriek. Je draait halfrond en ziet beneden een lieflijk dorp in de duinen, met twee kerken en een grote dorpsweide. De zuidelijke lus gaat over smalle duinpaadjes en een voormalig bedrijfsweggetje richting zee. Onderweg passeren we het beeldenpark Een Zee van Staal. Metershoge stalen beelden staan te midden van een rijke duinflora, met op de achtergrond de rokende hoogovens en donkere ertsbergen. Dan wandelen we door het Hoge Duin en via de Dorpsduinen. Een mooiere speeltuin bij school kun je je niet bedenken. We kopen een kaartje voor het Duinreservaat en lopen achtereenvolgens door het Bassinvlak en het Ligustervlak. Hoge duinen worden afgewisseld door grote vlaktes en soms diepe duinplassen. Het laatste deel van de tocht gaat door het reservaatsgebied De Rellen. Die naam verwijst naar vroedere duinbeken, die bij Wijk aan Zee op het strand uitkwamen. Op afgegraven landjes werden hier eeuwenlang dichtbij het dorp aardappelen verbouwd, struiken gehakt, visnetten geboet en schapen geweid.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Wandeling

Leendert Immerzeel, 21-09-2019

Wij hebben vandaag genoten van deze wandeling. Alles was heel duidelijk aangegeven, de route was perfect te volgen!

Wandeling vol contrasten

Arjen Kruisman, 11-09-2019

Een fijne wandeling vol contrasten. Geluidenmix van industrie, natuur en vliegtuigen. Vlak bij Wijk aan Zee, met uitzicht op de ovens, ligt het park 'Een Zee van Staal' met kunstwerken uit staal in allerlei vormen en maten. Ik ben graag met fotografie bezig en vind deze plek een speeltuin voor fotografen. Zie ook de foto's die ik plaatste.

Heerlijke route

Yvonne, 19-08-2019

Erg ingenieus uitgezette, afwisselende en mooie route. Wij hebben er zaterdag van genoten. Dank aan Rutger Burgers voor het ontwerpen ervan. Heel bijzonder om zo dicht onder de stomende hoogovens in de natuur te lopen, op allemaal spannende geitenpaadjes. De noordelijke lus is ook mooi en erg rustig (weinig andere wandelaars). Aan het eind nog een stukje over het strand met horeca. Perfect. Eén opmerking over de routebeschrijving: de picknickbank aan het einde van het eerste tekstblokje staat er niet meer.

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info