Trage Tocht Winterswijk Emmaschool

Ratumse beek en Willinkbeek

Trage Tocht Winterswijk Emmaschool
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  17 km

 • Startplaats:

  Winterswijk

 • Startadres:

  Emmaschool, Winterswijk
  Vredenseweg 170
  7113 AE Winterswijk

 • Coördinaten:

  51°59’25” N   6°46’18” E

Het oostelijk gebied van Winterswijk wordt gekenmerkt door sterk meanderende beken die samen met hun beekbegeleidende loofbossen bepalend zijn voor dit veelgeroemde landschap. We wandelen vanaf de Emmaschool door het bos van Döttinkrade langs de Ratumse beek. De beekloop is hier in zijn meanderende staat hersteld. Langs de beek staan slanke sleutelbloem en ruig klokje. Verderop komen we op landgoed Gossink. Het is een afwisselend terrein, met bos van hoge eiken, bouwland, weiland, de fraaie boerderijen Gossink en Nieuw Gossink, en meer parkachtige elementen als lanen en vijvers. We wandelen langs de Willinkbeek, die zijn naam ontleent aan het scholtengoed Willink, dat stroomopwaarts richting de Duitse grens gelegen is. De beek is deels natuurlijk, deels gegraven. Door het grote verhang en de hoge afvoer had de oorspronkelijke beek een sterk meanderend karakter. In het weelderige loofbos langs de beek leven vogelsoorten als nachtegaal, wielewaal, zwartkop en appelvink. In de steile beekoever broedt de ijsvogel en onder bruggetjes de grote gele kwikstaart. We lopen door de buurtschap Vosseveld en we komen langs de steengroeve, die jaarlijks tussen de 2000 en 3000 bezoekers uit heel West-Europa trekt, in hoofdzaak mineralen- en fossielenverzamelaars.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

TT Winterswijk Emmaschool

Jeroen Hageraats, 09-07-2019

Vanmorgen deze fraaie tocht in de Achterhoek gelopen. Bij punt 5: Op de hoek van de bosrand ga je rechtdoor. Je neemt nu het eerste pad links. Dit pad is volledig overwoekerd en dichtgegroeid met oa bramenstruiken en daardoor vrijwel niet meer normaal doorheen te komen. Ik heb het toch gedaan om de route te kunnen blijven volgen, advies is echter wel dit aan te passen. Verder prima beschrijving van de route.

Reactie op Jos Visser

Rob Wolfs, 18-06-2015

Jos, bedankt voor het melden van de dichtgegroeide passage in de Adamskamp. Ik ga het aanpassen.

Route(beschrijving)

Jos Visser, 17-06-2015

onder 5 gaat de route door het 'Adamskamp', 'een pad over een opengekapte vlakte'. Ondertussen is de vlakte dichtgegroeid met berkenbomen tot ca. 3m hoogte. Dusdanig dicht, dat het een jungle geworden is en daarnaast zitten de bomen vol met bladluis. Ronduit vreselijk. Optie: op hoek bosrand rechtdoor en eerste pad links. je komt dan evenens op uit op zandpad met fietspad.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info