De IJsvogels van de Hunze

De IJsvogels van de Hunze
auteurErik van Ommen en Addo van der Eijk
uitgeverijKNNV Uitgeverij
ISBN9789050114066

Kunstenaar Erik van Ommen presenteert opnieuw een betoverend 'natuurkunstboek': De IJsvogels van de Hunze. Een jaar lang volgde hij deze sierlijke bewoners van het Hunzedal, een van de fraaiste beekdal­landschappen van Nederland. Hij legde zijn ervaringen vast in prachtige schilderijen, etsen en tekeningen. De bijbehorende teksten zijn een sfeervolle impressie van wandelingen en ontmoetingen met bewoners.

Een afwisselend beekdal met een kronkelend riviertje, moerassige landjes en een ongekende rijkdom aan planten en dieren. Dat was het dal van de Hunze tot honderd jaar geleden. En dat moet het weer worden. Het Drentse Landschap en Het Groninger Landschap werken al vijftien jaar samen met allerlei partijen om het oerstroomdal in zijn oude glorie te herstellen. Erik van Ommen zette dit project luister bij met De IJsvogels van de Hunze, een prachtig 'natuurkunstboek' in de traditie van De kluten van Breebaart en De zwaluwen van Singraven.

Met zijn treffende schilderijen, etsen en tekeningen brengt Erik van Ommen het landschap en zijn bewoners tot leven. Een verstild stroompje, een weids Groninger landschap, een vlucht kieviten tegen een donkere lucht. Maar ook een slechtvalk op een paal, een roerdomp in het riet en schetsmatige aquarellen van allerlei vogels: een roepende kraanvogel, een zingende blauwborst, een ijsvogel die zijn veren poetst.

De ijsvogels vormen de rode draad in dit schitterende boek. Erik van Ommen volgde ze een jaar lang en legde ze vast in al hun schoonheid, met verschillende technieken en tegen verschillende achtergronden. Zo zijn de ijsvogels de ambassadeurs voor het succesvolle natuurherstel in het Hunzedal.

De pakkende teksten van Addo van der Eijk maken het boek compleet. Ze geven een sfeervolle impressie van wandelingen en ontmoetingen met bewoners, boswachters en andere kenners. Zo waan je je als lezer te midden van al die natuurpracht, en volg je bovendien het herstel van het beekdal en het vogelleven op de voet.

Deel deze pagina

facebook twitter pinterest instagram

Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info