Wandelnieuws

Christoffelpad

6 november 2018

Het Christoffelpad is een tweedaagse tocht waarin je mystieke plekken, oer Hollandse dijken, religieuze symbolen en moderne polders, rietvelden, bossen, moeras en rivieren kunt ontdekken. Bewonder de veertig afwisselende kilometers door de IJsseldelta, Weerribben-Wieden en het Hoge Land van Vollenhove.

Het Christoffelpad is een themaroute binnen de wandelnetwerken van IJsseldelta en Weerribben-Wieden. De tweedaagse wandeltocht laat de hectiek van het dagelijkse leven achter in de overweldigende natuur en de bijzondere landschappen. Als je besluit je wandelschoenen aan te trekken kun je beginnen aan deze tocht van 40 kilometer langs de bijzondere geschiedenis van het Zwartewaterland en Vollenhove. Deze pelgrimsroute brengt je langs vele verschillende plaatsen als: Hasselt, Zwartsluis, Vollenhove en Genemuiden.

Vanaf verschillende plaatsen langs de route kun je de wandeltocht starten. Door middel van de wandelkaart 'Christoffelpad' mis je geen enkele bezienswaardigheid. Deze kaarten zijn voor 4,50 euro verkrijgbaar bij de Tourist Info in de desbetreffende plaatsen.

Lees verder

Nieuwe gids Grote Rivierenpad

24 september 2018

Het Grote Rivierenpad, het Lange-Afstand-Wandelpad van Hoek van Holland naar het Duitse Kleef, heeft na zeven jaar een nieuwe gids. In deze gids zijn alle knelpunten opgelost en is de route afgestemd op de routenetwerken in Zuid-Holland en Rivierenland. Ook is het traject verfraaid, vooral bij de Waalsprong in Nijmegen. Het 282 km lange Grote Rivierenpad volgt de oer-Hollandse rivieren Nieuwe Waterweg, Oude Maas, Lek, Linge en Waal. In Duitsland sluit het pad aan op de Europese wandelroute E8 richting Polen.

Lees verder

Maarten van Rossumpad vernieuwd

19 maart 2018

Het Maarten van Rossumpad (LAW 4) heeft een lengte van 385 km. Het is genoemd naar de beroemde krijgsheer die in de 16e eeuw - als boef of als held? - met zijn leger door Oost-Nederland trok. Het pad brengt de lange-afstandswandelaar vanuit 's-Hertogenbosch naar de Bommelerwaard en Betuwe, over de Veluwe en door Salland tot in Steenwijk. Onderweg passeren wandelaars de grote rivieren Maas en Waal, Nederrijn en IJssel.

In de loop der jaren hebben de markeerders van de paden talrijke omleidingen en verbeteringen aangebracht in de routes. Met deze volledig hernieuwde uitgave zijn de gidsen weer up-to-date en kan elke wandelaar er weer mee op pad.

Lees verder

Noaberpad vernieuwd

19 maart 2018

De route van het Noaberpad, zoals deze is beschreven in de vijfde druk, is op veel plaatsen grondig verbeterd ten opzichte van de vorige druk. De markering in het veld geeft de nieuwste route aan.

Het meerdaagse wandelpad is 17 km langer geworden dan in de vorige uitgave, telt nu maar liefst 432 km en slingert nog meer dan voorheen door Nederland en Duitsland.

Het Noaberpad voert de wandelaar van de Dollard naar de Rijn: een wandelroute van 432 km rond de grens met Duitsland, door Groningen, Drenthe, Overijssel en Gelderland. In het graafschap Bentheim tussen Drenthe en Twente, in het Münsterland ten noordoosten van Winterswijk, rond Bocholt en tussen Emmerich en Kleve loopt het pad door Duitsland. Die delen van de route zijn samenwerking met Duitse organisaties ontwikkeld.

Lees verder

Literaire wandelkaart in de boekenweek

9 maart 2018

Exclusief cadeau van de bibliotheek:Vraag ernaar in de Boekenweek van 10 t/m 18 maart 2018*

De bibliotheek heeft dit jaar een exclusief en uniek cadeau voor leden: de Literaire Landkaart. Op deze uitvouwbare kaart is ons land prachtig vormgegeven in tekst. De twaalf provincies zijn opgetekend uit boekfragmenten die een natuurlandschap omschrijven. Een pareltje voor aan de muur of onderweg in de natuur. Op de achterzijde vind je de omslagen van de gekozen boeken. Per boek staat er een toelichting van de bibliotheekmedewerker die het fragment over zijn/haar provincie koos.

En natuurlijk kunnen al deze literaire plekken bezocht worden; elk fragment verwijst naar een mooie, bijbehorende wandeling

*Alleen verkrijgbaar bij deelnemende bibliotheken. Informeer bij uw bibliotheek. Op=op.

Lees verder

Nieuw: Beweegprogramma FitStap

2 maart 2018

Uit onderzoek blijkt dat wandelen een zeer effectief instrument is in de strijd tegen ziektes, zowel curatief als preventief. Wandelen is een toegankelijke, weinig blessuregevoelige en laagdrempelige sport. Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) breidt haar aanbod daarom uit met een speciaal programma voor mensen die (nog) niet bewegen: FitStap. Het doel van FitStap is dat deelnemers zich in 12 weken (weer) fit en vitaal gaan voelen. Daarnaast zijn zij in staat een structurele gedragsverandering door te voeren, waardoor hun gezondheid ook op lange termijn verbetert.

KWBN ontwikkelde het beweegprogramma FitStap. Deelnemers trainen twaalf weken op een vaste avond in een groep, onder begeleiding van de FitStap coach. Tijdens de trainingen is er aandacht voor beweegtechnieken, voedingskennis, motivatie/coaching en cognitieve fitness.

Lees verder

Wandel-naar-je-werk-dag 2018

10 januari 2018

Op donderdag 5 april 2018 is het nationale Wandel-naar-je-werk-dag. Voor het derde keer op rij roept Wandelnet heel werkend Nederland op om (een deel van de afstand) naar het werk te wandelen. Want wandelen werkt stress verlagend, vergroot de concentratie en verhoogt de creativiteit.

Deelnemers lopen tijdens deze dag van hun huis naar het station, van de bushalte naar kantoor of parkeren de auto eens wat verder weg dan normaal. Wel helemaal van de voor- naar kantoordeur wandelen mag natuurlijk ook. Deelnemers die zich aanmelden maken bovendien kans op leuke prijzen.

Lees verder

Almerepad vernieuwd

10 januari 2018

Stichting Almeerdaagse heeft het Almerepad onder haar hoede genomen en heeft er voor gezorgd dat de markering van weer geactualiseerd is. Zo kan het Almerepad weer prima gelopen worden als meerdaagse wandeling of dagwandelingen.

De route is nu gebaseerd op de wandelknooppunten in Almere die ook worden gebruikt voor de wandeltochten van Almeerdaagse. Via de website almerepad.nl zijn de routes te downloaden voor gebruik met een smartphone.

Lees verder

Wandelvrouw helpt wandeltripjes plannen

2 januari 2018

"Wil je heerlijk ergens gaan wandelen maar vind je het zoeken en plannen ook zo'n gedoe? Laat je inspireren en de weg wijzen op de vernieuwde wandelvrouw website."

Zoek je een leuk overnachtingsadresje voor je weekendje wandelen in binnen- en buitenland? Kijk dan eens op de vernieuwde website Wandelvrouw.nl.

Bregje Schipper, de maker van het blog Wandelvrouw vertelt: "Ik kreeg zo vaak de vraag waar ik dan overnacht had tijdens mijn wandelreis, of welke tips ik had voor een leuk wandeluitje met overnachting, dat ik besloot om daar ruimte voor vrij te maken op mijn website. Het is tenslotte mijn absolute passie om iedereen te laten zien hoe leuk en gezond wandelen kan zijn en waar de mooiste routes en de meest speciale wandelplekjes te vinden zijn."

Lees verder

Wandelpool viert zilveren jubileum

3 oktober 2017

In 1992 werd - na een klein oproepje in de Volkskrant - de Wandelpool geboren. Nu, een kwarteeuw later, lopen wandelaars in heel Nederland mee met één van de vele wandeltochten.

Het zilveren jubileum viert de Wandelpool op 14 oktober 2017. Deze dag zijn er 25 feestwandeltochten georganiseerd dóór Wandelpoolers vóór Wandelpoolers. De wandelingen varieren in afstand, wandeltempo en startpunt en zullen allemaal tussen 16 en 17 uur eindigen bij de feestlocatie in Soest. Daar worden de deelnemers feestelijk onthaald door een gezellig looporkest. Er is aansluitend een borrel en barbecue.

foto: Ellen Koppendraaier

Lees verder

Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info