Trage Tocht Wijk aan Zee

Dorpsduinen, Ligustervlak en De Rellen

Versiedatum: 11-03-2022

Lieve-vrouwe-bedstroVeld vol met boshyacinten: dat die gekweekt worden!Schotse hooglander staat ons op te wachten (gaat niet opzij)Leuke hekjes in de duinenWijk aan Zee met de dorpsweide.Zicht op wijk aan Zee vanaf het Paasduin.Zicht op Tata Steel vanaf het Paasduin.Contrast in de duinen, natuur en industrieDetail van Au del des VaguesWhite RhythmWhite Rhythm trekt kijkersDoorkijk@Home op het strandVolop bloemenBeeldenpark Een Zee van StaalZicht op Tata
13 KM
55 M
Start:

bushalte Julianaplein, Wijk aan Zee

Details

Deze mooie Trage Tocht bestaat uit een enkele lussen vanuit het typische zeedorp Wijk aan Zee. Met enige regelmaat haalt het dorp de publiciteit vanwege de moeizame relatie met de grote industri?le buur Hoogovens, tegenwoordig Tata Steel. Juist het contrast tussen natuur en zware industrie maken deze wandeling bijzonder. We klimmen vanaf het Julianaplein bij de kerk direct het 32 meter hoge Paasduin op. Aan de zuidzijde sta je oog in oog met immense gebouwen van de staalfabriek. Je draait halfrond en ziet beneden een lieflijk dorp in de duinen, met twee kerken en een grote dorpsweide. De zuidelijke lus gaat over smalle duinpaadjes en een voormalig bedrijfsweggetje richting zee. Onderweg passeren we het beeldenpark Een Zee van Staal. Metershoge stalen beelden staan te midden van een rijke duinflora, met op de achtergrond de rokende hoogovens en donkere ertsbergen. Dan wandelen we door het Hoge Duin en via de Dorpsduinen. Een mooiere speeltuin bij school kun je je niet bedenken. We kopen een kaartje voor het Duinreservaat en lopen achtereenvolgens door het Bassinvlak en het Ligustervlak. Hoge duinen worden afgewisseld door grote vlaktes en soms diepe duinplassen. Het laatste deel van de tocht gaat door het reservaatsgebied De Rellen. Die naam verwijst naar vroedere duinbeken, die bij Wijk aan Zee op het strand uitkwamen. Op afgegraven landjes werden hier eeuwenlang dichtbij het dorp aardappelen verbouwd, struiken gehakt, visnetten geboet en schapen geweid.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf en de GPX-track hebt.

Let op: Voor het Noordhollands Duinreservaat koop je een toegangsbewijs (dagkaart euro 2,00) bij de kaartautomaat aan de Meeuwenweg of online: www.pwn.nl.

Wandelen met je smartphone!

Deze wandeling is ook
beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Recente reacties

Geen reacties bij deze wandeling in de afgelopen 3 maanden.

In de buurt

Toon in de buurt

Je vindt deze wandeling ook in:

Gratis nieuwsbrief

Ontvang één keer per maand wandelinspiratie van WandelZoekpagina


tip

Ontdek Nederland met meer dan 3000 wandelroutes

  • Op de website en in de app WandelZapp
  • Natuur-, stads- en GPS wandelingen
  • Uitgebreide routebeschrijvingen
  • GPS tracks
  • Wandelkaarten
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info