Trage Tocht Winterswijk Emmaschool

Ratumse beek en Willinkbeek

Trage Tocht Winterswijk Emmaschool
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  17 km

 • Startplaats:

  Winterswijk

 • Startadres:

  Emmaschool, Winterswijk
  Vredenseweg 170
  7113 AE Winterswijk

 • Coördinaten:

  51°59’25” N   6°46’18” E

Het oostelijk gebied van Winterswijk wordt gekenmerkt door sterk meanderende beken die samen met hun beekbegeleidende loofbossen bepalend zijn voor dit veelgeroemde landschap. We wandelen vanaf de Emmaschool door het bos van Döttinkrade langs de Ratumse beek. De beekloop is hier in zijn meanderende staat hersteld. Langs de beek staan slanke sleutelbloem en ruig klokje. Verderop komen we op landgoed Gossink. Het is een afwisselend terrein, met bos van hoge eiken, bouwland, weiland, de fraaie boerderijen Gossink en Nieuw Gossink, en meer parkachtige elementen als lanen en vijvers. We wandelen langs de Willinkbeek, die zijn naam ontleent aan het scholtengoed Willink, dat stroomopwaarts richting de Duitse grens gelegen is. De beek is deels natuurlijk, deels gegraven. Door het grote verhang en de hoge afvoer had de oorspronkelijke beek een sterk meanderend karakter. In het weelderige loofbos langs de beek leven vogelsoorten als nachtegaal, wielewaal, zwartkop en appelvink. In de steile beekoever broedt de ijsvogel en onder bruggetjes de grote gele kwikstaart. We lopen door de buurtschap Vosseveld en we komen langs de steengroeve, die jaarlijks tussen de 2000 en 3000 bezoekers uit heel West-Europa trekt, in hoofdzaak mineralen- en fossielenverzamelaars.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Sneller dan de Overtoom

Rob Wolfs, 02-07-2020

Nog voor de laatste reactie had ik de tekst al aangepast n.a.v. een mailtje van de desbetreffende eigenaars.

Kleine tekstaanpassing?

Joke Van den Berg, 02-07-2020

Het is inderdaad een prachtige tocht. Wij liepen onder punt 6 op de Lageweg verkeerd. Het eerste pad naar rechts langs een houten afsluitboom is particulier terrein. Wij kwamen daar de eigenaresse tegen die ons vertelde dat daar heel regelmatig mensen lopen. Of die allemaal deze trage tocht lopen wist zij natuurlijk ook niet. Ze vond het wel heel vervelend. Misschien een aanpassing in de tekst? Als je ná huisnummer 10 aan je linkerhand het eerste pad naar rechts neemt, dan kan het niet missen. Verder alle lof voor de beschrijving, want we lopen maar zelden verkeerd. (En dit was onze 89e trage tocht)

TT Winterswijk Emmaschool

Rob Wolfs, 09-05-2020

De wandelaars die hieronder vermelden dat het pad is dichtgegroeid hadden even door moeten lopen naar het pad dat wel goed begaanbaar is. Ik heb dit in 2015 al aangepast. Je kunt op de kaart ook goed zien dat dat pad net iets verder ligt. Reden te meer om bij het wandelen naast tekst ook altijd een kaart te gebruiken.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info