Een - Steenbergen
Startplaats: Een
Lengte: 9,5 + 11,5 km
Vanuit het kleine Een loopt de route langs het beekdal van het Groote Diep naar Steenbergen. Het dorp Een blijkt een bijzonder interessante geschiedenis te hebben. Deze voert terug tot ver in de middeleeuwen. De bisschop van Utrecht koesterde de smalle doorgang door de Fries-Drentse venen bij het dorp als een kostbaar bezit. Hij bezat in de buurschappen van Een belangrijke erven die hij in leen gaf aan Drentse ridders die hem welgezind waren.

De route loopt rond het dorp Steenbergen met zijn grote es, omgeven door oude zandverstuivingen. Het hunebed bij het dorp bewijst dat op de smalle zandrug tussen het Groote Diep en de eindeloze veenmoerassen in het westen al vijfduizend jaar boeren het land bewerkt hebben. De route komt langs de bossen van Amerika, eens een plek op het Eenerveld waar niemand vrijwillig naartoe kwam...

Ten zuiden van het dorp Een komt de route bij de Schipsloot, een overblijfsel van een aantal mislukte pogingen om geld te verdienen aan de Veenhuizer turf. Ook maak je er kort kennis met de negentiende-eeuwse ‘kolonie’ Veenhuizen. Via het beekdal van het Groote Diep keert u terug naar het dorp Een.

Lengte route
19 km, in twee delen te splitsen in een lus Een (9,5 km) en een lus Steenbergen (11,5 km)

Begaanbaarheid paden
Redelijk te belopen in alle jaargetijden. Het pad bij punt 11 in de route kan erg nat zijn.
Honden
Toegestaan mits aangelijnd.
Startpunt
Een: Café Hofsteenge, Hoofdstraat 37, 9342 PB Een, (0592) 65 62 36 (punt 1 in de route)
Steenbergen: Hotel-restaurant Jachtlust, Hoofdweg 22, 9307 PB Steenbergen, (0592) 65 63 63 (punt 6 in de route)

Openbaar vervoer
Assen-Roden, uitstappen halte Café Hofsteenge. Zie www.9292ov.nl of bel (0900) 9292.

Gewijzigde situatie
De bus rijdt niet meer van Assen via Een naar Roden. Je kunt nu de bus van Assen naar Heerenveen nemen en in Een bij de rotonde uitstappen. Je loopt dan het dorp in naar café Hofsteenge. Dat is ongeveer 1 kilometer lopen.

Meer informatie over Een - Steenbergen

Deel deze pagina

facebook

Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info