Trage Tocht Wijk aan Zee

Dorpsduinen, Ligustervlak en De Rellen

Trage Tocht Wijk aan Zee
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  13 km

 • Startplaats:

  Wijk aan Zee

 • Startadres:

  bushalte Julianaplein, Wijk aan Zee
  Julianaplein
  1949 AT Wijk aan Zee

 • Coördinaten:

  52°29’31” N   4°35’33” E

Deze mooie Trage Tocht bestaat uit een enkele lussen vanuit het typische zeedorp Wijk aan Zee. Met enige regelmaat haalt het dorp de publiciteit vanwege de moeizame relatie met de grote industri?le buur Hoogovens, tegenwoordig Tata Steel. Juist het contrast tussen natuur en zware industrie maken deze wandeling bijzonder. We klimmen vanaf het Julianaplein bij de kerk direct het 32 meter hoge Paasduin op. Aan de zuidzijde sta je oog in oog met immense gebouwen van de staalfabriek. Je draait halfrond en ziet beneden een lieflijk dorp in de duinen, met twee kerken en een grote dorpsweide. De zuidelijke lus gaat over smalle duinpaadjes en een voormalig bedrijfsweggetje richting zee. Onderweg passeren we het beeldenpark Een Zee van Staal. Metershoge stalen beelden staan te midden van een rijke duinflora, met op de achtergrond de rokende hoogovens en donkere ertsbergen. Dan wandelen we door het Hoge Duin en via de Dorpsduinen. Een mooiere speeltuin bij school kun je je niet bedenken. We kopen een kaartje voor het Duinreservaat en lopen achtereenvolgens door het Bassinvlak en het Ligustervlak. Hoge duinen worden afgewisseld door grote vlaktes en soms diepe duinplassen. Het laatste deel van de tocht gaat door het reservaatsgebied De Rellen. Die naam verwijst naar vroedere duinbeken, die bij Wijk aan Zee op het strand uitkwamen. Op afgegraven landjes werden hier eeuwenlang dichtbij het dorp aardappelen verbouwd, struiken gehakt, visnetten geboet en schapen geweid.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt.

Reacties op wandelingen

Onder de rook van de hoogovens

Eric Claasen, 11-07-2020

Leuke afwisselende wandeling. De Hoogovens stoorden ons niet maar gaven juist een mooi contrast. De duinen staan mooi in bloei dus de timing was prima. Deze nog niet gedaan omdat we hem wat aan de korte kant vonden. Hier en daar een extra lusje gevonden (keus genoeg) waardoor we op een nette 17 km uitkwamen.

TT Wijk aan Zee

Wim van Wijk, 03-07-2020

Vandaag 3/7 deze mooie tocht gelopen; prachtige, zeer gevarieerde vegetatie: tijm, blauwe zeedistel ,slangenkruid, gele walstro, ereprijs, bezemkruiskruid, kortom te veel om op te noemen; lekker ploeteren door het mulle zand, interessante Zee van Staal-beelden Weer genoten

Aanrader

Paul van de laar, 16-06-2020

Mooie tocht door een voor mij onbekend stuk duinlandschap. Nauwelijks andere wandelaars en geen vliegtuigen; heel bijzonder. Veel dank!

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Hotel Sonnevanck

Rijckert Aertszweg 2

1949 BD Wijk aan Zee

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info