Kemphaanpad

Door het groene hart van Almere

Kemphaanpad

We maken een groene wandeling. Via de Oude Waterlandseweg en bospaden wandelen we naar de Lange Wetering, waar het onvoltooide kasteel Almere te zien is. Vervolgens komen we in Nobelhorst, een wijk met een dorps karakter. Daarna gaan we zuidwaarts om uit te komen op Stadslandgoed De Kemphaan.
Volgens de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders moest Almere een bijdrage leveren aan een gezond 'natuurlijk' milieu. Om dit te bereiken was voorlichting aan de nieuwe stadsbewoners nodig. Hiervoor moesten zij in contact komen met agrarische activiteiten en kennis kunnen maken met milieuvriendelijk volkstuinieren. Dit werd gerealiseerd in het tegenwoordige Almeerderhout. Vanaf 1974 werd een bos aangeplant en in 1978 werden op een perceel, dat de naam De Kemphaan kreeg, voorbeeldtuinen aangelegd. Ook kwam er een consumptietuin.
Het agrarisch karakter van De Kemphaan nu nog steeds zichtbaar. Buiten het stadslandgoed zijn akkers en kleinschalige landbouwbedrijven te vinden. En er is een stadsboerderij, waar op zaterdagen een boerenmarkt wordt gehouden. Inmiddels heeft het gebied meer functies gekregen. Centraal ligt het stadskasteel met tuinen en de dierenverblijven van Stichting Aap. De Kemphaan is een geliefd buitencentrum waar je kunt spelen, wandelen, recreëren, eten en drinken.
Dit is een wandeling uit de gids Wandelen buiten de binnenstad van Almere, die in mei 2023 in druk zal verschijnen bij Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig.

Reacties op deze wandeling

Geef als eerste een reactie.

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Bosrestaurant Buitengewoon Lekker

Kemphaanlaan 4

1358 AG Almere

Pannenkoekenrestaurant De Kemphaan

Kemphaanpad 8

1358 AC Almere

Smullen en Spelen

Enrico Fermistraat 30

1341 CB Almere

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info