Nordic Walking poles - het handvat

Nordic Walking 'poles' zijn gemaakt van een aluminiumlegering of van carbon (een combinatie van koolstofvezel en kunsthars). Carbon heeft als positieve eigenschap dat het lichter is dan aluminium en dat het, onder normaal gebruik, onbreekbaar c.q. niet verbuigbaar is. Een carbon pole zwaait daardoor makkelijker en prettiger dan een aluminium pole. Er hangt echter wel een hoger prijskaartje aan.

Carbon is nagenoeg onbreekbaar
Carbon is nagenoeg onbreekbaar

Helaas wordt de term carbon te pas en te onpas gebruikt. Ook op de hele goedkope poles wordt vaak de term carbon gebruikt. Wellicht zit in deze pole een heel klein percentage carbon maar zal het materiaal voornamelijk uit glas- of kunstvezel bestaan. Ook bij hele lage percentages carbon mag men helaas al de term carbon gebruiken waardoor een klant vaak wordt misleid. Laat je hier dus ook goed informeren over het percentage carbon.

Carbon poles
Carbon poles

Ook hier onderscheidt een goede pole zich weer van de rest. In deze pole bevindt zich namelijk minimaal 50% carbon. In de beste stokken loopt dit percentage zelfs op richting de 100%. Volledig, dus 100% carbon stokken bestaan niet. Carbon heeft n.l. altijd een kunstvezel en/of hars nodig om tot de supersterke en extreem lichte eigenschappen te komen. 100% carbon is zeer broos en daardoor niet bruikbaar. Je kunt als richtlijn nemen dat hoe hoger het percentage carbon, hoe lichter maar ook hoe duurder de pole wordt.

Aluminium voldoet ook uitstekend maar zal altijd zwaarder zijn dan carbon en kan bij een val verbuigen.

Het gewicht van een nordic walking pole ligt tussen 150 gram en 300 gram, afhankelijk van het gebruikte materiaal en de lengte van de pole.

Lees verder ...

Robin van Olphen

Robin van Olphen

LET OP: Het auteursrecht van deze tekst berust geheel en alleen bij Robin van Olphen. De inhoud of een gedeelte van de inhoud mag alleen gepubliceerd worden met schriftelijk toestemming van de auteur en onder vermelding van de auteur.

Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info