De Vierdaagse: op wandelschoenen of sportschoenen?

Nijmeegse Vierdaagse

Nijmeegse Vierdaagse

In juli gaat de Vierdaagse weer van start. Voor de meeste wandelaars zal dit niet de eerste editie zijn. Maar er zijn natuurlijk ook heel veel wandelaars die deze fantastische uitdaging voor de eerste keer aangaan. Maar wat zijn de juiste schoenen voor de Vierdaagse?

Welke schoen is geschikt voor de 4 Daagse?

De ideale schoen bestaat helaas niet. Iedereen heeft andere voeten en daarom is de keuze per individu anders. Op de 4 Daagse zie je ook een verscheidenheid aan schoenen rondlopen. De één draagt wandelschoenen, de ander sportschoenen, maar je ziet ook mensen op sandalen of zelfs klompen lopen. Een eenduidig advies over de perfecte schoen is niet te geven.

Wandelschoenen versus sportschoenen

Het verschil tussen schoenen zit in de zool en het bovenwerk. Bij wandelen wikkel jij je voeten heel anders af dan bij hardlopen. Bovendien is de belasting anders. Bij hardlopen kom je redelijk hard op je hiel terecht. Bij een wandelschoen komt je veel zachter neer. Daarom verschillen een wandel- en een sportschoen in de techniek van de zool en het bovenwerk.

Techniek van de wandelschoen

Bij wandelen wordt de druk op de voet tijdens het afwikkelen van de voet ongeveer gelijkmatig verdeeld: 1/3 bij de landingfase, 1/3 bij de afwikkelfase en 1/3 bij de afzetfase. Met deze wetenschap is een zool ontwikkeld die je helpt bij het afwikkelen van je voet. De zool samen met het stevigere bovenwerk maakt de schoen stabieler waardoor je tijdens het wandelen je voeten minder hoeft te corrigeren en dus minder snel moe wordt.

Advies 4 daagse schoenen

In eerste instantie is mijn advies om een speciale wandelschoen aan te schaffen. Maar de keuze blijft heel persoonlijk. Als jij 50 km heerlijk op je hardloopschoenen of sandalen wandelt dan moet je dat zeker (blijven) doen. Uiteindelijk weet jij als geen ander hoe de schoenen aan je voeten voelen en waar je een goed gevoel bij hebt (en hopelijk geen blaren!).

Merken schoenen

De top 5 van wandelschoenen ziet er in Nederland als volgt uit:
  • New Balance, lichtgewicht wandelschoenen, diverse breedte maten.
  • Lowa, model Renegade de meest verkochte wandelschoen in NL
  • Meindl, voornamelijk wat bredere leesten
  • HanWag, stevigere wandelschoenen, traditionele maakwijze
  • Teva schoenen (niet de sandalen!), lichtgewicht met het comfort van de sandaal
Robin van Olphen

Auteur

Robin van Olphen
LET OP: Het auteursrecht van deze tekst berust geheel en alleen bij Robin van Olphen. De inhoud of een gedeelte van de inhoud mag alleen gepubliceerd worden met toestemming van de auteur en onder vermelding van de auteur.

Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info