Velp -Aan de voet van de Keienberg

Herman Heskamp/Hans Oude Nijhuis

Velp -Aan de voet van de Keienberg
 • Bron:

  Steengoeie wandelingen

 • Afstand:

  7 km

 • Startplaats:

  Velp

 • Startadres:

  station Velp
  Stationsplein 5
  6881 WC Velp

 • Coördinaten:

  51°59’42” N   5°58’49” E

\'Velp\' bestond in de 11e eeuw uit niet meer dan wat boerenwoningen en een kerk aan de voet van de Keienberg. Op de Keienberg ontspringen twee beken, de Rozendaalse beek en de Beekhuizerbeek. De Rozendaalse beek loopt door het dorp, de Beekhuizerbeek langs de oostkant. In de loop van de tijd werden er watermolens aangelegd en op die plaatsen ontstonden ook buurschappen, zoals Jeruzalem. Later smolt alles samen tot het huidige Velp. De herkomst van de naam Velp komt mogelijk uit het Keltisch. De \'p\' zou afkomstig zijn van apa (water) en het eerste deel van falwa (vaal), naar de kleur van het water. Velp is altijd nauw verbonden geweest met landgoederen zoals Overbeek, Biljoen en Rosendael. In het begin van de 20e eeuw werden er villawijken aangelegd. Velp heeft ook een klein geologisch museum (het Gelders Geologisch Museum in de Parkstraat), je komt er langs. De wandeling begint bij NS station Velp, het grootste deel gaat door het centrum van Velp maar je maakt ook een uitstapje naar het uitzichtpunt op de Keienberg (een \'klim\' van ongeveer 30m).

Reacties op wandelingen

Reactie Theo Streng

Hans Oude Nijhuis, 12-10-2016

Bedankt voor je opmerking Theo, in de evt. volgende druk neem ik de aanpassing mee. En blij dat je het een leuke wandeling vond.

Velp - aan de voet van de Keienberg

Theo Streng, 02-10-2016

Leuke wandeling. Routebeschrijving kort, maar krachtig. Een kleine opmerking bij punt 1. Er staat: 'Bij verlaten station LA. Straat uitlopen, 'aan eind LA'. Daar ging het bij mij fout. LA kan hier betekenen: 'Het spoor over'. Maar dan ligt villa Sperata niet meer aan de overkant. Het lijkt mij zinvol om 'aan eind LA' te vervangen door 'tot aan de Stationsstraat' Dan is het probleem opgelost.

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling
Steengoeie wandelingen

Je vindt deze wandeling in de wandelgids
Steengoeie wandelingen

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info