Trage Tocht Winterswijk Emmaschool

Ratumse beek en Willinkbeek

Trage Tocht Winterswijk Emmaschool
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  17 km

 • Startplaats:

  Winterswijk

 • Startadres:

  Emmaschool, Winterswijk
  Vredenseweg 170
  7113 AE Winterswijk

 • Coördinaten:

  51°59’25” N   6°46’18” E

Het oostelijk gebied van Winterswijk wordt gekenmerkt door sterk meanderende beken die samen met hun beekbegeleidende loofbossen bepalend zijn voor dit veelgeroemde landschap. We wandelen vanaf de Emmaschool door het bos van Döttinkrade langs de Ratumse beek. De beekloop is hier in zijn meanderende staat hersteld. Langs de beek staan slanke sleutelbloem en ruig klokje. Verderop komen we op landgoed Gossink. Het is een afwisselend terrein, met bos van hoge eiken, bouwland, weiland, de fraaie boerderijen Gossink en Nieuw Gossink, en meer parkachtige elementen als lanen en vijvers. We wandelen langs de Willinkbeek, die zijn naam ontleent aan het scholtengoed Willink, dat stroomopwaarts richting de Duitse grens gelegen is. De beek is deels natuurlijk, deels gegraven. Door het grote verhang en de hoge afvoer had de oorspronkelijke beek een sterk meanderend karakter. In het weelderige loofbos langs de beek leven vogelsoorten als nachtegaal, wielewaal, zwartkop en appelvink. In de steile beekoever broedt de ijsvogel en onder bruggetjes de grote gele kwikstaart. We lopen door de buurtschap Vosseveld en we komen langs de steengroeve, die jaarlijks tussen de 2000 en 3000 bezoekers uit heel West-Europa trekt, in hoofdzaak mineralen- en fossielenverzamelaars.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Prachtig

CA van Steenis, 25-10-2020

Prachtige route en uitstekende routebeschrijving! We hebben genoten.

TT Winterswijk Emmaschool

Rob Wolfs, 08-09-2020

Deze route is gecontroleerd. Een klein stukje junglepad langs de Willinkbeek onder kopje 5 in de beschrijving is vervangen door een breder, comfortabeler pad aan de andere kant van de beek. Beschrijving en kaarten zijn aangepast en nu weer actueel.

Sneller dan de Overtoom

Rob Wolfs, 02-07-2020

Nog voor de laatste reactie had ik de tekst al aangepast n.a.v. een mailtje van de desbetreffende eigenaars.

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Wijngaard Hesselink

Vredenseweg 16

7113 AE Winterswijk Henxel

Terras zonder naam

Ratumseweg 6

7113 AH Winterswijk

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info