Trage Tocht Zoomland

Zoomland, Zurenhoek en Lievensberg

Trage Tocht Zoomland
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  16 km

 • Startplaats:

  Bergen op Zoom

 • Startadres:

  Stayokay Bergen op Zoom
  Boslustweg 1
  4624 RB Bergen op Zoom

 • Coördinaten:

  51°29’15” N   4°19’36” E

Vanaf Natuurpoort Stayokay, pal naast de oostrand van Bergen op Zoom, maken we eerst een mooie ronde over het landgoed Zoomland. Hier zien we nog veel fraaie bomenlanen en we komen langs het bijzondere natte gebied De Zeezuiper. In de middeleeuwen lag hier een groot moeras en werd turf gewonnen. Een uitgestrekte plas die kon 'zuipen als de zee' bleef over. Het tweede deel is een langgerekte boswandeling met verrassend veel afwisseling in de merendeels heuvelachtige bossen op de Brabantse Wal. Maar ook onderweg heideveldjes, vennen, een zandverstuiving en opnieuw beukenlanen en eikenlanen. De bossen met aansprekende namen als Zurenhoek, Buitengebint en Woeste Gedeelte maakten oorspronkelijk deel uit van de Wouwse Plantage, een uitgestrekt landgoed. Eeuwenlang zwaaiden de markiezen van Bergen op Zoom hier de scepter. Ze lieten moerassen droogleggen en bebosten hei en stuifzand. Het naaldbos wordt hier nu langzaam omgevormd naar loofbos. Bij de Borgvlietse Duinen mag het stuifzand blijven stuiven. Tot slot lopen we nog een mooi stukje over landgoed Lievensberg met mooie beukenlanen en een groot heuvelachtig heideveld.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Mooie afwisselende tocht

Carl Pieters, 15-10-2019

Vandaag 15-10-2019 deze mooie en afwisselende tocht gelopen. Een aanrader!! Enkele opmerkingen m.b.t. de routebeschrijving' Eind 3 Knooppunt 38 staat op de hoek voordat je linksaf het karrenspoor op gaat ne niet bij de weg. Om naar het beginpunt te gaan kun je knooppunt 36 aanhouden en dus bij knooppunt 38 rechtdoor gaan. Midden 4: Nadat je de metalen afsluitboom bent gepasseerd, het eerste pad links negeren en daarna ook het eerst pad met stenen paaltjes links negeren,. Het tweede ppad links met stenen paaltjes nemen en direct een ander pad kruisen.. Midden punt 6: Voordat je bij knooppunt 66 komt passer je knooppunt 65 en gaat hier rechtdoor (het knooppunt nummer wordt vermeld op de verschillende stikkers en staat bij het vorige knooppunt ). Met vriendelijke groet, Carl

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info