Voetstapper Zuiderzeewijk

Wandeling door historisch Lelystad

Versiedatum: 18-12-2023

LelycentreHet SpiekMuiderzandDe LaetareMarderhoekStadspark
6 KM
70 M
Bron:

Voetstappers

Start:

bushalte Lelycentre, Lelystad

Details

We maken een wandeling door de Zuiderzeewijk, de oudste woonwijk van Lelystad, en de aangrenzende delen van de stad die in de beginjaren belangrijk waren voor de eerste inwoners, zoals het Lelycentre, het Gildenhof, de locatie van het oude zwembad en het toenmalige café-restaurant De Meerkoet. De dag dat het echtpaar Van den Bedem op 28 september 1967 hun woning in de Middelgronden betrok, geldt als het begin van Lelystad. In de Zuiderzeewijk zijn de hoofdkenmerken van het nieuwe bouwen, licht, lucht en ruimte, nog steeds herkenbaar. Het ademt de geest van de stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren, wiens inrichtingsplannen een stempel hebben gedrukt op de oudste delen van Lelystad.
De Zuiderzeewijk heeft een ruime opzet met veel groen en een duidelijke hiërarchie van wegen: grote verkeerswegen aan de buitenkant van de wijk en ontsluitingswegen binnen de wijk die toegang geven tot de hofjes waaraan de woningen liggen. Centraal in de wijk is een groene zone waar de centrale voorzieningen (de scholen en het buurthuis) werden gebouwd.
Inmiddels is er veel veranderd in de wijk. De huurwoningen zijn gerenoveerd, terwijl veel koopwoningen nog hun originele uiterlijk hebben bewaard. Van de oorspronkelijke basisscholen is er nog één over. De andere scholen en het oude buurthuis zijn inmiddels vervangen door nieuwbouw.

Wandelen met je smartphone!

Deze wandeling is ook
beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Recente reacties

Geen reacties bij deze wandeling. Plaats als eerste een reactie.

In de buurt

Toon in de buurt

Gratis nieuwsbrief

Ontvang één keer per maand wandelinspiratie van WandelZoekpagina


tip

Ontdek Nederland met meer dan 3000 wandelroutes

  • Op de website en in de app WandelZapp
  • Natuur-, stads- en GPS wandelingen
  • Uitgebreide routebeschrijvingen
  • GPS tracks
  • Wandelkaarten
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info