Trage Tocht Winterswijk Oeding

Hessinghook en Hinterm Busch

Trage Tocht Winterswijk Oeding
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  15 km

 • Startplaats:

  Winterswijk

 • Startadres:

  TOP Burg Oeding
  Burgplatz 1
  46354 Südlohn-Oeding

 • Coördinaten:

  51°55’59” N   6°48’38” E

Deze wandeling vanuit de Duitse grensplaats Oeding, net ten zuidoosten van Winterswijk, loopt voor de ene helft over Duits grondgebied en voor de andere helft over Nederlandse bodem. In Oeding starten we vanaf het Toeristisch Overstap Punt (TOP) bij de burcht. De gewelven van de burcht en de toren, die dateert uit de tweede helft van de 15e eeuw, zijn bewaard gebleven. De burcht is nu in gebruik als hotel. Hoewel de landelijke omgeving hier aan weerszijden van de grens erg groen is, zijn er toch ook veel en soms grote verschillen te zien. De huizen en de boerderijen zijn anders. De inrichting van het boerenland is anders. De paden zijn anders. De recreatieve voorzieningen zijn links en rechts verschillend. Ook al zijn de grenzen fysiek nauwelijks meer aanwezig, wie er oog voor heeft ziet twee verschillende culturen. Maar bovenal heerst er in dit grensgebied ook een weldadige rust.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Hinterm Busch

Frits Schipper, 09-10-2020

Helemaal onbekend is de omgeving van Winterswijk niet, aangezien we hier in de omgeving al eens op vakantie zijn geweest, maar dan waren we meestal op de fiets. Vandaag zie ik een heel ander deel van Winterswijk en wel vanuit Duitsland. Een klein eindje door Oeding en dan wandel je al door het Oedinger Busch. Alleen op dit stuk kom ik wat mensen tegen, wandelaars en hondenuitlaters, en de rest van de wandeling (tot vlakbij Oeding) is de natuur helemaal voor mij. Sommige paadjes zijn wel heel erg smal en dichtbegroeid. Lopend door de Hessinghook ben je voor je het goed en wel weet de grens overgestoken, via het Kommiezenpad. Ik zag het pas bij het bordje 'Honden aan de lijn'. De natuur lat zich natuurlijk niet begrenzen en is aan weerszijden van de grens hetzelfde. Pas wat later zie je de verschillen in bosbouw en landerijen, de boerderijen en huizen. Via het Kommiezenpad loop je ook zo weer Duitsland in. Verderop staat nog een stenen poort (de Groene Grens), daar zou je met het ene been in Duitsland en het andere in Duitsland kunnen staan. In de verte kan ik de kerktoren van Oeding al zien. Sneller dan gedacht loop ik door de nieuwbouwwijk en even later zie ik de parkeerplaats van TOP Burg Oeding al weer. Een mooie wandeling door een afwisselend landschap, met wederom droog weer en zelfs heel even een bleek zonnetje.

Top

Wilco Meinen, 24-07-2020

Vandaag deze heerlijke wandeling gelopen en hoewel ik deze omgeving wel ken vnl per fiets is deze route ook verrassend mooi! Leuke smalle paadjes soms wat moeilijk begaanbaar door wat brandnetels maar dat mag de pret niet drukken!parkeren is nu geen probleem meer bij TOP en de omschrijving is duidelijk!vooral ook genoten van de rust!Weer een mooie route in de omgeving van Winterswijk met dank aan de routemaker!

Rondom Burgplatz

Josephine, 08-05-2020

Ik laat het even weten dat de omgeving van Burgplatz Oeding niet toegankelijk is wegens renovatie diverse wegen bij de burcht. Auto kan men daar voorlopig niet parkeren bij TOP parkeerplaats.

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info